Twitter yasağına dava yağmuru

Twitter resmi hesabından “Türkiye’deki kullanıcılarımızın gizlilik haklarını savunmaya devam edeceğiz” mesajını verirken yasağa karşı yeni davalar açıldı. Barolar ve TGC, mahkemelerin bireysel hesaplara yönelik kapatma kararının Twitter’ın tümüne yönelik uygulanamayacağını vurguladı.

Yayınlanma: 25.03.2014 - 04:00
Abone Ol google-news

Türkiye Barolar Birliği (TBB) ve Ankara Barosu Twitter’a erişimi engelleyen Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ve Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB) kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali için Ankara İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Dilekçede, İstanbul Anadolu 19. Sulh Ceza Mahkemesi’nin İsmet Özel adına sahte olarak oluşturulmuş hesaba, İstanbul Anadolu 5. Sulh Ceza Mahkemesi’nin ise “https:// twitter.com/oyyokhirsiza” uzantılı hesaba yasaklama kararları aldığına dikkat çekildi. Buna karşın TİB’in tüm Twitter’ı kapattığı anlatılan dilekçede, bu iki mahkemenin kararının sitenin tümüne yönelik erişimin engellenmesine imkân vermediği belirtildi. TİB ve BTK’nin yetki gaspı yaptığı vurgulanan dilekçede şöyle denildi:

“twitter.com adresine tamamen erişimin engellenmesine yönelik bir yargı kararı bulunmadığı halde davalılar tarafından fonksiyon gaspı yapılmaktadır.”
Yasak nedeniyle Türkiye Barolar Birliği’nin “https://twitter.com/barolar” kullanamadığı ve bu nedenle mağdur olduğu anlatılan dilekçede, “Türkiye’de yaşayan herkesin anayasanın 26. maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10. maddesi ile güvence altına alınan ifade özgürlüğü ihlal edilmektedir” denildi. Buna ilişkin AİHM’nin “Ahmet Yıldırım v. Türkiye” kararı emsal gösterildi. Ankara Barosu da, TİB ve BTK aleyhinde Ankara 5. İdare Mahkemesi’ne dava açtı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler