Bakanlar Kurulu'na 'vahim' yetki... AKP 'OHAL' peşinde

Bakanlar Kurulu TBMM’den onay almadan OHAL ilan edebilecek, asker iç güvenliğe geri dönecek, komutanlara arama yapma yetkisi ve askere yargı zırhı getirilecek.

Yayınlanma: 07.06.2016 - 19:17
Abone Ol google-news

İktidarının geçmiş yıllarında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin asayiş ile ilgili görev ve yetkilerini tırpanlayan AKP, yeni hazırladığı tasarı ile “örtülü OHAL”e varan düzenleme yapacak.

AKP, terör eylemlerinin artması ve kolluk kuvvetleri dışındaki askeri birliklerin terörle mücadeleye başlamasıyla anlaşılan yasal boşluğun doldurulması için yaptığı yasal hazırlığı, tasarı olarak dün TBMM’ye sevk etti. Tasarının, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın Efes Tatbikatı sırasında yaptığı açıklamada, “siyasi direktif” vurgusu yapmasının hemen sonrasına denk gelmesi dikkat çekti. Tasarının daha önce ilan edilen OHAL’i örtülü olarak getirdiğine dikkat çekildi. Buna göre daha önce terörle mücadelenin birkaç ili kapsayacak şekilde yapılacağı durumlarda OHAL ilan ediliyor ve 4 ayda bir TBMM’den onay alınıyordu. Tasarı ile bu yetki tamamen Bakanlar Kurulu’na veriliyor. Tasarıya göre İçişleri Bakanlığı’nın önerisi üzerine Bakanlar Kurulu TSK’yi görevlendirecek, görevin kapsamı, süresi, görev alanı, istihbarat yetkisinin kapsamı, destek silahlarının kullanımına yönelik sınırlamaları belirleyecek. Birliklerin çapı, yeri gibi askeri ayrıntılar Genelkurmay tarafından belirlenecek.

Valiye koordinasyon

Görevlendirilecek birlik kendi komutanı, kolluk kuvvetlerinin yetkilerini kullanacak. Vali askeri birlikler ile genel kolluk kuvvetleri ve kamu kurumlarıyla koordinasyonu sağlayacak. Düzenlenecek operasyonlarda komuta en rütbeli komutanda olacak. Yetkili birlik komutanının ihtiyaç duyduğu istihbarat bilgileri, ilgili birimler tarafından öncelikle toplanarak gecikme olmaksızın paylaşılacak.

Arama izni var

Tasarı ile görevlendirilen birlikler için komutan emriyle arama izni de veriliyor. Bu kapsamda gecikmesinde sakıncalı durumlar için, 24 saat içinde hâkim onayına sunulmak koşuluyla askeri birlikler komutan emriyle arama yapabilecek.

Yargı zırhı

Tasarıya göre operasyon sırasında işlendiği iddia edilen suçlar için yargılama izne bağlandı. Bu kapsamda Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının yargılama izni Başbakan’a, askeri personel için Milli Savunma Bakanlığı’na, jandarma, sahil güvenlik personeli, polis İçişleri Bakanlığı’na, diğer devlet memurlarının yargı izni de vali ve kaymakamlara bırakıldı.

Ayrıca, terörle mücadeleden doğan maddi zararlar nedeniyle mağdurlar görevlilere değil, devlete yönelik tazminat davası açabilecek. Düzenleme, kişisel kusur ve haksız fiil nedeniyle bile güvenlik güçlerini koruyor. Tasarının haziran sonuna kadar da TBMM’den geçirilmesi planlanıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler