Sibel Çarpraz cezaevinde bağırsakları dışarıda yaşıyor

Cezaevinde tek başına kalan Çarpraz’a 5 ay önce yapılması gereken ameliyat hâlâ yapılmadı.

Yayınlanma: 15.07.2016 - 20:54
Abone Ol google-news

DBP’li Hakkari İl Genel Meclisi üyesi Sibel Çapraz (35), 27 Kasım’da Yüksekova’da polisin hendekler nedeniyle mahallelere düzenlediği bir operasyon sırasında silah sesleri üzerine gittiği mahallede vuruldu. Karnından ve kolundan ağır yaralanan Çapraz, tedavisi sürerken “örgüt üyesi” iddiasıyla 2 Mart’ta tutuklandı.

Bağırsakları dışarıda olan, sondayla yaşayan, tek başına yürüyemeyen ve hiçbir ihtiyacını tek başına karşılayamayan Çarpraz, Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın “sağlık koşulları nedeniyle cezaevinde kalması uygun değildir” raporuna karşın İzmir Menemen R Tipi Cezaevi’nde tek başına tutuluyor. Çapraz’ın ameliyatlarını gerçekleştiren Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof Dr. Çetin Kotan, Çapraz’ın avukatlarına yolladığı notta, Çarpaz’ın acilen ameliyat olması gerektiğine dikkat çekerek “Ameliyatın ocak veya şubat ayında yapılmış olması gerekirken halen yapılmamış olması somut tıbbı kötü uygulama örneği teşkil etmekte ve komplikasyon yaşanması riskini attırmaktadır” dedi.

Avukat Gülistan Ökem, “Ancak Adli Tıp Kurumu (ATK) 3 ay süreyle rehabilite bir cezaevinde tedavisinin sürdürülmesi yönünde görüş bildirdi. Bir tutuklunun, hele kendi ihtiyaçlarını tek başına karşılamayan hasta tutuklunun tek başına tutulması hiçbir şekilde uygun değil. Derhal ameliyat olması gerekiyor. Cezaevi koşullarda en ufak bir mikrop kapması bile hayati risk yaratır” dedi.

Duyarlılık bekliyoruz

Çapraz’ın ağabeyi gazeteci Necip Çapraz da “ATK’nin kararının yanlış olduğuna inanıyoruz. Bununla kardeşimin hayatı tehlikeye girdi. Bu yanlıştan dönülmesini istiyoruz. Doktor raporları var acilen ameliyat olması gerekiyor. Cezaevinde şartlarında yaşaması mümkün değil. Dışarıda olan bağırsaklarının içeri alınması için 5 ay önce ameliyat olmalıydı. Ayrıca kolunun tedavisi için 3 ayrı ameliyat geçirmeliydi. Kamuoyundan duyarlılık bekliyoruz. Tutuksuz yargılanıp tedavisinin yapılmasını talep ediyoruz” diye konuştu.

İstanbul’a götürün

Necip Çapraz, avukat Gülistan Ökem’den aldıkları bilgilere göre Sibel Çapraz’ın safrakesesindeki taş nedeniyle önceki gece rahatsızlandığını, ağırı kesici iğne yapıldığını aktardı. Kolundaki rahatsızlık nedeniyle Sibel Çapraz’ın geçtiğimiz günlerde İzmir Yeşilyurt Devlet Hastanesi’nde götürüldüğünü, oradaki doktorların Çapraz’ın elinden ve kolundan olması gereken ameliyatların riskli ve uzmanlık gerektiren ameliyatlar olduğu için daha önce ameliyat olduğu İstanbul Balta Limanı Kemik Hastanesi’nde ameliyat olması gerektiğini vurguladığını söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler