Alparslan Çelik, 8 Haziran 2017'ye kadar cezaevinde kalacak

Suriye'nin Bayırbucak Bölgesi'ndeki Türkmen Dağı'nda düşürülen Rus uçağının pilotunu öldürdüğü suçlamasıyla hakkında verilen takipsizlik kararı kaldırılıp, yeniden soruşturma başlatılan Alparslan Çelik'in, Niğde'de 'Parada sahtecilik' suçundan aldığı cezayı çektiği açık cezaevinden firar ettiği için 8 Haziran 2017 tarihine kadar cezaevinde kalacağı ortaya çıktı.

Yayınlanma: 28.06.2016 - 14:36
Abone Ol google-news

 

İzmir'in Karabağlar İlçesi'nde geçen 31 Mart'ta polise yapılan ihbarda, bir lokantada silahlı kişiler olduğu belirtildi. İhbar üzerlerine lokantaya giden ekipler, Rus uçağının pilotunu öldürdüğü öne sürülen Alpaslan Çelik'in de aralarında bulunduğu toplam 17 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınan bu kişilerin üzerlerinde, otomobil ve evlerinde yapılan aramada 5 makineli tüfek, 4 tabanca ve 2 telsiz ele geçirildi. Gözaltına alınanlar arasında bulunan ve Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesi ardından paraşütle atlayan pilotu öldürdüğü yönündeki basına yansıyan açıklamalarıyla bilinen Alparslan Çelik'in, sahte para suçundan hakkında kesinleşmiş 2.5 yıl hapis ve 2 bin lira para cezası bulunduğu, ayrıca 'hükümlünün kaçmasına yardım' ve 'dolandırıcılık' suçlarından da Elazığ Emniyet Müdürlüğü'nce arandığı belirlenmişti.

6 bin 136 sayılı Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet ve 'Harp silahı bulundurmak' suçlamasıyla tutuklanmaları istemiyle adliyeye sevk edilen şüphelilerden Alparslan Çelik, İsmail Demir, Mustafa Develi, Asil Tırnova, Fatih Arnas, Bayram Karaarslan ve Murat Gezer tutuklanırken, 10 kişi tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

İzmir 27'nci Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki davanın dün yapılan ilk duruşmasına tutuklu yargılanan 7 sanık ile bazı tutuksuz sanıklar ve avukatları katıldı. Alpaslan Çelik İzmir F Tipi Cezaevi, diğer 6 sanık ise Menemen T Tipi Cezaevi'nden, çelik yelek giydirilerek duruşmaya getirildi. Kimlik tespitinin ardından Alpaslan Çelik'in de avukatı olan Taşkın Kangal, sanıkların vereceği ifadelerin gizlilik içerebileceğini, milli güvenlik açısından sakıncalı olabileceğini belirterek ifadelerin konusunda gizlilik kararı alınmasını istedi. Hakim Fuat Şenoğlu da bu istemi kabul etti.

İfadelerin alınması ardından, 95 gündür tutuklu bulunan tüm sanıklar hakkında, yurt dışı çıkış yasağı konularak tahliye kararı verdi. Duruşmayı kasım ayına ertelendi.

CEZAEVİNDEN ÇIKAMADI
Alparslan Çelik dışındaki 6 sanık, tutuklu bulundukları cezaevinden tahliye edildi. Alparslan Çelik'in 'parada sahtecilik' suçundan aldığı 2.5 yıllık hapis cezasını çektiği Niğde Açık Cezaevi'nden firar ettiği için infazının yandığı ve denetimli serbestlik haklarından yararlanamayacağı belirtildi. Çelik'in 8 Haziran 2017 tarihine kadar cezaevinde tutuklu kalacağı,10 günlük hücre hapsinin de bulunduğu, bu cezasını da çekeceği öğrenildi. Bu tarihe kadar şartlı tahliyesinin olamayacağı belirtildi.

TAKİPSİZLİĞİ KALDIRMIŞTI
Alparslan Çelik'in Rus pilot Sergei Aleksandrovich Rumyantsev'in öldürülmesiyle ilgili olayı soruşturan İzmir Adliyesi Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Cumhuriyet Savcısı Berkant Karakaya, yaklaşık 1.5 ay yürüttüğü soruşturma sonrasında takipsizlik kararı vermişti. Geçtiğimiz günlerde yabancı basında yeni görüntülerin ortaya çıkması nedeniyle Savcı Berkant Karakaya takipsizlik kararını kaldırıp, dosyayı yeniden açtı.

Bugüne kadar uçak düşürme sonrası yaşanan kriz nedeniyle her iki ülke arasında irtibat kurulamadığı, son dönemde politik yumuşamaların olduğu, Rus hükümetine konu ile ilgili ellerinde bulunan dokümanları Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı kanalıyla göndermeleri için yazışmalar yapılacağı ve gelecek belgeler doğrultusunda iddianame hazırlanıp hazırlanmayacağına karar verileceği bildirildi.

Öte yandan, 2'si kadın 3 Rus uyruklu kişinin, gazeteci gibi dün yapılan duruşmayı izlemek için İzmir Adliyesi'ne geldiği, polis tarafından adliye dışına çıkartıldığı belirtildi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon