CHP, yargıya darbe paketi için AYM'ye başvurdu

CHP, yeni yargı paketinin yürütmesinin durdurulması için AYM'ye başvurdu.

Yayınlanma: 01.07.2016 - 10:17
Abone Ol google-news

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen 'Danıştay Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un iptali için Anayasa Mahkemesi (AYM)'ne başvurdu.

Gök, kanunun şekil bakımından fonksiyon gaspı içerdiği gerekçesiyle AYM'ye başvurduklarını belirterek, "Yapılan bu düzenlemelerle iktidar partisi tamamen kendisine yandaş hakimleri atamak suretiyle yüksek yargıyı kendi siyasal görüşü doğrultusunda tanzim edecektir. Böyle bir yargıdan asla ve asla bağımsızlık çıkmaz. Yürütmeye bağlı, Cumhurbaşkanı'na bağlı bir yargı çıkar. Buna da yargı denmez" dedi. 

"O İSİMLER ŞU ANDA ADALET BAKANI'NIN CEBİNDE" 

CHP'li Gök, dün Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilen yargı düzenlemesinin yürütmesinin durdurulması için AYM'ye başvurdu. İptal başvurusunun ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Gök; kanunun yok hükmünde olduğu, kamu yararı ilkesi gözetmediği, şekil bakımından fonksiyon gaspı içerdiği, iktidarın gizli isteğiyle çıktığı ve Türkiye'nin hukuk devleti olması ilkesinden hızla uzaklaşmasına olanak tanıyacağı gerekçeleriyle yasanın iptali için bugün saat 12.00'de Anayasa Mahkemesi'ne başvurduklarını söyledi. Yüksek yargıda göreve gelecek isimleri iktidarın belirleyeceğini savunan CHP'li Gök, "Bu kanun daha dün gece yayınlanmıştır. Resmi Gazete'de yayımlandıktan 1 saat sonra bu davamızı tekrar açacağız. İktidar partisinin Anayasa'nın başlangıç kısmında bulunan kuvvetler ayrılığına, hukuk devletine çok ağır bir fonksiyon gaspında bulunduğu gerekçesiyle dün Meclis'ten çıkartılan bu yasanın ağır bir şekilde sakat bir yasa olduğu ve yoklukla malul olduğu gerekçesiyle AYM'ye başvurmuş bulunuyoruz. Şu anda yasama organı bir fonksiyon gaspıyla yargıya müdahalede bulunmaktadır. Görev yapan tüm Danıştay ve Yargıtay üyelerinin tamamının görevi sona erdirilmektedir. Ondan sonra göreve gelecekleri belirleyecek olan da iktidar partisidir ve o isimler şu anda Adalet Bakanı'nın cebinde bulunmaktadır" diye konuştu. 

"YARGITAY VE DANIŞTAY'DAN SONRA SIRA ANAYASA MAHKEMESİ'NE GELECEK" 

Kanun, Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra da aynı başvurunun Anayasa Mahkemesi'ne tekrar yapılacağını bildiren Gök, "Anayasa Mahkemesi'ne çok önemli bir görev düşmektedir. Yargıtay ve Danıştay'dan sonra sıra Anayasa Mahkemesi'ne gelecektir. Başvurumuzu derhal incelemekle AYM, tarihi bir görev yapacaktır. Bu görev hukuk dünyamız, Anayasa'mız ve Türkiye'deki kuvvetler ayrılığı ilkesi açısından çok önemlidir. Eğer AYM bu konuda karar vermeyi geciktirirse iktidar partisi, kanun Resmi Gazete'de yayınlanır yayınlanmaz gerekli değişiklikleri yapacak" ifadelerini kullandı. 

"BÖYLE BİR YARGIDAN ASLA BAĞIMSIZLIK ÇIKMAZ" 

Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit'in 'Geçmişte yargıya güven yüzde 70'ti, şimdi yüzde 30'lara düştü' ifadesini hatırlatan CHP Grup Başkanvekili Gök, düzenlemeyle oluşacak yargıdan bağımsızlık çıkmayacağını savunarak, şöyle konuştu: "Yargının bağımsızlığı için uğraşıyoruz. Daha birkaç hafta önce Yargıtay Başkanı'nın 'Türkiye'de yargıya güven yüzde 30'lara düştü' dediği bir ortamda eğer bu kanunla yüksek yargının tüm üyelerinin görev süreleri sona erecekse artık yargıya güven sıfıra düşer. İktidarın, başka bir partinin, cemaatin yargısı değil; Türk milleti adına bağımsız yargıyı talep ediyoruz. Yapılan bu düzenlemelerle iktidar partisi tamamen kendisine yandaş hakimleri atamak suretiyle yüksek yargıyı kendi siyasal görüşü doğrultusunda tanzim edecektir. Böyle bir yargıdan asla ve asla bağımsızlık çıkmaz. Yürütmeye bağlı, Cumhurbaşkanı'na bağlı bir yargı çıkar. Buna da yargı denmez"

.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler