Tartışmalar devam ediyor... Gökçek: 553 milyon ‘sehven’ kayıp

Cumhuriyet’in “Belediyenin 553 milyonu kayıp” başlığıyla duyurduğu haberin ardından başlayan tartışmalar devam ediyor...

Yayınlanma: 21.05.2016 - 23:49
Abone Ol google-news

 

Ankara Büyükşehir Belediyesi hesaplarındaki 553 milyonluk “noksan” tartışması büyüyor. Başkan Melih Gökçek, kayıp milyonlar için “Sahte iş yapmayız” diyerek “sehven” açıklaması yapsa da, belediye verileri yine Gökçek’i yalanladı.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in yazılım hatası açıklamalarına karşın, belediye hesaplarında 2013 yılında 460 milyon, 2014 yılında 517 milyon, 2015 yılında ise 553 milyon TL’nin “sayım noksanı” olarak kaydedildiği ve bu verilerin Sayıştay raporlarında da yer aldığı ortaya çıktı.

Ayrıca hesaplarda, “sayım noksanları” ifadesinin resmi yönetmeliklere aykırı olarak “197 Sayım Noktaları Hesabı” adıyla değiştirilerek milyonların gizlenmesi dikkat çekti.

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin 2015 Malı Yılı Kesin Hesapları’ndaki “sayım noksanları hesabı” kaleminde gözüken 553 milyon TL’nin nerede olduğunu soran binlerce sosyal medya kullanıcısı, Gökçek’i açıklama yapmaya zorladı. Büyüyen tartışmaların ardından belediyeden “sehven olmuş” açıklaması geldi.

Belediye açıklanamayan milyonlar için, “2012 yılına kadar defter usulü ile yapılan çalışmaların otomasyona geçiş sistemindeki aksaklıktan kaynaklanmıştır. Herhangi bir kayıp yoktur” dedi.

Ayrıca, hesaplarda “noksan” olarak gözüken 553 milyonun, “Kaynak Holding’e bağlı BELSİS Bilgisayar Yazılım İletişim Hizmetleri” tarafından yapılan bir yazılım hatasından kaynaklandığı iddia edilerek, şirketin sözleşmesine son verildiği açıklandı.

Gökçek de, resmi sosyal medya hesabından, “Yeni programda hata bulunmadığı için 2014 ve 2015 mal kayıtlarında herhangi bir hata bulunmamaktadır” ifadelerinin yer aldığı açıklamayı paylaştı.

‘Noksan’ değil ‘nokta’ hesabı

Gökçek’in “Sahte iş yapmayız. Bilmemek ayıp değil, öğrenmemek ayıp” diyerek, 2014 - 2015 kayıtlarında hesaplardaki hataların olmadığını açıklamasının ardından, son Belediye Meclisi toplantısında sunulan “2015 yılı Bilançosu” yeniden Gökçek’i yalanladı. Meclis üyelerinin geçen hafta onayına sunulan bilançoda ve Sayıştay raporlarında da yer alan verilere göre, belediye hesaplarında, 2013 yılında 460 milyon, 2014 yılında 517 milyon, 2015 yılında ise 553 milyon TL “noksan” olarak kaydedildi. Veriler incelendiğinde ayrıca, Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliğine göre “sayım noksanları” adı altında tutulması gereken hesap adlarının, Sayıştay’a gönderilen raporlarda ve belediyenin 2015 bilançosunda “197 Sayım Noktaları Hesabı” denilerek, hesabın adının değiştirilmesi de dikkat çekti.

BELSİS: ‘Belediyenin açıklamaları yanlış’

Gökçek, hesaplarda yazılım hatası olduğu yönündeki açıklamanın yanında, 553 milyonun faturasını cemaate çıkardı. Açıklamada, hesap hatası yapıtığı iddia edilen BELSİS yazılım şirketi, FETÖ kapsamında yönetimine kayyum atanan Kaynak Holding’e bağlı olduğu iddia edilerek, hedef haline getirildi. Belediyenin açıklamasını Cumhuriyet’e değerlendiren BELSİS Genel Müdürü İsmail Yıldırım, “Belediyenin basın açıklamasında da bir miktar eksik bilgi var. Bazı şeyleri açık ve net bir şekilde ifade etmek sakıncalı. Ama genel olarak açıklama üzerinden belge düzleminde bir araştırma yapıyoruz. Yaklaşık 16 yıllık bir şirketiz. Yerel yönetim konusunda ve yazılım konusunda uzman bir kuruluşuz. Ankara Büyükşehir Belediyesi dışında, 200’ü aşkın belediye ve kamu kuruluşuyla çalışıyoruz. Bizim böylesine bir hata yapmamızın çok öngörülebilir bir şey değil. Belediye içerisinde yapılabilecek sağlıklı bir araştırmayla da konunun daha iyi anlaşılabileceğini düşünüyorum. Gerekli incelemelerin ardından kamuoyuna da açıklama yapacağız” dedi.

Kaynak Holding’e bağlı oldukları yönündeki iddiaları da yalanlayan Yıldırım, “Kaynak Holding’e bağlı BELSİS Limited Şirketi, diye vurgulamış. Bizim Kaynak Holding ile ilgili geçmişte hiçbir ilişkimiz olmadı. Şu anda da böyle bir ilişkimiz yok, olamaz da. Burada yanlış bir açıklama var” ifadelerini kullandı. Hesap hatalarının ortaya çıkmasının ardından, BELSİS ile yapılan sözleşmenin iptal edildiği ifadelerini de yalanlayan Yıldırım, belediye ile sözleşmelerinin 2014 yılı sonunda sona erdirildiğini belirterek, iptalin konu ile ilgili olmadığını ve “Yeni gelen yönetimin taktiri” olarak kendilerine iletildiğini söyledi.Yıldırım ayrıca, belediyenin BELSİS’i hedef göstermesi ile ilgili hukuki girişimlerde bulunacaklarını kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler