'Oy için askeri kullanır'

Niğde saldırısını değerlendiren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, hükümetin Suriye politikasını eleştirirken 'TSK'nin çok dikkatli olması lazım. Suriye bataklığına bizim askerimiz girmemeli' dedi.

Yayınlanma: 21.03.2014 - 22:47
Abone Ol google-news

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Niğde saldırısının ardından “Oy devşirme amaçlı TSK’nin kullanılmak istenebileceği, dikkatli olunması gerektiği” uyarısında bulundu. Kılıçdaroğlu, bozkurt işareti yapmasıyla ilgili olarak da “MHP’li, ‘CHP’ye oy vermek istiyorum’ diye sempatiyle işaret yaptı, ben de ona sevgimi anlattım” açıklamasını yaptı.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, miting öncesinde Cumhuriyet’in sorularını yanıtladı.

- Niğde saldırısı öncesinde uyardınız... Niğde saldırısının IŞİD bağlantılı olduğu iddiası var.

Niğde’deki saldırı bu hükümetin izlediği yanlış dış politikanın Türkiye’ye kesilen faturasıdır. Reyhanlı’da ve Cilvegözü’nde böyle saldırıları gördük. Güzel bir laf vardır, körle yatan şaşı kalkar, diye. El Kaide’yi ortağınız olarak görüyorsanız, onu destekliyorsanız, bir terör örgütünü, gün gelir o terörün geri teptiğini görmüş oluruz. Nitekim Türkiye bunu yaşadı. Süleyman Şah Türbesi’ne şu ana kadar saldırı olmadı ama bir provokasyon yapılıp oraya Türk askerini sokmak istiyorlar. Biz bunu doğru bulmuyoruz. Sınıra 30 km uzaklıkta ve Türkiye oranın güvenliğini Suriye topraklarına girmeden de sağlayabilir. Oy devşirme amacı olarak TSK’yi kullanmak isteyebilirler, Silahlı Kuvvetler’in çok dikkatli olması lazım. Ortadoğu bataklığına, Suriye bataklığına bizim askerimiz girmemeli.

- Ankara’da bozkurt işareti yapmanız tartışma yarattı.

Yok yani orada otobüsün önüne gelen, “Ben MHP’liyim, CHP’ye oy vermek istiyorum” diye sempatiyle, güler yüzle işaret yaparak bunu söyledi, ben de ona sevgimi anlattım.

- Öcalan Nevruz mesajında, ‘yasal çerçeve kaçınılmaz’ dedi. Sürecin devamı nasıl olur?

Bir çatışmanın olması, insanların ölmemesi güzel bir şey. Hükümetle aralarındaki görüşmenin ayrıntıları nedir? Verilen ödünler nedir? Bunları bilmiyoruz, bilmediğimiz için yorum yapmamız doğru değil.

- Çözüm süreci bundan sonra devam edebilir mi? PKK-BDP’nin yasal beklentileri var, öngörünüz nedir?

AKP’nin ne yaptığını bilmiyoruz, sadece ana muhalefet olarak biz değil, parlamentodaki AKP milletvekili, bakanların da çoğu bilmiyor. Gizli kapaklı görüşmeler yapıyorlar, ama ne olduğunu biz de bilmiyoruz. Sürecin sağlıklı yürümesi için 17 maddelik özgürlük ve demokrasi manifestosu yayımladık, sadece biri gerçekleşti: ÖYM’nin kaldırılması. Yüzde 10 barajın olduğu yerde siz “Demokrasiyi ben getirdim” diyemezsiniz. Yüzde 10 barajla demokrasiyi mi getireceksiniz. 17 maddelik önerimiz hayata geçerse eminim ki çözüm sürecine büyük katkı olacaktır.

-Cumhurbaşkanlığı için Meral Akşener’i destekleyebileceğiniz yorumları yapılıyor. Siz de “kadın aday” diyordunuz.

Tümüyle asparagas, ben de gülerek okudum. Hâlâ kadın aday düşüncemiz var. Olmalı yani. Türkiye Cumhuriyeti’ni bir kadın cumhurbaşkanı temsil etmeli, ben bundan gurur duyarım, onur duyarım. Defalarca söyledim, siyasi kimliği çok öne çıkmamış bir kişilik, herkesin cumhurbaşkanı olacak. Partili kimliği öne çıkmamış birinin cumhurbaşkanı olmasını istiyorum. Çünkü her yurttaş diyebilmeli ki bu cumhurbaşkanı gerçekten anayasaya da uyacak, hukukun üstünlüğünü sağlayacak, beni de temsil edecek, o duygu olacak insanlarda.

- AKP’nin de fezlekelerle ilgili olarak soruşturma önergesi vermesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Günü kurtarma önergeleri. Bizim hakkımızda da soruşturma açılabilir. O zaman fezlekede rüşvet almak var. O niye yazmıyor? Rüşvet aldıklarını herkes biliyor, Başbakan da biliyor. Onun için zaten “Başçalan” diyoruz.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler