Sakarya Üniversitesi’ne araçla girmenin yolu para yatırmaktan geçiyor

Kampüsten araçla geçmek öğrenciye: 50, yurttaşa: 100 TL

Yayınlanma: 25.05.2016 - 17:31
Abone Ol google-news

Sakarya Üniversitesi Rektörlüğü’nün, üniversite kampüsüne giriş yapmak isteyen, öğrencilere ait olanlar da dahil, araçlardan para alması tartışma yarattı. Rektörlüğün, üniversite kampüsüne araçlarıyla giriş yapmak isteyenlerden 2005 yılından itibaren Sakarya Üniversitesi Mezunlar Derneği hesabına yıllık, öğrenciler için 50 TL, diğer vatandaşlar için ise 100 TL yatırarak araç güvenlik bandrolü alınmasını şart koştuğu belirtildi.

Kamu hukukuna göre herhangi bir gerçek ve tüzel kişi tarafından kamu hizmetlerinin karşılığı olarak veya kamu hizmetleriyle ilişkilendirerek bağış veya yardım toplanamayacağı çok açık belirtilmesine karşın, öğrenciler ve o yolu kullanmak zorunda olan yurttaşlar dernek hesabına yatırılan ücrete isyan etti. Öğrenciler ve yurtaşların dernek hesabına para yatırılmasının suç olduğuna dair tepki göstermesi üzerine Sakarya Üniversitesi Rektörü Muzaffer Elmas sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Araç bandrol ücreti almaya devam edeceğiz. Dernek dışında bir hesaba” diyerek ücretlerin artık üniversitedeki bir hesaba yatırılacağını bildirdi. Rektörün bu açıklaması Sakarya Üniversitesi Mezunlar Derneği hesabına yatırılan paranın 'nereye harcandığına' ilişkin kuşkuları daha da güçlendirdi.

Bandrol ücreti üniversite bütçesine yatırılmaya devam edecek

Alınan ücretlere tepkisini rektörlüğe dilekçe yazarak ve sosyal medya üzerinden duyurmaya çalışan üniversite öğrencisi E.K.’in bilgi edinme kapsamında rektörlüğe verdiği dilekçesine üniversite yönetimi tarafından verilen yanıtta şu ifadeler yer aldı: “Araç güvenlik bandrolü üniversitemiz kampüs alanına giriş çıkış yapan araçların takip ve kontrollerinin etkin şekilde yapılabilmesi amacıyla 2005 yılında uygulamaya konulan bir yöntemdir. Öğrenci ve sivil araç sahiplerinden talep edilen miktar öğrenci burslarında kullanılmak üzere Sakarya Üniversitesi Mezunlar Derneği hesabına katkı amaçlı olarak yatırılmaktadır.”

Daha sonra ise E.K.’nin ikinci kez yapmış olduğu bilgi edinme dilekçesine ise üniversite yönetimi verdiği cevapta, “Bandorol uygulamasına devam edilmesi gerekli olduğundan gerek yeni bandrol alacak olanlar, gerekse daha önce Sakarya Üniversitesi Mezunlar Derneği’ne ödeme yapıp bandrol almış olup bunu iade etmesi sebebiyle bandrolü yenilenmiş olanlar için ücretini üniversitemiz bütçesine ödemek suretiyle uygulama sürdürülecektir” ifadeleri yer aldı.
‘Üniversite ticarethane değil, biz de müşteri değiliz’

Üniversiteyi kazanmış öğrenci neden bir de okula girmek için bandrol almak zorunda olsun diye isyan eden E.K., “Araç sahiplerine kolay ulaşım amaçlanıyorsa gerçekten, ücretsiz araç giriş kartı da verilebilir. Güvenlik elbette idarenin sağlaması gereken bir şey, makul gerekçeler ve eylemlerle. Rektöre sosyal medya üzerinden benzeri talepleri ilettik ciddiye bile almadı. Ayrıca şirin bir ambalaj yapılmış, burs hesabı ve ihtiyaç sahibi öğrencilerden bahsediyorlar. Burs duyurusu bile yok, burs verilen bu öğrenciler nasıl seçildi? Benim derdim alınan para değil, bu paranın akıbeti. Üniversite bir ticarethane değil, biz de müşteri değiliz” diye konuştu.

‘Alınan ücretin nereye harcandığını merak ediyoruz’

Çarşıya inmek için kampüs çevresini dolanmanın zaman kaybı olduğunu, kampüsten geçilerek dahakolay ulaşım sağlanabileceğini belirten yurttaşlar ise bandrol işlemlerinin uygulanmasının sürücülerin zor durumda kalmasına sebep olduğunu, alınan ücretin nereye harcandığını merak ettiklerini söylediler.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler