Acele edin ölüyoruz

Kilis’te IŞİD roketleri 21 kişiyi öldürdü. Nüfusunun yüzde 30’u göç eden kentte kalanların “Acele edin ölüyoruz” başlıklı imdat çığlığı siyasilerden karşılık bulmadı.

Yayınlanma: 09.05.2016 - 22:36
Abone Ol google-news

Suriye sınırındaki 90 bin nüfuslu Kilis, Suriye’deki iç savaş nedeniyle son 4 yıldır yaklaşık 130 bin Suriyeli sığınmacıyı misafir ediyor. Barış ve huzur içindeki kent, bu yönüyle Nobel’e aday olmak için kampanya başlatırken ocak ayından bu yana Suriye’nin kuzeyinde IŞİD denetimindeki Bab bölgesinden atılan roketler nedeniyle 7’si Suriyeli 21 kişi yaşamını yitirdi, 80’den fazla kişi de yaralandı. Halk korkuyla evlerine kapanırken sokaklar, caddeler, okullar bomboş, dükkânlar kapalı.

Kilis Barosu, Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf ve Sanatkârlar Odası ve Organize Sanayi Bölgesi başkanları gazetelere verdikleri ilanla IŞİD’in roket saldırılarına hedef olan kent için siyasilerden duyarlılık ve yardım istedi. Hukukçular, sanayiciler ve esnaf tarafından kaleme alınan bildiride şu ifadeler kullanıldı: “Üzerimize şarapnel yağıyor. Evimizde öldürülüyoruz, sokakta öldürülüyoruz. Biz, haberlerde alt yazı, iki haber arasında bir kare değiliz! Magazin programlarının arasına sıkıştırılmayı kabul etmiyoruz. Biz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarıyız. Can güvenliği istiyoruz. Yaralarımız sarılsın istiyoruz. Devletimize bağlıyız. Devletimizin korumasını ve şafkatini istiyoruz. Sesimizi duyun. Sesimize ses verin. Unutmadığınızı, çaba harcadığınızı biliyoruz. Ama acele edin. Ölüyoruz..

‘Yardım bekliyoruz'

Kentte 2 gündür durumun sakin olduğunu belirten Kilis Barosu Başkanı Hayri Muammer Fazlıağaoğlu şu görüşleri dile getirdi: “Sığınmacılarla ilgili çok büyük bir sorun yaşanmadı. 18 Ocak öncesi kente bu yönüyle Nobel verilmesi beklenirken, bombaların patlaması büyük tedirginlik yarattı. Biz de baro öncülüğünde sivil toplum kuruluşlarıyla bir metin hazırlayarak yetkililerden yardım istedik. Sesimizi duyurmak istedik. Kentte bir yürüyüş organize etmek mümkün değil. Biz de eylem yapılmasını istemiyoruz.

Şehirde 130 bin Suriyeli var bunların içinde IŞİD’ci, Esad’cı, Özgür Suriye Ordusu var mı belli değil. Burada Suriyelilerle ilgili bir sıkıntı yaşanmadı. Buraya gelen Suriyelilerin büyük kısmı kendi halinde, yoksul, yardıma muhtaç insanlar. Kentten kamyonlarla taşınanlar gördüm, esnaf dükkânlarını kapattı. İnsanlarımız Kilis’i terk etmesin istiyoruz. Buradan gitmek çözüm değil. Buranın sosyal, ekonomik, demografik yapısı değişsin istemiyoruz. Bu konuda devletten, yetkililerden yardım bekliyoruz.”

‘Her an roket gelecek korkusu’

Telefonla ulaştığımız Esra Habbani, korkuyla yaşadıklarını söyledi. Habbani, “Günde 13 roket atıldığı oldu. Haberlerde söylenenin daha fazlası atılıyor. Kilis halkı çok mağdur. İnsanlar korkuyor. Evlerinden çıkamıyor, dükkânlarını açamıyor. Bir kapı sesi olsa ‘acaba bomba mı?’ diyoruz. Bizim can güvenliğimiz yok. Kilis’in sesinin duyulmasını istiyoruz. İnsanlar bırakıp gittiler. Biz memuruz, nereye gidelim? Ne zorluklarla ev bark kuruluyor. İnsanlar evlerini bırakamıyor, biz de bırakamıyoruz. Korkuyoruz. Her gün korkuyla yaşıyoruz. Kız kardeşimi bile okula yollayamıyoruz. Çocuklar sınavlarını olamadı. Sınavlara giren çocuklar hangi psikolojiyle girecek bir düşünsünler. Her an roket gelecek korkusuyla yaşıyoruz” dedi.

Nasıl uyanacağımız belli değil

Kilis’in daha önce sessiz ve huzur dolu bir kent olduğunu anlatan Habbani şunları söyledi: “Kilis’ten bugüne kadar kötülük çıkmadı, terör yaşanmadı. Göç edip giden insanların eşyaları çalınıyor. Huzursuzuz. Bombalar düşünce insanlar memleketlerini bırakıp gittiler. Çocuklarımıza bir şey olursa korkusuyla yaşıyoruz. Kilis çok kötü durumda, hayalet bir kent gibi. Her yer bomboş. Caddeler, okullar, sokaklar, dükkânlar bomboş. Vali Bey “Yerçekimi var bombalar tabiki düşecek” demiş. Bomba düşecek diye bir şey yok. Bombanın düşmemesi lazım. Güvenliğimizi sağlasınlar. Can korkusuyla yaşıyoruz. İnanın yatarken bile tedirginiz. Kıyafetimizli yatıyoruz. Ne olacağı, nasıl uyanacağımız belli değil çünkü.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler