Ankara'da 1 Mayıs coşkusu

Başkentteki 1 Mayıs kutlamaları geniş katılımla Kolej Meydanı’nda gerçekleştirildi. Terör saldırılarının ardından yapılan ilk mitingde geniş güvenlik önlemleri alındı.

Yayınlanma: 01.05.2016 - 22:52
Abone Ol google-news

Başkentteki 1 Mayıs Emek Dayanışma Günü kutlamaları on binlerce kişinin katılımı ile Kolej Meydanı’nda gerçekleştirildi. Tren garı, Merasim Sokak ve Kızılay’daki terör saldırılarının ardından gerçekleştirilen ilk büyük kitlesel miting olan kutlamalarda, gruplar 3 aramadan sonra alana alındı.

DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve Türk-İş’e bağlı çeşitli sendikalar tarafından gerçekleştirilen kutlamalar için gruplar sabah saatlerinden itibaren Kurtuluş’ta toplanmaya başladı. CHP ile Birleşik Kamu-İş ise Güvenpark’ta toplandı. Gruplar Kolej ve Kurtuluş Meydanı’na girişlerinde polis tarafından iki, tertip komitesi tarafından da bir kez olmak üzere toplam üç kez arandı. Bazı gruplar çevrelerinde insan zinciri oluşturarak kortej içerisine kimsenin girmesini izin vermedi. Çeşitli yönlerden Kolej’e yürüyen gruplar sloganlarla hükümeti protesto etti. Bazı gruplar da 10 Ekim katliamında yaşamını yitirenlerin fotoğraflarını taşıdı. KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü, Tertip Komitesi Başkanı Fevzi Yılmaz açılış konuşmasında, savaşa, sömürüye, gerici, faşist dayatmalara karşı iş, barış, özgürlük talebiyle toplandıklarını söyledi. Türk-İş Ankara İl Temsilcisi, Türk Metal Sendikası Ankara 2 No’lu Şube Başkanı Halil İbrahim Alpoğlu, “Eşitliğin, barışın, özgürlüğün var olabilmesi için alanlardayız” dedi.

DİSK adına Genel-İş Sendikası Mali İşler Başkanı Çetin Çalışkan konuşma yaptı. Çalışkan, “İnsanca ve onurlu yaşayacak iş ve aş istiyoruz. Güvencesiz çalışma istemiyoruz. Sözleşmeli çalışmak istemiyoruz. Taşeron şirketleri istemiyoruz. Kiralık işçilik adı altında köleci çalışma düzeni istemiyoruz. Kıdem tazminatlarının gasp edilmesini istemiyoruz” dedi.

Zulüm sürüyor

Eşit, özgür, demokratik, laik ve aydınlık bir Türkiye umudunu büyütmek için alanlara geldiklerini belirten Çalışkan, “AKP iktidarı yılların birikmiş sorunlarını çözmek bir yana her geçen gün daha da derinleştiriyor. İşçinin, emekçinin, yoksulun, dışlananların üzerine bir karabasan gibi çökmeye devam ediyor” dedi. Siyasi iktidarın sendikaları büyük bir tehdit olarak gördüğünü dile getiren Çalışkan, “Tek derdi kendi ayakkabı kutularını doldurmayı, kendi çocuklarına gemicikler almayı, yandaşlarını zengin etmeyi önüne almış AKP iktidarı, kendi kâr, rant ve siyasi çıkarları uğruna doğaya, canlılara, işçilere, ülkemize zulmetmeye devam ediyor” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler