Sol birliktelik Avanos'u aldı

Seçimlerde iki ilçedeki sonuçlar solda büyük tartışma yarattı. Hopa’da sol bölününce AKP 4 bin 536 oyla seçimi aldı. CHP 4 bin 521 oy alırken; ÖDP 831, HDP ise 623 oy aldı. Nevşehir’in Avanos ilçesinde ise ÖDP ve sol partiler CHP’nin adayını destekledi. Ortak aday İnce 3 bin 398 oy alırken, AKP’nin adayı 3 bin 391 oyda kaldı. Sol birliktelik 7 oy farkla seçimi aldı.

Yayınlanma: 02.04.2014 - 09:44
Abone Ol google-news

CHP’nin Doğu Karadeniz’de kalesi konumundaki Artvin’i ve Hopa ilçesini kaybetmesi büyük tartışma yarattı. Artvin’de genel merkezin Emin Özgün’ün adaylığında diretmesinin, Hopa’da ise sol partilerin ayrı ayrı aday çıkarmasının AKP’nin seçimi kazanmasına neden olduğu belirtildi. Nevşehir’in Avanos ilçesinde solun ortak adayı İsmet İnce, yeniden başkan seçildi.

Artvin’de 3 dönemdir belediye başkanlığı yapan CHP’li Emin Özgün, 30 Mart yerel seçimlerinde koltuğunu AKP’nin adayı Mehmet Kocatepe’ye kaptırdı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “En çok Artvin’in kaybedilmesine üzüldüm” sözleri gibi CHP tabanı da şaşkınlık yaşadı. Artvin’de 3 dönemdir belediye başkanlığı yapan CHP’li Emin Özgün, geçen yıl gazetecileri davet ederek 4. dönem için belediye başkanlığına aday olmayacağını açıklamıştı. Özgün’ün aday olmayacağını açıklamasının ardından CHP İl Başkanı Selim Bilgin, istifa ederek Artvin Belediye Başkanlığı için adaylığını açıkladı. Ancak Özgün, kararından vazgeçerek yeniden aday olduğunu açıkladı. Özgün’ün yeniden aday olması CHP örgütü ve kamuoyunda tepki çekti. Özgün’ün yeniden adaylığını açıklaması halinde il yönetiminin istifa edeceği iddiaları da kamuoyunda konuşuldu. Bu gelişmelerin ardından, genel merkezin Artvin için ne karar alacağı merakla beklenirken ilde önseçim kararı alındı. Özgün, ön seçimi 20 oy farkla kazandı. Özgün’ün Artvin Belediye Başkanlığı için yeniden aday gösterilmesi tabanca ve kentte tepki çekti. Özgün’ün 15 yıllık çalışmalarının Artvinliler tarafından olumlu bulunuyor olsa da beklenen değişim ihtiyacının karşılanamadığı seçim öncesi kamuoyunda tartışıldı. 30 Mart’ta CHP’li Özgün, yüzde 37.8’lik oranla 5 bin 164 oy alırken seçimi, yüzde 46.1 oy oranıyla 6 bin 296 oy alan AKP’nin adayı Mehmet Kocatepe kazandı.

Solun bölünmesi Hopa’da kaybettirdi

Başbakan Erdoğan’ın 31 Mayıs 2011’deki mitingi öncesinde çıkan olaylarda Metin Lokumcu’nun öldürülmesinin ardından başlayan olaylarla adından sıkça söz edilen ve “eşkıyaların diyarı” olarak anılan Hopa’da ise ilginç bir seçim atmosferi yaşandı. CHP’li Belediye Başkanı Turhan Kasımoğlu’nun yeniden aday olduğu seçimlerde Halkevleri ile ÖDP’nin de içerisinde bulunduğu oluşum Hopa Halkçı Demokratik Yerel Yönetim Meclisi, “Söz, yetki ve karar hakkı Hopa halkına” diyerek ÖDP’den Enver Korzay’ı aday çıkardı. Bir önceki dönemde ÖDP’den Hopa Belediye Başkanlığı yapan Yılmaz Topaloğlu ise HDP’nin adayı olarak yine sol kulvardan seçimlere girdi. Ancak solun bölünmesinden faydalanan AKP, 4 bin 536 oyla seçimi aldı. CHP, 4 bin 521 oy alırken; ÖDP, 831; HDP ise 623 oy aldı.

Kemalpaşa’da CHP

Hopa olayları öncesinde polisin sıktığı biber gazı sonrasında yaşamını yitiren Metin Lokumcu’nun mezarının da bulunduğu, Sarp sınırındaki son belde Kemalpaşa beldesinde CHP’li Başkan Ergül Akçiçek seçimi kazandı. Kemalpaşa’da da Halkevleri ile ÖDP’nin içerisinde bulunduğu Hopa Halkçı Demokratik Yerel Yönetim Meclisi, Şenol Çelik’i ÖDP’den aday göstermişti.

Solun birlikteliği Avanos’u kazandırdı

Nevşehir’in Avanos ilçesinde ÖDP, sol partiler ve oluşumlar CHP’nin adayı İsmet İnce’yi ortak aday gösterdi. Seçimlerde İnce, 3 bin 398 oy alırken AKP’nin adayı Mustafa Körükcü 3 bin 391 oy aldı. İtiraz üzerine oylar yeniden sayıldı ama sonuç değişmedi. İnce dün mazbatasını alarak göreve başladı. Başkan seçilen İnce, “Yaklaşık 1 yıl önce ÖDP, CHP ve diğer sol partilere mensup arkadaşlarımızın ortaklığında yerel seçimler öncesinde ciddi bir proje uyguladık. 24 Kasım’da Avanos ilçesinde oy kullanacak yurttaşlarla birlikte ön yoklama yaptık. Avanos’ta girmediğimiz ev, kahvehane, işyeri kalmadı. Bütün projelerimizi kamuoyuna anlattık. Bu birliktelik diğer seçim bölgelerinde de yapılmış olsaydı, CHP olarak daha da başarılı bir sonuç ortaya çıkmış olabilirdi” diye konuştu. CHP Nevşehir İl Başkanı Mehmet Değirmenci de Avanos’ta sağlanan birlikteliğin Türkiye’ye örnek olması gerektiğini vurguladı.

TAŞ: HEPİMİZ SORUMLUYUZ AMA CHP DAHA SORUMLU

ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, Hopa seçimleriyle ilgili olarak “Hepimiz sorumluyuz, sonuç ortada. Ama CHP daha sorumlu bir parti” dedi. Taş, şu değerlendirmeleri yaptı: “Yapacak hiçbir şeyimiz yoktu. ÖDP olarak tek başımıza girme arzusunda değildik, fakat mevcut belediye başkanından rahatsızlık vardı. CHP Genel Merkezi’ne gerekli uyarıları yaptık, başka bir adayla ortak aday etrafında olabiliriz, Avanos’ta olduğu gibi dedik. Ama ısrarla aday yaptılar. Bize de başka bir seçenek kalmıyor. Birçok yerde geri durduk, aday çıkarmadık. CHP uyarılarımızı dikkate almadı.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler