Yurtta 19 Mayıs coşkusu

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı yurtta coşkuyla kutlanıyor.

Yayınlanma: 19.05.2016 - 11:36
Abone Ol google-news

Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Kurtuluş mücadelesini başlatmak üzere çıktığı kent olan Samsun'da, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı coşkuyla kutlandı.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı'nı başlatmak üzere 19 Mayıs 1919'da Bandırma Vapuruyla Samsun'a gelişinin 97'nci yıl dönümünde kentte büyük heyecan yaşandı. 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlama programı ilk olarak Atatürk Anıtı önünde başladı. Saygı duşunda bulunulup İstiklal Marşı okunmasının ardından Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Güven Özyurt tarafından anıta çelenk sunuldu. Özyurt'un konuşma yapmasının sonrasında törenler Kurtuluş Yolu'nda devam etti.

Kutlama programı Atatürk'ün Samsun'da ayak bastığı ilk nokta olan Tütün İskelesi Kurtuluş Yolu'ndaki tören alanında saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı okundu. Kazım Orbay İlkokulu öğrencilerinden oluşan grup, protokolün önünde İstiklal Marşı'nı işaret dili ile okudu. Tören halk oyunu gösterisi ile devam etti. Ardından deniz subayı ve askerler tarafından Tütün İskelesi'nden Atatürk ve silah arkadaşlarını temsil eden Türk Bayrağı karaya çıkarıldı. Ardından gençlere teslim edildi. Bu sırada konuşma yapan Samsun Valisi İbrahim Şahin, "Ulusal kurtuluş mücadelemizin başlangıcı ve bağımsızlık güneşini en güzel doğduğu kentimizde bu heyşecanı bir kez daha yaşıyoruz. Rengini şehitlerimizden ay yıldızını gökyüzünün en parlak gecesinden alan bayrağımızı denizci subayımız Türk gençliğine teslim edecek. Bütün umutların tükenmeye başladığı bir dönemde Mustafa Kemal Atatürk'ün Türk Milleti için bağımlı yaşamaktansa ölmek daha iyidir diyerek Samsun'a çıkması bağımsızlık ve özgürlük mücadelemizin de başlangıcı olmuştur. Bu tarihle birlikte Türk Milleti kendi markus talihini tersine döndürmeye başlayarak esaret altında var olunmayacağını ve kutsal vatan topraklarımızın ilelebet işgal edilmeyeceğini tüm dünyaya haykırmıştır. İşte bu bayrak tüm bu cesareti, coşkuyu, inancı, kararlılğı, abğımsızslık aşkını ve mücadele gücünü temsil ediyor" dedi.

Törene vatandaşlarda büyük ilgi gösterdi. Mustafa Kemal Atatürk'ün makam aracı olarak kullandığı 1934 model Lincoln marka aracın birebir kopyası Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılarak tören alanına getirildi. Atatürk'ün balmumu heykelinin de içinde olduğu araç, herkesin büyük beğenisini topladı. Tören alanının kıyısında bazı vatandaşlar Türk bayrakları astıkları tekneleri ile kutlamaları denizten takip etti. Tören alanının çevresinde ise polis tarafından geniş güvenlik önlemleri alındı. Buradaki tören bayrak tesliminin ardından sona erdi.

Kocaeli'nde halat çekme yarışmasında vali yere düştü

İzmit'te 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında Gençlik yürüyüşü ve spor şöleni yapıldı. Kent protokolü ve çocukların halat çekme yarışmasında halat kopunca Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu yere düştü. Güzeloğlu'nu düştüğü yerden korumalar yardımıyla kaldırıldı.
Sekapark Uçurtma Tepesi alanıda Kocaeli Valiliği, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Gençlik Hizmetleri ve Spor İl müdürlüğü ile Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün organizasyonuyla 19 Mayıs Atatürk'ü anma etkinlikleri kapsamında Gençlik Yürüyüşü ve spor şöleni yapıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ardından Kent protokolü ve vatandaşlar Seka Park alanıda yürüyüş yaptı.

Ardından Kocaeli Valisi Hasan Basrigüzeloğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, AK Parti Kocaeli İl Başkanı Şemsettin Ceyhan ve çocuklar halat çekme yarışması yaptı. Halat çekilmeye başlandıktan bir süre sonra halat kopunca Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ve aynı halatı çekenler yere düştü. Vali Güzeloğlu'nu yerden korumaları kaldırdı. Daha sonra Seka Park alanında çeşitli spor etkinleri yapıldı.

Adana'da 19 Mayıs coşkuyla kutlandı

Kentte, bayram dolayısıyla ilk tören merkez Seyhan İlçesi'ndeki Atatürk Parkı'nda bulunan Atatürk Anıtı önünde gerçekleştirildi. Adana Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Abdulkadir Ataşbak, anıta çelenk koydu. Törene katılanlar, bando eşliğinde Atatürk Caddesi üzerinden büyük kutlama töreninin yapılacağı Uğur Mumcu Meydanı'na dek yürüdü. Polis, bayram dolayısıyla geniş güvenlik önlemi aldı.

Uğur Mumcu Meydanı'nda Adana Valisi Mustafa Büyük, 6'ncı Mekanize Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Osman Erbaş ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı MHP'li Hüseyin Sözlü ile birlikte halkın bayramını kutladı. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Abdulkadir Ataşbak'ın günün anlam ve önemiyle ilgili konuşma yaptığı ve öğrencilerin şiirler okuduğu törende, minik öğrenciler de protokol üyelerine çiçek verdi. Bayram dolayısıyla düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere çeşitli ödüller verilirken, halkoyunları, karate, dans ve jimnastik gösterileri sunuldu. Down sendromlu engelli öğrencilerin dans gösterisi de beğeni topladı.

Sivas'ta 19 Mayıs'a sade kutlama

Kutlamalar kapsamında ilk olarak Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından kent meydanında bulunan Atatürk Anıtı'na çelenk sunma töreni yapıldı. Bu törene Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Salim Kılıç, Ak Parti İl Başkanı Ziya Şahin, antrenörler, sporcular ve çok sayıda öğrenci katıldı. Grup Atatürk Anıtı önünde saygı duruşunda bulunup İstiklal Marşı'nı okuduktan sonra Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Salim Kılıç anıta çelenk sundu. Ardından Atatürk Kongre ve Etnoğrafya Müzesi bahçesinde halk oyunları, bilek güreşi yarışması, jimnastik gösterileri, wushu gösterileri ve jimnastik gösterileri sergilendi.

Bolu'da 19 Mayıs törenle kutlandı

Anıtpark'taki çelenk koyma törenine Vali Yardımcısı Necdet Özeroğlu, Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, daire müdürleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Törende saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Şahin Ertem, Atatürk anıtına çelenk bıraktı. Ay yıldılı tişörtler giyen öğrenciler Atatürk anıtı önünde selfie çekti. Törenin ardından Kent Meydanı'ndaki halk oyunları gösterileri ilgiyle izlendi. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü stantları da Kent Meydanı'nda açıldı. Kutlamalar, çeşitli spor etkinlikleriyle devam etti.

Zonguldak'ta 19 Mayıs coşkusu

Kutlamalar, Bülent Ecevit Caddesi’nden Valilik önündeki Atatürk Anıtı'na yapılan yürüyüş ile başladı. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü'nce düzenlenen yürüyüşte öğrenciler, Fatih Halk Eğitim Merkezi mehteran takımının marşları eşliğinde yürüdü. Türk bayrağı ve Atatürk fotoğraflı tişörtler giyen öğrenciler, bayramı doyasıya kutladı. Yürüyüşe katılan bazı gruplar, "Ne mutlu Türk’üm diyene", "Mustafa Kemal’in askerleriyiz" sloganları attı. Anıttaki törene Vali Yardımcısı Ömer Bedrettin Sağzöz, Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Cumhuriyet Başsavcısı Necip Topuz, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Haluk Selvi, İl Emniyet Müdürü Osman Ak, daire müdürleri, siyasi parti temsilcileri, sporcular ve öğrenciler katıldı. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ahmet Karagülmez’in Atatürk Anıtı'na çelenk koyması ardından saygı duruşu yapıldı ve İstiklal Marşı okundu. Tören, tekvando, judo, eskrim ve karate gösterileriyle sona erdi.

Kahramanmaraş’ta 19 Mayıs kutlandı

Metin Faruk TAMER/KAHRAMANMARAŞ, (DHA) - KAHRAMANMARAŞ’ta 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, Atatürk Meydanı’nda törenle kutlandı.

Atatürk Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı önünden düzenlenen törene; CHP Kahramanmaraş İl Başkanı Esat Esat Şengül, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ali İhsan Kabakçı, gazi ve gençler katıldı. Saygı duruşunda bulunulan törende; Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Kabakçı, Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı. Tören İstiklal Marşı’nın okunmasıyla sona erdi.

Tören ardından gazetecilere açıklama yapan CHP İl Başkanı Şengül, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından 19 Mayıs gününün gençlere armağan edildiğini hatırlatırken şöyle dedi:

"Ulu Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu cumhuriyetin gençlerinin alanları doldurmasını isterdik. Türkiye’nin bayram tadını yaşamasını isterdik, ama maalesef iş başındaki hükümetin yasakçı anlayışından dolayı bayram sadece İstiklal Marşı ve saygı duruşuyla sona erdi. Bayram kutlamaları halkın katılımıyla olurdu. Günümüzdeki bayramların ne çocuklarımıza ne gençlerimize iyi bir izlenim bırakmayacaktır. Biz parti olarak Elbistan’da 19 Mayıs kutlamalarını gerçekleştireceğiz, bayramı bayram tadında yaşıyoruz."



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler