AKP'den Almanya'ya karşı jet 'soykırım' hamlesi... Erdoğan, Afrika'dan tepki gösterdi

Alman parlamentosunun 1915 olaylarına 'soykırım' demesinin ardından AKP'nin TBMM'ye Almanya'yı kınamak için teklif vereceği öğrenildi. Türkiye, Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu'nu İstanbul'a çağırdı.

Yayınlanma: 02.06.2016 - 14:24
Abone Ol google-news

<video:544500>

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya parlamentosunun 1915 olaylarını soykırım olarak kabul etmesiyle ilgili "Sayın Başbakan'la da telefon görüşmem oldu. Ortak kaanatimiz ilk adımım olarak Berlin büyükelçisini istişarelerde bulunmak üzere Türkiye'ye çağırmak. Türkiye Almanya ilişkisini ciddi bir şekilde etkileyek olan bir karadır. Nasıl bir adım atarız bunları konuşacağız. Ve atılması gereken adımları atacağız. Dışişlerinde arkadaşlarımız da gerekenleri yapacaklar. Ve nihai kararımızı vereceğiz"

AKP Grubu'nun, Almanya'nın 1915 olaylarını soykırım olarak tanımasını ortak bildiriyle kınamak için Meclis'e teklif vereceği öğrenildi. TBMM Almanya'ya karşı ortak bildiri yayınlamaya hazırlanıyor.

BÜYÜKELÇİ TÜRKİYE'YE ÇAĞRILDI

Alman parlamentosunun 1915 olaylarını "soykırım" olarak tanımlamasının ardındanTürkiye'den beklenen hamle geldi. Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu,İstanbul'a çağrıldı.



Kurtulmuş: Yok hükmündedir

Almanya2nın 1915 olaylarını 'soykırım' olarak değerlendiren tasarıyı kabul etti. Kararın ardından açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Türkiye Almanya'ya gereken cevabı verecektir. Bu karar Türkiye için yok hükmündedir" dedi.

AKP'den ilk açıklama

Öte yandan, Reuters'ın haberine göre AKP Sözcüsü Yasin Aktay, söz konusu tasarının Alman vekiller tarafından kabul edilmesinin, Berlin ile Ankara arasındaki ilişkilere ciddi şekilde zarar verdiğini söyledi.

TBMM Dışişleri Komisyonu'ndan ilk açıklama

Federal Meclis'in gerçekleri göz ardı ederek, kendisini tarihçilerin ve uluslararası mahkemelerin yerine koyup tarih yazarak 'soykırım' gibi çok ciddi bir suç iddiasıyla hüküm vermeye kalkışmasının tutarlı ve kabul edilebilir bir yanı bulunmamaktadır.

Dışişleri Bakanlığı: Cehalet ve hukuka saygısızlık

1915 olaylarını 'soykırım' olarak niteleyen tasarının onaylanmasının ardından Dışişleri Bakanlığı'ndan da açıklama yapıldı. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Ermeni anlatısını tartışılmaz bir gerçek gibi dayatmaya çalışan, cehalet ve hukuka saygısızlık örneği bir karar. Bu önyargılı ve mantık dışı siyasetin ciddi bir öz eleştiriye ihtiyacı olduğu ortadadır. Türkiye'nin Alman Federal Parlamentosu'ndan öğreneceği hiçbir şey yoktur. " 

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Meclis kararı sorumsuz ve mesnetsiz 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya Federal Meclisi'nde 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarına ilişkin karar tasarısının onaylanmasına ilişkin Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Kendi tarihindeki karanlık sayfaları kapatmanın yolu sorumsuz ve mesnetsiz Meclis kararlarıyla başka ülkelerin tarihini karalamak değildir" dedi.

'Ermeni soykırımı' iddialarını kabul eden ülkeler


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler