Oylar arttı, belediye düştü

Yerel seçimlere başta Ankara ve İstanbul olmak üzere birçok yeni yerde “belediye başkanlıklarını alma” iddiasıyla giren CHP; ülke genelindeki oy oranıyla SHP’nin 1989’daki yerel seçimlerinde imza attığı oy oranına ulaşmasına karşın, belediye başkanlıklarında “hüsran” yaşadı.

Yayınlanma: 01.04.2014 - 04:34
Abone Ol google-news

Yerel seçimlere başta Ankara ve İstanbul olmak üzere birçok yeni yerde “belediye başkanlıklarını alma” iddiasıyla giren CHP; ülke genelindeki oy oranıyla SHP’nin 1989’daki yerel seçimlerinde imza attığı oy oranına ulaşmasına karşın, belediye başkanlıklarında “hüsran” yaşadı. Yeni olarak, sadece Burdur ve AKP’den transfer Lütfü Savaş’la Hatay’ı alan CHP, Antalya, Mersin, Ordu’da “bütünşehir” şoku yaşadı. CHP; İzmir, Edirne ve Kırklareli’nde seçimi kazanmasına karşın, oy oranında ciddi düşüşler yaşarken, oy oranını ise en fazla Aydın’da artırdı. Partide, 2009 seçimlerine göre yaklaşık yüzde 5, 2011 seçimlerine göre yaklaşık 1.5’lik oy artışı olmasına karşın partinin “kalesi” olan 4 yerde seçimlerin kaybedilmesi moralleri bozdu. 2009 yerel seçimlerinden yüzde 23.1 oy oranı ve 3’ü büyükşehir, 12 belediye başkanlığı kazanan CHP, DSP’den seçilen Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ve Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Seyit Torun’un partiye katılmasıyla sayıyı 14’e çıkarmıştı. CHP, 30 Mart seçimlerinde oyunu yüzde 28’e çıkarmasına karşın, hem AKP’nin oyunu yüzde 45’lerde tutması, hem Antalya, Mersin, Artvin ve Ordu’da seçimi kaybetmesi nedeniyle sevinemedi. Toplam belediye sayısı 12’ye düşen CHP’de seçimin en büyük şoklarından biri Antalya ve Mersin’de yaşandı. Antalya, Ordu ve Artvin’de belediye başkanlıklarını AKP’ye, Mersin’de ise MHP’ye kaptıran CHP’de, özellikle Ordu, Antalya ve Mersin’de aday tercihinden çok “bütünşehir” düzenlemesinin etkili olduğu görüşü ağırlıklı.

Ankara ve İstanbul’da oy oranını artırmasına karşın CHP’nin son seçimlerde de “kırsal” kesimden oy alamadığı bir kez daha ortaya çıktı. Kemal      Kılıçdaroğlu’nun, özellikle AKP’ye giden “merkez sağ” oyları partiye çekmek için yaptığı “Sağ aday açılımı” sonuçsuz kaldı, Hatay, Ankara, Çorum, Balıkesir ve Kayseri’nin de aralarında bulunduğu yerlerde gösterdiği “sağ” kökenli adaylardan da umduğunu bulamadı. Hatay dışındaki bütün “merkez sağ” adaylar seçimi kaybetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler