Havalimanına saldırı için emir Balı’dan

BIld gazetesi, Atatürk Havaalanı’na saldırının emrini IŞİD’in ‘Türkiye emiri’ İlhami Balı’nın verdiğini yazdı. Haberde, Balı’nın Suruç, Diyarbakır ve Ankara katliamlarının da sorumlusu olduğu belirtildi.

Yayınlanma: 01.07.2016 - 05:32
Abone Ol google-news

Alman Bild gazetesi, İstanbul Atatürk Havaalanı’na yönelik saldırının emrini IŞİD’in ‘Türkiye emiri’ İlhami Balı’nın verdiğini öne sürdü.

Gazetenin Türk güvenlik yetkililerine dayandırdığı haberde, Balı’nın Türkiye’den Suriye’ye 1500’ü aşkın militan soktuğu, yaralanan militanları Türkiye’de parayla tedavi ettirdiği ve Türkiye’deki adamlarını 2 bin 500 dolar maaşa bağladığı öne sürüldü. Balı, Ankara’da görülen 27 kişilik IŞİD davasındaki telefon dinleme tutanaklarında yer alıyor. Bir görüşmede Türkiye’den Suriye’ye geçecek IŞİD militanları için talimatlar veriyor, bir diğerinde de gözaltına alınanların bırakılmasını istiyor.

1982 Suudi Arabistan doğumlu İlhami Balı’nın Suruç, Diyarbakır ve Ankara katliamlarının talimatını verdiği de öne sürülüyor. Türkiye sınırında bir askerin kaçırılması ve bir askerin şehit edilmesi olayının faili olarak da aranan Balı hakkında “terör örgütü yöneticiliğinden” arama kararı bulunuyor.

SALDIRIYI BAĞDADİ ONAYLADI

Saldırı kararı IŞİD’in başkent ilan ettiği Rakka’da alındı. Sputnik’in haberine göre, örgütün en üst karar organı olan Şûra’da (Meclis) alınan karar, örgütün lideri Ebubekir El Bağdadi’nin onaylanmasının ardından, saldırılardan sorumlu olan ‘Dış İstihbarat Birimi’ne iletildi. Kararın alınmasının ardından, saldırı için Çeçen asıllı Osman Vadinov görevlendirildi.

Rakka’da intihar saldırısı konusunda 3 ay eğitim alan Vadinov’un İstanbul’daki saldırı için 2 ay önce sınırdan kaçak yollarla Türkiye’ye geçiş yaptığı, takibe yakalanmamak için Rakka’daki emiriyle yazılımı IŞİD tarafından yapılan özel bir haberleşme sistemi kullandığı, saldırı öncesi birkaç kez havaalanı çevresinde keşif yaptığı ifade ediliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler