Tek günlük 'Validebağ gözaltısı' na tek celsede manevi tazminat

7 buçuk yıl hapis istemiyle yargılanan "Validebağ eylemcisi" öğrenci Mehmet Emin İlbey yargılama sonunda beraat edince soluğu mahkemede aldı, tazminat istedi. Mahkeme İlbey'i haklı gördü; 1 gün gözaltına kalan öğrenciye faizi hariç 200 lira ödenmesini kararlaştırdı.

Yayınlanma: 02.06.2016 - 16:48
Abone Ol google-news

Üsküdar Validebağ'daki olaylarla ilgili "2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet" ve "Görevi yaptırmamak için direnme" suçlarından 7.5'ar yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıp beraat eden öğrenciye 200 lira manevi tazminat ödenmesine karar verildi.

"1 GÜN GÖZALTINDA KALDIM VE BERAAT ETTİM"
Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşmasına davacı Mehmet Emin İlbeyli ve avukatı Onur Cingil katıldı. Duruşmada söz alan 23 yaşındaki öğrenci İlbeyli, "Olay sebebi ile 1 gün gözaltında kaldım ve açılan davadan beraat ettim" dedi. Avukat Cingil ise dava dilekçelerini tekrar ettiklerini belirterek, talepleri doğrultusunda karar verilmesini istedi.

200 LİRA MANEVİ TAZMİNAT KARARI
Davanın kısmen kabulüne karar veren mahkeme heyeti, 200 lira manevi tazminatın gözaltı tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte maliye hazinesinden alınarak davacıya verilmesine hükmetti.

DAVANIN GEÇMİŞİ
Davada yargılanıp beraat eden sanıklardan Mehmet Emin İlbeyli geçtiğimiz aylarda Maliye Hazinesi'ne bin liralık tazminat davası açtı. İlbeyli adına Anadolu Ağır Ceza Mahkemesi'ne tazminat davası açan avukat Onur Cingil, müvekkilinin 10 Kasım 2014 günü haksız ve hukuksuz bir şekilde saatlerce gözaltında kaldığını ve yargılama sonrasında haklarında beraat kararı verildiğini belirtti.
Öte yandan geçtiğimiz yıl Eylül ayında karara bağlanan 'Validebağ olayları davası'nda ise Anadolu 47. Asliye Ceza Mahkemesi 7.5'ar yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan sanıklar hakkında 'çevreci eylem' yaptıklarını belirtilerek beraat kararı vermişti.

"UMUT VERİCİ BİR ŞEY"
Duruşma sonrası DHA kameralarına konuşan İlbeyli, "Demek ki devletin verdiği her karar doğru değil. Devletin de yanlış yapabildiğini burada görmüş olduk. Beraat kararı aslında bunun özetiydi ama bugün kazanmış olduğumuz tazminatla bunu belgelemiş olduk. Bu çok güzel, umut verici bir şey" dedi.

"EMSAL OLACAKTIR"
Validebağ Korusu'nun korunması için insanların mücadele başlattığını ifade eden avukat Cingil ise, "Bununla ilgili çevre hakkı ihlalleri varken bir de insan hakkı ihlali yapıldı. Bunlardan birini 10 Kasım tarihinde yaşamıştık. O gün bir polis saldırısı oldu. Sonucunda 15 vatandaşı göstermelik oradan aldılar. Müvekkilimiz Mehmet Emin İlbeyli de onlardan biriydi. Bugün kazandığımız tazminatla bugün bizim mutluluğumuz yasalara herkesin riayet edebileceğini ispat etmemiz, hukuksuzluğu tespit etmemizdi. Bu emsal olacaktır" diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler