Yargı AOÇ’yi vermiyor

Yargı, 3 yıllık incelemenin ardından yürütmeyi durdurma verdi.

Yayınlanma: 21.03.2014 - 23:01
Abone Ol google-news

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin 2010 yılında kabul ettiği, yeni başbakanlık binası dahil birçok yapılaşmaya izin veren Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) Koruma Planı’nın yürütmesi durduruldu. Ankara 5. İdare Mahkemesi’nin 30 sayfalık gerekçede, Atatürk’ün Türk halkına mirası olan AOÇ’nin kullanımı ile ilgili tespitlere yer verildi. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, AOÇ ana davası olarak bilinen davada yürütmeyi durdurma çıkmasıyla, süren tüm inşaatların durdurulması gerektiğini söyledi. Candan, “Bugün AOÇ mücadelesinde yeni bir gün başlamıştır” dedi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin AOÇ için yaptığı üst planlara ilişkin 2010 yılında Peyzaj Mimarları Odası, Mimarlar Odası, Çevre Mühendisleri Odası, Şehir Plancıları Odası, Ankara Barosu ve Ziraat Mühendisleri Odası’nca açılan davada 3 yıl sonra yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Henüz esasa girmeyen Ankara 5. İdare Mahkemesi ilgili idarelerden savunmalarını aldı, bilirkişi raporlarını inceledikten sonra “AOÇ Ana Planı Olarak” bilinen planın yürütmesini durdurdu.

Yargılama kapsamında yapılan keşif sonrası hazırlanan raporda, “Dava konusu planların şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararına uygun olmadığı, 1/250000 Ölçekli Nazım İmar Planına içerik ve alan kullanımı açısından uygun olmadığı, tarihi ve doğal sit alanlarının yasada ve ilke kararlarında belirtilen koşullara göre korunmadığı, bu alanların Atatürk Orman Çiftliği’nin tarihsel kimliği ve amacına uygun olarak düzenlenmediği” görüşü açıklandı.

Bütün verileri değerlendiren mahkeme, dosyayı planlama hiyerarşisi, nazım imar planı içeriği, nazım plan kararlarında getirilen fonksiyonlar, plan notları, ulaşım şeması ve kent ekolojisi açısından değerlendirdi. Mahkeme, inceleme sonucunda tüm unsurları açısından planın yürütmesinin durdurulmasının yerinde olacağına karar verdi.

Konuyu değerlendiren Mimarlar Odası Bakanı Candan, yürütmeyi durdurma kararının gerekçeli olmasına dikkat çekti. Candan, “Hukuk AOÇ’deki talana 3 yıllık bir gecikmeyle son noktayı koymuştur. AOÇ’nin 33 bin 500 dekarlık alanında devam eden tüm inşaatların projelerinin, yolların, başbakanlık binasının uygulanması bu kararla durdurulmuştur. Mahkeme kararı var diyerek Twitter’ı kapatan Başbakan ve Melih Gökçek’i mahkeme kararlarını uygulamaya davet ediyoruz. Bugün AOÇ mücadelesinde yeni bir gün başlamıştır” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler