Oyuna sahip çık

52 milyon seçmen 194 bin sandıkta 5 yıl görev yapacak yerel yöneticileri seçti.

Yayınlanma: 29.03.2014 - 23:22
Abone Ol google-news

Türkiye, 5 yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticileri seçmek için demokratik hakkını kullanarak oy kullandı. Demokrasinin vazgeçilmezi olan seçim sandığına 26 milyon 704 bin 757’si kadın, 25 milyon 991 bin 75’i erkek, toplam 52 milyon 695 bin 831 seçmen gitti. Seçim için 194 bin 310 sandık kuruldu.

TÜRKİYE SANDIK BAŞINDA-FOTO GALERİ

Köyde ikamet eden seçmenler, il genel meclisi üyeliği, köy muhtarlığı ve köy ihtiyar meclisi üyeliği seçimi; büyükşehir olmayan illerde yaşayan yurttaşlar, il genel meclisi üyeliği, belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeliği, mahalle muhtarlığı ve mahalle ihtiyar heyeti üyeliği seçimi; büyükşehirlerde yaşayanlar ise büyükşehir belediye başkanlığı, belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeliği, mahalle muhtarlığı ve mahalle ihtiyar heyeti üyeliği seçimi için oy kullandı.


Yerel seçimler için 32 ilde saat 07.00'de başlayan oy kullanma işlemi sona erdi

YSK kararına göre, Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis'teki seçmenler saat 07.00'den itibaren oy vermeye başlamıştı.

Bu illerdeki seçmenlerin oy verme işlemi saat 16.00'da sona erdi. Oy verme saati dolduğu sırada sandık başında bulunan vatandaşlar sandık kurulu başkanlarınca tespit edilerek, oy kullanmaları sağlanacak.

Bu illerin dışında kalan Adana, Afyonkarahisar, Amasya, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Edirne, Eskişehir, Hatay, Isparta, Mersin, İstanbul, İzmir, Kastamonu, Kayseri, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Manisa, Muğla, Nevşehir, Niğde, Sakarya, Samsun, Sinop, Tekirdağ, Tokat, Uşak, Yozgat, Zonguldak, Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Bartın, Yalova, Karabük, Osmaniye ve Düzce'de saat 08.00'de başlayan oy verme işlemi saat 17.00'de sona erecek.

 TC kimlik numaralı resmi belge

Seçmenin kimlik tespitinde, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı, resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, avukatlık kimlik belgesi gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki belgelerden birinin ibrazı ile oy kullandı. Üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olmayan resimli ve resmi bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için bu belgelerin yanında ayrıca seçmen bilgi kâğıdını veya nüfus müdürlüklerince verilmiş nüfus kayıt örneğini ibraz etmesi şart koşuldu.

Ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde tutuklu ya da taksirli suçlardan hükümlü bulunan seçmenlerden bu kimlik belgeleri bulunmayanlar için cezaevi idaresince verilmiş belge, kimlik belgesi yerine geçti.

Turuncu, mavi, mor zarflar

Seçmenler oylarını il genel meclisi, belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği, büyükşehir belediye başkanlığı ve muhtarlıklar olarak sırasına göre kullandı.

Seçimde sırasına göre, il genel meclisi üyeliklerine ilişkin turuncu renkli birleşik oy pusulası turuncu renkli zarfa konulacak. Belediye başkanlığına ilişkin mavi renkli birleşik oy pusulası, belediye meclis üyeliğine ilişkin sarı renkli birleşik oy pusulası ile büyükşehir belediye başkanlığına ilişkin beyaz renkli birleşik oy pusulası mavi renkli zarfa yerleştirilecek.

Köy seçimlerinde köy muhtarı ile köy ihtiyar meclisi üyelerinin birlikte yazılı olduğu oy pusulası, mahalle seçimlerinde mahalle muhtarı ile mahalle ihtiyar heyeti üyelerinin birlikte yazılı olduğu oy pusulası da mor renkli zarfa konularak sandığa atılacak.

Sadece ‘evet’ mührü

Sandığın ait olduğu seçim çevresinden başka bir seçim çevresi için düzenlenmiş oy pusulaları geçerli kabul edilmeyecek. Bütünlüğü bozacak şekilde yırtılmış veya koparılmış, üzerinde “evet” mührü dışında veya “evet” mührü yerine herhangi bir özel işaret, isim, imza kaşesi, mühür veya parmak izi basılan, üzerinde yer alan siyasi partilere veya bağımsız adaylara ait bölümleri belirgin şekilde karalanmış, çizilmiş veya işaretlenmiş olan oy pusulaları da geçersiz sayıldı. Üzerinde yer alan matbu yazıların ve şekillerin dışında yazılar, harfler veya sayılar yazılmış, şekiller çizilmiş birleşik oy pusulaları geçerli kabul edilmedi. Zarfın içinde el ilanı, broşür ya da özel bir işaret, yazı, şekil taşıyan kâğıt veya işaret amacı taşıyan herhangi bir madde çıkması halinde bu zarftan çıkan oy pusulaları hesaba katılmayacak.

 Oy kullanma saatleri

Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkâri, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis’te 07.00-16.00; bu illerin dışında kalan illerde ise 08.00-17.00 saatleri arasında oy kullandı.

EKSİ 10 DERECEDE SANDIK BAŞINA GİTTİLER

ERZURUM'da iki gündür etkili olan kar yağışı bugün sabah saatlerinde yerini soğuk havaya bıraktı. Hava sıcaklığının sıfırın altında 10 dereceye düştüğü Erzurum'da özellikle yaşlılar erken saatlerde sandık başına gitti. Baharın yaşandığı Doğu Anadolu Bölgesi Cumartesi akşamında itibaren başlayan kar yağışı nedeniyle yeniden beyaza büründü. Tipini de etkili olduğu kentte karayolu ulaşımında aksamalar meydana geldi. Tüm bunlara rağmen bugün yapılan yerel seçimlerde vatandaşlık görevini yerine getirmek için sabahın erken saatlerinde uyanan Erzurumlular sandık başına gitti. 07.00'de oy verme işleminin başladığı kentte, saatlerini bugünden ileri alanlar oy kullanacakları yerlere bir saat öncesinden gitti. Görevlilerin uyarıları üzerine vatandaşlar tekrar evlerine döndü. Kar yağışının gün içerisinde hafif şekilde yağacağını belirten Meteoroloji 12'nci Bölge Müdürlüğü yetkilileri kar kalınlığının 11 santimi bulduğu Erzurum'da hava sıcaklığının sıfırın altında 10 dereceye kadar düştüğünü açıkladı. Yetkililer, gün içerisinde beklenen sıcaklığını ise 5 derece olacağını bildirdi.

BİTLİS'TE YOĞUN KAR YAĞIŞI

Van, Hakkari, Bitlis'te oy verme işlemi saat 07.00'da başladı. Van ve Hakkari'de oy kulanma işleminin başlaması ardından seçmenler sandıkların önünde kuyruk oluştururken, Bitlis'te ise yoğun kar yağışı tipi nedeniyle çok az sayıda vatandaş sabah sandık başına gidebildi.

Yerel seçimler için o yverme işlemi Van, Bitlis ve Hakkari'de saat 07.00'de başladı. Van'da 577 bin 186 seçmen 2 bin 227 sandıkta, Hakkari'de 148 bin 424 seçmen 533 sandıkta, Bitlis'te ise 185 bin 261 seçmen 843 sandıkta oy kullanacak. Oy verme işleminin başlamasıyla Van ve Hakkari'de seçmenler oy kullanacakları okullara akın etti. Sandık önlerinde uzun kuyruklar oluşurken, Bitlis'te yoğun kar yağışı ve fırtına vatandaşların evlerinden çıkmasına izin vermedi. Bitlis'te çok az sayıda seçmen evlerine yakın olan okullarda sandık başına gidebildi.

SEÇİM SABAHI KAR SÜPRİZİ

SAMSUN'da yerel seçimde oy kullanmak için sabah erken kalkanlar, kar sürpriziyle karşılaştı. Karla karışık yağmurun ardından havanın soğumasıyla birlikte kara dönüşen yağış aralıklarla devam ediyor. Baharın gelmesi beklenirken kentte otomobillerin üzeride ve ağaçlarda kar birikti.

Meteoroloji Bölge müdürlüğü Samsun'da hava sıcaklığının -2 derece olduğu ve hafta içinde havanın soğuk ve yağmurlu geçeceğini belirtirken, yüksek kesimlerde kar kalınlığının 5 santimetreyi bulduğu belirtildi.

26 siyasi parti yarıştı

Seçimlere 26 siyasi parti katılacak. Çekilen kura ile belirlenen siyasi partilerin oy pusulalarındaki sırası şöyle:

 1. Hür Dava Partisi

 2. Demokratik Sol Parti

 3. Alternatif Parti

 4. Doğru Yol Partisi

 5. Toplumsal Uzlaşma Reform ve Kalkınma Partisi

 6. Halkın Kurtuluş Partisi

 7. Türkiye Komünist Partisi

 8. Genç Parti

 9. Büyük Birlik Partisi

 10. Adalet ve Kalkınma Partisi

 11. Muhafazakar Yükseliş Partisi

 12. Yurt Partisi

 13. Demokrat Parti

 14. Emek Partisi

 15. Özgürlük ve Dayanışma Partisi

 16. Millet Partisi

 17. Saadet Partisi

 18. Hak ve Özgürlükler Partisi

 19. Liberal Demokrat Parti

 20. Barış ve Demokrasi Partisi

 21. Bağımsız Türkiye Partisi

 22. İşçi Partisi

 23. Halkların Demokratik Partisi

 24. Cumhuriyet Halk Partisi

 25. Hak ve Eşitlik Partisi

 26. Milliyetçi Hareket Partisi

 

5 yıla kadar hapis

Oy sandığının yerini değiştiren, sandığı açan, çalan veya tahrip edenler ya da içindeki oy zarflarını alan, çalan ve değiştirenlere 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Sandık başında seçmenlerin imzalarını koydukları sandık seçmen listesine gelmeyenler adına sahte imza atmak, mühür koymak veya parmak basmak gibi hileli bir hareket ile sandığa oy atan veya arttıranlara 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek, bu kişilere para cezası da uygulanacak

Seçim günü umuma açık yerlerde içki verenler, satanlar veya içenler, açık ya da kapalı şişelerde içki satanlar ve alanlar 3 aydan 6 aya kadar hapisle cezalandırılacak. Silah taşıma yasağına aykırı hareket edenler hakkında da adli para cezası verilecek.

 

Günün yasakları

Bugün saat 06.00’dan 24.00’e kadar alkollü içecek satılmadı, içkili ve umumi yerlerde alkollü içecek verilmesi ve içilmesi yasak, eğlence yerleri oy verme süresince kapalı, eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda yalnızca yemek verildi. Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka kimse silah taşıyamayacak. Radyolar ve her türlü yayın organlarınca saat 18.00’e kadar seçim ve seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılamadı.

Bütün yayınlar saat 21.00’den sonra serbest olacak, ancak YSK tarafından gerek görülmesi halinde saat 21.00’den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verilebilecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler