Taksim'e yürümek isteyenlere polisten sert müdahale

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü etkinliklerine izin verilmeyen Taksim Meydanı'nda polis ekipleri sabahın ilk saatleriyle birlikte önlem aldı. Beşiktaş, Şişli ve Divan kavşağında toplanarak Taksim'e girmek isteyen gruplara polis TOMA ve biber gazı ile müdahale etti. Çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Yayınlanma: 01.05.2016 - 08:00
Abone Ol google-news

<video:525291>

Beşiktaş'ta Taksim'e doğru yürüyüşe geçen Halkın Kurtuluşu Partisi (HKP) üyesi bir gruba polis müdahale etti.

Ellerinde büyük bir HKP pankartı ile bayrakları bulunan yaklaşık 20 kişilik grubu polis, Barbaros Bulvarı'nda durdurdu. Polis, çevrelediği gruptakileri tek tek gözaltına aldı.

Gözaltı sırasında eylemcilerin direnmesi üzerine polisle aralarında arbede çıktı. Bunun üzerine polis, biber gazı kullandı.HKP üyeleri yaka paça gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar gözaltı için hazır tutulan polis minibüsüne üst araması yapılarak bindirildi. Gözaltı aracı daha sonra emniyete hareket etti.

Beşiktaş'ta ikinci polis müdahalesi

Beşiktaş'ta Taksim'e doğru yürüyüşe geçen Halkın Kurtuluşu Partisi(HKP) üyesi ikinci gruba polis yine müdahale etti.

Sabah saatlerinde 20 kişilik bir HKP'li grubun yürüyüşü, polisin biber gazı sıkması ve gözaltı yapmasıyla son bulmuştu. Bu kez saat 12.00 sıralarında yine ellerinde HKP bayrakları olan 20 kişilik bir grup, 'Taksim'de 1 Mayıs Engellenemez' sloganıyla Taksim'e doğru yürüyüşe geçti. Polis, Barbaros Bulvarı'ndan gelen bu grubun yürüyüşüne de izin vermedi. Grubun önünü kesen polis, HKP'lileri etrafını çevirdi. 'Dağılmadığınız takdirde müdahale edilecek" şeklinde polis uyarısının karşılık bulmaması üzerine polis gruptakileri gözaltına almaya başladı. Bu sırada direnen eylemcilerle polis arasında arbede yaşandı. Arbede sırasında bir çevik kuvvet polisinin eylemcilerden birini yumrukladığı görüldü. Grup üyeleri yaka paça gözaltına alındı. Polis grubun dışında olup gazeteci olduğunu söyleyen bir kişiye de gözaltına alıdı. Gözaltına alınıp polis minibüsüne bindirilen gruptakiler burada slogan attı.

Polisin ‘gözaltı inadı’: 20 dakika yol ortasında eylemcinin üstünde bekledi

TAKSİM'E YÜRÜMEK İSTEYEN GRUBA 3. MÜDAHALE

Beşiktaş'tan Taksim'e farklı zamanlarda gruplar halinde yürüyüşe geçen HKP'li 3'üncü bir gruba daha polis müdahale etti. Barbaros Bulvarı'ndan yürüyüşe geçen ellerinde HKP bayrakları olan 11 kişilik grubun önü yine polis tarafından kesildi. Eylemciler, sadece basın açıklaması yapacaklarını söylemesi üzerine polis, bu talebe Küçük Kartal Meydanı'nda yapılması şartıyla izin verdi. Bunun üzerine grup burada bir açıklama yaptı. Basın açıklamasının ardından gruptakiler kısa bir süre 'Yaşasın Halkın Kurtuluş Partisi' şeklinde sloganlar attı.

Daha sonra tekrar Taksim yönüne doğru yürüyüşe geçen gruptakilerin etrafı polis tarafından çevrildi. Bu sırada eylemcilerle polis arasında arbede yaşandı. 11 kişi yaka paça gözaltına alındı. Gözaltı aracına getirilen eylemciler burada üst aramasının ardından araca bindirildi. Gözaltıları alan minibüs daha sonra emnniyet merkezine hareket etti. 

Divan kavşağında müdahale 

Taksim'de Divan kavşağında toplanan 40 kişilik bir gruba polis müdahale etti. "Halkevleri" pankartı taşıyan grubu dağıtmak için polis tazyikli su kulandı. Taksim'e yürümek isteyen eylemciler polisin müdahalesi üzerine dağıldı.Taksim'e çıkan sokak ve caddeler bariyerlerle kapatılırken Akrep diye tabir edilen zırhlı polis aracı ve TOMA'lar meydana yerleştirildi.

MECİDİYEKÖY KARIŞTI

Mecidiyeköy'den Taksim'e yürümek isteyen gruba polis biber gazı ve tazyikli su ile müdahale etti. Zincirlikuyu metrobüs istasyonu girişinde toplanan yaklaşık 150 kişi, Büyükdere Caddesi üzerinden yürüyüşe geçti. Taksim’e doğru yürümek isteyen eylemciler, Mecidiyeköy’de polis engeline takıldı. Mecidiyeköy viyadüğü altında güvenlik önlemi alan çevik kuvvet ekipleri, eylemcilere biber gazı ve tazyikli su ile müdahale etti.

FOTO GALERİ - Taksim'e girmek isteyenlere polisten sert müdahale

Fenerbahçe Sol Açık kutlama alanına Ali İsmail Korkmaz Marşı'yla geldi

Abidei Hürriyet Caddesi'nde müdahale

Şişli'den Taksim'e yürümek isteyen gruba polis TOMA ve biber gazı ile müdahalede bulundu.

Abidei Hürriyet Caddesi üzerinde toplanıp ellerindeki flama ve sloganlarla Taksim'e yürümek isteyen Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu üyesi yaklaşık 30 kişi polis engeli ile karşılaştı. Polis grubu dağılmaları yönünde uyardı. Taksim'e yürümekte direnen gruba polis TOMA'dan su sıkarak ve biber gazı atarak müdahalede bulundu. Müdahale sırasında bazı kişiler gazdan etkilenerek fenalaştı bazıları da TOMA'dan sıkılan suya karşı durmaya çalıştı. Müdahale sonrası tekrar toplanan gruba polis aracından dağılmaları için uyarıda bulundu. Slogan atmaya devam eden gruba polis ikinci kez müdahalede bulundu. Polisin sulu ve gazlı müdahalesine maruz kalan grup dağıldı. Müdahalenin ardından Bomonti'de 8 kişi gözaltına alındı.

 

ŞİŞLİ'DE GÖZALTI

Mayıs nedeniyle Şişli Camii önünde polis yoğun güvenlik önlemleri aldı. Yoldan geçen araçlarda ve otobüslerde arama yapan polis şüpheli gördükleri kişilerin çantalarına baktı. Araçların bagajlarını da arayan polis ekiplerinin güvenlik önlemleri sürerken, bir taksideki 3 kişi, arama sırasında slogan atınca gözaltına alındı ve polis aracına bindirilerek emniyet müdürlüğüne götürüldü. Öte yandan bir kişi polis ekiplerini görüp kaçtı. 

ŞİŞLİ'DE GÖZALTINA ALINAN 6 KİŞİNİN ÜZERİNDEN MOLOTOFKOKTEYLLERİ VE HAVAİ FİŞEK ÇIKTI

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle Taksim'e çıkmak isteyen sırt çantalı 6 kişi Piyalepaşa Bulvarında durduruldu. Grubun üzerinde ve çantalarında yapılan aramada molotofkokteylleri, havai fişek, pankart ve soda şişesi ele geçirildi. Gözaltına alınan biri kadın 6 kişi polis aracıyla götürüldü.

 

İnşaat İşçileri Sendikası üyesi 4 kişi gözaltına alındı

Atatürk Kültür Merkezi önünden Taksim Meydanı'na girmek isteyen İnşaat İşçileri Sendikası üyesi 4 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan 4 kişi, çevik kuvvet minibüsüne alınarak emniyete götürüldü.

İSTİKLAL CADDESİNDE HAYAT DURDU

Öte yandan ziyaretçi sayısı gün içerisinde yüz binleri bulan İstiklal Caddesi'nde birkaç işyerinin dışında tüm işyerlerinin kapalı olduğu görüldü. Caddeye çıkan tüm sokak başları polis bariyerleriyle çevrili olan caddede polis ve temizlik görevlileri bekliyor.

İSTİKLAL CADDESİ'NDE 3 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle görevliler dışında herkese kapalı olan İstiklal Caddesi'ne polis bariyerini aşarak giren biri kadın 3 kişi, sloganlar atınca gözaltına alındı. Giydikleri tişörtlerde Devrimci Gençlik Birliği (DGB) yazan eylemciler, çevredeki polisler tarafından müdahale edilerek yere yatırıldı. Ağızları kapatıldı. "1 Mayıs yasaklanamaz" sloganları attıkları duyulan eylemciler, bir süre bu şekilde bekletildikten sonra gelen polis araçlarına bindirildiler.

KAFETERYA ÖNÜNDE GERGİNLİK

Taksim'de, trafiğe kapalı Şehit Muhtar Caddesi'nde  15 kişilik bir grup, halay çekmeye başladı. Polisin 'dağılmaları" uyarısı üzerine grubun bir kısmı ayrılırken, diğerleri yakındaki bir kafeterya önündeki sandalyelerde oturmaya başladı. Polis, bu kez de sandalyelerden kalkmalarını istedi. Yaşanan gerginlik, sandalyelerin kafetarya önünden kaldırılmasıyla son buldu.

 

NAKLİYAT-İŞ SENDİKASI 1 MAYIS'I SARAÇHANE PARKI'NDA KUTLADI

Devrimci İş Sendikaları Konfederasyonu (DİSK)'e bağlı Nakliyat İş Sendikası üyesi yaklaşık 100 kişi, Aksaray'dan saat 12.30 sıralarında Saraçhane parkına geldi.

Polis ekiplerinin Saraçhane parkı çevresinde geniş güvenlik önlemi alması dikkat çekti. Grup, 'İşçilerin birliği sermayeyi yenecek', 'Yaşasın 1 Mayıs, işçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü' yazılı pankart açarak, '1 Mayıs'ta 1 Mayıs alanındayız', 'Taksim işçiye kapatılamaz' ve 'Direne direne kazanacağız' şeklinde slogan attı. Parkta davul ve zurna ile bir süre eğlenen grup daha sonra ölen işçiler için saygı duruşunda bulundu.

Nakliyat İş Sendikası Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, bugün tüm dünyada işçi ve emekçilerin, hakları ve talepleri için meydanlarda olduğunu belirterek, “Tüm işçi ve emekçiler 1 Mayıs'ı uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü olarak kutluyor. Kapitalizmin ilk ortaya çıktığı yıllardan itibaren işçilerin baskıyla sömürülmesine karşı insanca bir yaşam ve çalışma koşulları için mücadelesinden doğmuştur. Patronlar işçilerin günde 15 saat çalıştırarak sömürülerine sömürü katmışlardır" dedi. 

Taksim'siz 1 Mayıs için İstanbul hazır

Taksim'de 1 Mayıs'a 4 gözaltı-VİDEO

Taksim'e girişler kapatıldı 

1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü nedeniyle Taksim'e çıkan cadde ve sokaklar güvenlik önlemleri nedeniyle sabah saat 06.30 sıralarında yaya ve araç trafiğine kapatıldı.

Taksim Meydanı'nda polis ekipleri  de sabahın ilk saatleriyle birlikte önlem almaya başladı. Taksim'e çıkan sokak ve caddeler bariyerlerle kapatılırken Akrep diye tabir edilen zırhlı polis aracı ve TOMA'lar meydana yerleştirildi. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı Taksim Meydanı'nda polis ekipleri vatandaşları Taksim Meydanı'nı boşaltmaları yönünde uyarılarda bulundu. Meydandaki vatandaşlarda bariyerlerden atlayarak alanı boşalttı. Polis ekipleri Taksim Meydanı'nda görevli basın mensuplarının ise görev kartlarına tek tek bakarak içeri aldığı görüldü. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler