İnsanlık bu değil

Ankara’daki AVM’nin eksi ikinci katına hayvanat bahçesi yapılacak.

Yayınlanma: 10.07.2016 - 21:37
Abone Ol google-news

Alışveriş merkezlerinin “rant hırsı” sınır tanımıyor. Başkentin alışveriş merkezlerinden NataVega AVM, eksi ikinci kata hayvanat bahçesi yaparak, canlıları betona hapsedecek.

Mamak’ta bulunan alışveriş merkezinde, Avrupa’nın en büyük akvaryumlarından biri inşaa edilmişti. 24 farklı akvaryumda 12 bin deniz canlısı var. AVM’de yine sürüngen hayvanların olduğu ayrı bir bölüm de ücret karşılığında ziyaret ediliyor. Ancak alışveriş merkezi için bunlar yetmedi. AVM’de bu kez hayvanat bahçesi yapılması için inşaat başladı. Akvaryumun hemen yanında yapımı süren hayvanat bahçesinin eylül-ekim aylarında açılması bekleniyor. Hayvanat bahçesinde maymun, kanguru, papağan gibi “küçük” hayvanların yer alacağı öğrenildi. Hayvanat bahçesinin, güneş görmeyen ve toprakla hiçbir iletişimi olmayan AVM’nin eksi ikinci katında olması soru işareti yarattı. Diğer yandan başkentin tek hayvanat bahçesi AOÇ’de yer alıyordu. Ancak Melih Gökçek yönetimi, burayı Ankapark inşaatı için yıktı.

‘Hayvanlara eziyettir’

Hayvan hakları savunucusu olan ve “Hayvan hakkı bir insan hakkıdır” talebiyle AİHM’de açtığı dava ve henüz sonuçlanmayan avukat Sedat Vural, AVM’ye hayvanat bahçesinin UNESCO Hayvan Hakları Bildirgesi ile Hayvan Hakları Yasası’na aykırı olduğunu söyledi. Bildirgeye göre bütün hayvanların kendi özel doğal çevrelerinde yaşama ve üreme hakkına sahip olduğunu belirten Vural, hayvanların hiçbir şekilde özgürlüklerinden yoksun bırakılamayacağını söyledi.

Bütün hayvanların doğal koşullarında yaşaması gerektiğinin altını çizen Vural, yasaya aykırılık durumunda Hayvan Haklarını Koruma İl İdare Kurulu’nun bunu engellemesi gerektiğini vurguladı. AVM’ye hayvanat bahçesinin “kapitalizmin genel bir anlayışı olduğunu” kaydeden Vural, “Bunlar önce insanı metalaştırdılar, şimdi de hayvanı metalaştırıp ticari araç haline getiriliyor. Sırf ticaret için bu hayvanları buraya dolduramazsınız. Bu eziyettir” dedi.

İstanbul'da AVM'de ayı ve aslan bulundu


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler