DİSK Basın - iş: Gazetecilik de dayanışma da suç değildir

DİSK Basın - iş, Özgür Gündem gazetesiyle dayanışma amaçlı geçici yayın yönetmenliği yapan TİHV Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ve gazeteci Ahmet Nesin'in tutuklanması üzerine bir açıklama yaptı. Açıklamada "Gazetecilik de dayanışma da suç değildir" denildi.

Yayınlanma: 20.06.2016 - 18:09
Abone Ol google-news


DİSK Basın - iş, Özgür Gündem'le dayanışmak amacıyla başlatılan Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği kampanyasına katıldıkları için "Terör örgütü propagandası yapmak" suçundan tutuklanan TİHV Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ve gazeteci Ahmet Nesin'in tutuklanması üzerine bir açıklama yaptı. 

Açıklamada iktidarın siyasi baskıları karşısında düşünce ve ifade özgürlüğünü savunanların, medyada barışın dilini korumak isteyenlerin, basın özgürlüğü ve halkın haber alma hakkına sahip çıkanların dayanışmasının suç sayılamayacağı belirtilirken, gazeteciliğinde dayanışmanın da suç olamayacağı vurgulandı.

DİSK Basın - iş tarafından yapılan açıklamanın tam metni şöyle:

3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde Özgür Gündem'le dayanışmak amacıyla başlatılan Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği kampanyasına katılan üç dostumuz bugün tutuklandı.  Bugüne kadar dayanışma nöbetine katılan 40 kişi hakkında savcılık tarafından soruşturma açıldı. Aralarında Genel Başkanımız Faruk Eren ve MYK üyemiz Ayşe Düzkan'ın da bulunduğu bir grup içinse savcılık soruşturması davaya dönüştürüldü yargılama süreci başlatıldı.

Her pazartesi haklarında yeni soruşturma başlatılan isimler savcılığa giderek topluca ifade vermeyi sürdürüyor.Bugün de haklarında soruşturma açılan Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, yazar Ahmet Nesin,  Erol Önderoğlu, Cengiz Baysoy, Kemal Can, yazar İhsan Eliaçık ve akademisyen Beyza Üstün ifade vermek üzere Çağlayan Adliyesi'ne gitti. İfade işlemleri tamamlanan TİHV Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ve gazeteci Ahmet Nesin tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi. Öğleden sonra çıkarıldıkları mahkeme üçünün de tutuklanmasına karar verdi.

Özgür Gündem'e yönelik baskılar karşısında gösterilen dayanışmaya dahi tahammülü olmayanlar açılan soruşturma ve davaların basın özgürlüğü mücadelesi verenler için caydırıcı olmadığını görmüş olmalı ki şimdi de tutuklama yolunu gündemlerine alıyor.

"HALKIN HABER ALMA HAKKINA SAHİP ÇIKMAK SUÇ SAYILAMAZ"

İktidarın siyasi baskıları karşısında düşünce ve ifade özgürlüğünü savunanların, medyada barışın dilini korumak isteyenlerin, basın özgürlüğü ve halkın haber alma hakkına sahip çıkanların dayanışması suç sayılamaz.

DİSK Basın İş olarak her türlü baskı karşısında özgür basın ile dayanışma kararlılığımızı sürdüreceğimizi bir kez daha yineliyoruz. Tutuklanan dostlarımızın, meslektaşlarımızın bir an önce serbest bırakılmasını istiyoruz.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler