Aydınlardan Meclis'e dokunulmazlık çağrısı

Aralarında Rıza Türmen, Adalet Ağaoğlu, Tarhan Erdem, Baskın Oran ve Zülfü Livaneli'nin de bulunduğu aydınlar, bir bildiri yayınlayarak milletvekillerine dokunulmazlıkların kaldırılmaması için çağrıda bulundu.

Yayınlanma: 04.05.2016 - 16:54
Abone Ol google-news



Meclis Anayasa Komisyonu'nda kabul edilen dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin geçici anayasa maddesinin hukuka aykırı olduğunu belirtilen bildiride "Bizler, tüm milletvekillerine, evrensel hukuk ilkelerine aykırı, demokratik siyaseti tıkayıcı bu teklife karşı çıkmaları ve destek vermemeleri için çağrıda bulunuyoruz" dedi.


‘Milletvekillerine çağrımızdır' başlıklı açıklamayı aralarında Rıza Türmen, Tarhan Erdem, Binnaz Toprak, Süleyman Çelebi, Ziya Halis gibi eski milletvekilleri, İbrahim Kaboğlu, Turgut Tarhanlı, Levent Köker, Sevtap Yokuş gibi hukuk profesörleri; Adalet Ağaoğlu, Ahmet Ümit, Murathan Mungan, Oya Baydar, Hasan Cemal, Zülfü Livaneli gibi yazarlar; Baskın Oran, Fuat Keyman, Yakın Ertürk, Taha Parla gibi akademisyenler; Baki Düzgün ve Gani Kaplan gibi Alevi kurum temsilcileri; eski Mazlumder Başkanı Ömer Faruk Gergerlioğlu ve Cihangir İslam ile kamuoyu araştırmacısı Bekir Ağırdır'ın da yer aldığı isimler imzaladı.


AKP'nin milletvekili dokunulmazlığıyla ilgili geçici Anayasa maddesi teklifinin kabul edilemez bir dizi hukuksal ve siyasal yanlış barındırdığı belirtilen bildiride "Anayasa ile güvence altına alınmış milletvekili dokunulmazlığı ve yasama sorumsuzluğu, Anayasa'ya ve hukuka aykırı bir geçici maddeyle kaldırılamaz. Milletvekilleri hiçbir gerekçeyle ‘savunma hakkı'ndan yoksun bırakılamaz. Anayasa Mahkemesi'ne itiraz yolu kapatılamaz. Çok temel bir evrensel hukuk ilkesine göre hiçbir yasal ya da anayasal değişiklik geçmişe dönük uygulanamaz. Dokunulmazlıkların topluca kaldırılması cezaların şahsiliği ilkesiyle kesin olarak çelişir ve kolektif cezalandırmaya yol açması kabul edilemez" dendi.

1994'te DEP Milletvekillerine yapılanların ve sonrasında yaşananların demokrasi ve barış alanında yarattığı tahribatın Türkiye kamuoyunun hafızasında canlılığını koruduğu belirtilen açıklamada "Bugün de demokratik muhalefeti susturmayı, Meclis'i çoğunluk tahakkümü ile etkisizleştirmeyi amaçlayan bu teklif siyasal bir linçi hedeflemektedir" ifadeleri kullanıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler