Uçağa binenler dikkat... Bunu yapan bin 500 lira ödeyecek

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), sivil havacılık kurallarına aykırı hareket eden havacılık işletmeleri, personel ve yolculara yönelik verilen idari para ceza yönetmeliğinde değişikliğe gitmeye hazırlanıyor. Hazırlanan yeni taslağa yeni maddeler eklenerek yoruma açık hale getirilecek ve eylemlerle ilgili para cezaları arttırılacak.

Yayınlanma: 29.05.2016 - 14:39
Abone Ol google-news

Taslağa göre; havalimanında elle aranmaya mukavemet gösterilmesi, güvenlik personelinin işini yapmasına engel olunması, izinsiz lazer ve/veya havai fişek gösterisi yapılması, insansız hava taşıtı uçurularak özel hayatın gizliliğinin ihlal edilmesine bin 500 TL para cezası verilecek. İnsansız hava araçları ve aranmalara engel olunmasıyla ilgili hükümler, yeni maddeler olarak taslakta yer aldı.

Habertürk'ten Gökhan Artan'ın haberine göre, sektörün görüşlerine sunulan taslağın, geri dönüşlere göre şekillendikten sonra 1 Ağustos 2016 tarihinde yürürlüğe girmesi planlanıyor.

Taslakta yer alan eylemler ve para cezaları şöyle:

-Uçakta sigara ve benzeri madde içimi: 1500 TL

-İnsansız hava araçlarının izinsiz, kayıtsız, telcilsiz uçurulması, uçuşa yasak bölgelerde uçurulması. 6 bin TL

-Bu araçlarla özel hayatın gizliliğinin ihlal edilmesi. 1500 TL

-Güvenlik kontrol noktalarında uyarılmasına rağmen taranmaya, elle aranmaya mukavemet gösterilmesi, güvenlik personelinin işini yapmasına engel olunması. 1500 lira.

-Güvenlik tahditli alanlara yetkisi olmadığı halde girmek ya da yetkisiz kişilerin girişine yardımcı olmak. 1500 TL

-İzinsiz lazer ve/veya havai fişek gösterisi gerçekleştirilmesi. 1500 TL

-Havaalanı giriş kartını uygunsuz kullanmak. 1000 TL

-Uçuş kurallarının ihlal edilmesi, kabin görevlilerinin görevini yapmaya engel olmak. 1500 TL (eski ceza 1162 TL)

-Uçuş emniyetini riske edecek şekilde hava araçlarına lazer tutulması, uçak haberleşmesine müdahale edilmesi. 12 bin TL (eski ceza 11 bin 625)

-Kokpit kurallarının ihlal edilmesi (pilota verilen ceza): 2500 TL (eski ceza 1162 TL)

-Balonlarda fazla yolcu alınması 12 bin TL

-Balonlarla uygun olmayan meteorolojik koşullarda uçuş yapılması (15 bin TL)

CEZALAR NASIL KESİLİYOR

SHGM tarafından verilen idari para cezalarına göre; kural tanımaz yolcu, yönetmelikte belirlenen ihlallerden birini uyarıya rağmen sürdürmeye devam etmesi halinde tutanak, uçağın kaptanı ile iki kabin memuru olmak üzere üç kişinin tutacağı bir tutanak ile tespit ediliyor. Tutanakta, ilgili kişinin adı soyadı, Türk vatandaşı ise T.C. kimlik numarası ve tespit edilebiliyor ise adres bilgileri yer alıyor.

Kural tanımaz yolcuya ayrıca, eylemini sonlandırmaması halinde para cezası verileceği şeklinde ikaz yapılması gerekiyor. Kural tanımaz yolcu ile ilgili uygulanan cezalara itirazlarda ispat sorumluluğu ilgili havayoluna ait...


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler