İki kocasının da soyadını istedi

Yurt dışındaki Türk işçiler konusunda yaptığı çalışmalar nedeniyle Almanya Devlet Başkanı'ndan liyakat nişanı alan, Avrupa Konseyi Kadın Erkek Eşitlik Komisyonu Başkan Yardımcısı siyaset bilimci Prof. Dr. Nermin Abadan Unat (93), iki kocasının da soyadını kullanmak için mahkemeden izin istedi.

Yayınlanma: 02.04.2014 - 09:15
Abone Ol google-news

Profesörün, Medeni Kanun izin vermediği için ilk kocasının vefatıyla 'Abadan' olan soyadı ikinci evliliğiyle 'Unat' olmuştu. Özellikle uluslararası kongre, toplantı ve sempozyumlar ile havalimanlarında sıkıntı yaşayan profesör, İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açtığı davada nüfusta soyadının "Abadan Unat" olarak düzeltilmesini talep etti."Kamuoyu" sözcüğünü Türkçe'ye kazandıran "Halkla İlişkiler" sözcüğünü literatürde ilk kez kullanan Prof. Dr. Nermin Abadan Unat, 68 yıl önce anayasa hukukçusu ve siyasetçi Yavuz Abadan'la evlendi. Abadan, 1967'de öldü. Profesör, ikinci evliliğini 1972'de Prof. Dr. İlhan Unat'la yaptı. Abadan soyadı da Unat olarak değişti. Türk Medeni Kanunu'na göre iki soyadı kullanması mümkün değildi. Ancak Uluslararası sempozyumlarda iki soyadı ile anıldı.

Sabah'ın haberine göre; Prof. Dr. Nermin Abadan Unat, en son 2 yıl önce "Vehbi Koç Ödülü" aldı. Prof. Dr. Nermin Abadan Unat'ın mahkemeye sunduğu dava dilekçesinde "Yurtdışından gelen davetlerde iki soyadı birlikte yazılmakta ve havaalanlarında Nermin Unat ile Nermin Abadan Unat'ın aynı insan olduğunu kanıtlama konusunda sıkıntı çıkmaktadır. En azından bu işi çözmek, uzunca bir zaman almaktadır. Bu nedenle bu davayı açma zorunluluğu doğmuştur. Nüfusta 'Unat' olan soyadın, 'Abadan Unat' olarak düzeltilmesini talep ederim" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler