CHP'li Osman: Turizm tarihin en büyük krizini yaşıyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Budak, Türkiye’nin turizm tarihin en büyük krizini yaşadığını söyledi.

Yayınlanma: 05.05.2016 - 19:29
Abone Ol google-news

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, Türkiye'nin 7 Haziran'dan bu yana büyük bir “kaosun” içinde sürüklendiğini ve yönetilemediğini, istikrarsızlığın ekonomik ve sosyal yaşamın tüm alanlarını olumsuz etkilediğini vurgulayarak, “Türkiye ve turizm tarihin en büyük krizini yaşıyor” dedi.


CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, CHP milletvekilleri ile birlikte TBMM'de basın toplantısı düzenledi. Sözlerine, “Bugün turizmdeki gerilemeyi konuşacaktık ama siyasi gündem, AKP'nin yarattığı kriz Türkiye'de her şeyin önüne geçti” diye başlayan Budak, 14 yıllık AKP iktidarının sonunda Türkiye'nin büyük bir krizin eşiğine geldiğine dikkat çekti.

AKP'nin iç ve dış politikadaki yanlış uygulamaları nedeniyle başta turizm olmak üzere, tüm ekonomik ve sosyal yaşamın olumsuz etkilendiğini vurgulayan Budak, “Turizm, Türkiye'nin doğrudan döviz girdisi sağlayan en önemli sektörüdür. Yılda 25 milyar dolar döviz girdisi sağlıyor ve tüm sektörleri harekete geçiriyor. Turizmin ve tarımın başkenti Antalya krizi en ağır şekilde yaşıyor. Antalya, sadece Konya'dan 2 milyar TL'lik mal alıyor.  Turizmde yaşanan kriz sadece Antalya'nın değil, tüm Türkiye'nin krizidir” dedi.


TURİZME BÜTÜNCÜL PLANLAMA

AKP'nin bir turizm politikası bulunmadığını ve krizin de bu nedenle doğru yönetilemediğini vurgulayan Budak, turizme destek amacıyla uygulanan uçak desteğinin başladığı Nisan ayında düşüşün artarak sürdüğüne dikkat çekti. Budak, “Uçak desteğine rağmen Antalya'da yüzde 39, İzmir'de yüzde 46, Muğla'da yüzde 31'lik kayıp var. Antalya'ya gelen Rus turist sayısı yüzde 94 düştü.

 Turizm sezonunun yoğunlaşmaya başladığı dönemdeki, hem de desteğe rağmen yaşanan kayıp çok tehlikelidir. Bugün turizm sektörü bitme noktasındadır. Oteller, tur operatörleri bunu bir şekilde atlatır ama bundan en fazla turizm emekçileri, turizm çalışanları etkilenecektir. 500 bin turizm çalışanı işsizlikle karşı karşıyadır. Yaklaşık 3.5 milyon işsize bir de 500 bin turizm çalışanının eklenme riski vardır. Bu kişiler evlerine nasıl ekmek götürecek” dedi.


Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal'ın “Bu yıl yüzde 20 kayıp olur” ve “helal turizm” açıklamalarını da eleştiren Budak, “Sayın Bakan, çok rahat bir şekilde ‘yüzde 20 kayıp olur' diyebiliyor. Bunun karşılığı en az 8-10 milyar dolardır. Bu Türkiye için gözden çıkarılabilecek bir rakam değildir. Ayrıca turizmin helali, haramı olmaz. Bakın İran lideri Hamaney de Türkiye'de bazı bölgeleri haram ilan ediyor. Kendi ülkenizde ayırımcı bir dil kullanırsanız, başkaları da sizin ülkenizi haram ilan eder. Turizmin çeşitlendirilmesi doğru bir yöntemdir. Ama bunu kurtarıcı gibi sunmak doğru değildir. Turizm ülke ekonomisine son 10 yılda 250 milyar dolar katkı sağladı. Bu katkının sürmesi için ayırımsız, bütüncül bir planlama yapılmalıdır” diye konuştu.


TEK ADAM YÖNETİMİ

CHP'li Budak, gazetecilerin AKP'deki kongre süreci ile ilgili sorusu üzerine, “Türkiye, 7 Haziran'dan bu yana büyük bir kaosun içindedir. 500'ün üzerinde şehit var. Bunun tek sebebi, tek sorumlusu Recep Tayyip Erdoğan'dır. Türkiye'de tek adam iktidarına yürüyen bir yapı var. Türkiye tarihinin en ağır krizlerinden birini yaşıyor. Türkiye yönetilemiyor. Siyasi istikrarsızlık, ekonomiyi de, sosyal yaşamı da, kültürel yaşamı da turizmi de olumsuz etkiliyor” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler