Kadın ya evde ya da obje

Darbe girişimini protesto gösterilerinde kullanılan eril dil yine kadınları hedef aldı, İsmailağa Cemaati ise kadınlara dışarı çıkmayın çağrısı yaptı

Yayınlanma: 20.07.2016 - 13:55
Abone Ol google-news

Darbenin hemen ertesi günü İstanbul Bayrampaşa’da otobüs duraklarında “Bugün tecavüze uğrarsanız ağlamayın” sözleriyle karşılaştık. Trabzonspor Basketbol Takımı 2. Başkanı Veysel Taşkın, Twitter hesabından “darbe girişiminde bulunan askerlerin eşlerinin milletin ganimeti” olduğunu yazdı.

Tepkiler üzerine görevinden istifa ettiğini duyuran Taşkın, “bir anlık öfke” diyerek kendini savunmaya kalktı. Darbe girişiminin ardından bir karakolda çekilmiş videoda ise bir polis gözaltındaki askere, “Çocuğun var mı? Kız mı?” diye sordu ve 10 aylık bebeğine tecavüz etmekle tehdit etti.Birçok sosyal medya kullanıcısı ise tankın namlusunun üzerine otururken çekilmiş fotoğraflar paylaştı.

İsmailağa Cemaati’nin internet sitesinden yayınladığı açıklamada ise “Hanımlar evlerinde seccade üzerinde dua ve zikirle meşgul olacak dışarı çıkmayacaklar, erkekler ise meydanlara çıkarak hükümeti destekleyecek ve darbecilere karşı duracaklardır” ifadelerini kullandı.

"Kadınlara insan değil obje muamelesi"

Sosyal psikolog Dr. Ufuk Akın, kaos ortamından yararlanarak kadınlara insan değil obje gibi davranıldığını, “Savaş ganimeti” olarak bahsedildiğini vurguladı. Kadınlarda oluşan tedirginliğin içsel baskıya dönüşebileceğini belirten Akın, “Birincisi, bir sürü şeyden korkup kaçarak geri çekilebilirler. İkincisi de, kişilikleri doğrultusunda taciz olmayan bir olayı da abartarak savunmaya geçip aşırı tepki verebilirler” dedi.

"Sokakları karanlığa teslim etmeyeceğiz"

Avukat Yeşinil Yeşilyurt, bugünlerde kadınların sokakta maruz kaldığı tacizin “kamu barışına karşı suçlar” kapsamında değerlendirilebileceğini söyleyerek, “Sokağa dökülenler, kadın düşmanı kitlelerdir. Taciz suçtur, bunun cezası er ya da geç verilecektir bu kişilere. Böyle kalmayacak elbette” dedi. Avukat Selin Nakıpoğlu da, “Böyle durumlarda şiddetin ilk hedefi kadınlar ve çocuklar oluyor. Onlarca yıldır verdiğimiz mücadele sonucu kazandığımız hakları kaybetmemek için mücadeleyi bırakmayacağız. Bir güvenlik açığı ortamında oluşan kadınların tedirginliği karşısında da bir arada ses çıkarmaya ve erkek şiddetiyle mücadele etmeye devam edeceğiz” diye konuştu. Avukat Sevinç Hocaoğulları da, “Kadınlar sokakları; kürtaj eylemleriyle, tecavüze karşı duruşlarıyla, Gezi’deki mücadelelerle özgürleştirdiler. Sokakları karanlığa teslim etmeye niyetimiz yok. Söylenenlerin de, tacizlerin de bir anlık öfke olmadığını biliyoruz” ifadelerini kullandı.

İşte siyasal İslam: Demokrasiye kadınlar dahil değil!


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler