MİT Müsteşarı Hakan Fidan gidici

Devletin hazırlıksız yakalanmasında istihbaratın kusuru sorgulanıyor.

Yayınlanma: 23.07.2016 - 01:41
Abone Ol google-news

<video:572004>

15 Temmuz darbe girişimi ile ilgili istihbarat zafiyeti tartışmasına Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan sonra Başbakan Binali Yıldırım da katıldı. Yıldırım, darbe girişimini “Yakın korumalarından, vatandaştan, eşinden dostundan öğrendiğini” söyledi ve “Ondan önce tehdidin boyutu, neler olduğu, herhangi bir bilgi gelmiş değil” dedi. “Kişisel zafiyetler varsa tabii ki bakılacak, çalışmalar yapılıyor. Önceliğimiz, kurumları yeni baştan elden geçirmek, kontrol etmek” diyen Yıldırım, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın durumu ile ilgili soruya da “Vatandaş nasıl okunması lazım geldiğini anladı” yanıtını verdi.

Yıldırım, darbe girişimi sırasında savaş uçakları tarafından vurulan, Gölbaşı’ndaki Özel Harekat Daire Başkanlığı’na başsağlığı ziyaretinde bulundu. Yıldırım’ın incelemelerinin ardından verdiği mesajlar şöyle:

‘Delil’ diye ipe un serenler: Burası Suriye, Filistin değil, burası Ankara’nın kalbi ve vatandaşın dişinden, tırnağından, ekmeğinden artırarak verdiği paralarla alınan bombalar, füzeler, uçaklar. Yine bu ülkenin güvenliği için bu milletin huzuru için çalışan polis kardeşlerinin üzerine acımasızca saldırıyorlar. Bu örgütün ne kadar cinnet noktasına geldiğini, ne kadar insanlıktan çıktığını gösteren bundan daha açık bir delil olamaz. Bize ‘delil’ diye ipe un serenlere buradan yüce Türk milleti adına şunu söylüyorum, bundan daha büyük delil var mı kardeşim. Kendi halkının üzerine tankları süren, kendi halkını havadan ve karadan tarayan, uçaklarla bomba yağdıran bu ölüm makinelerinin, bu canilerin arkasında artık durmaktan vazgeçin.

Çılgınlar olabilir: Tehlike bitmiş değildir. Vatandaş tedirgin olmasın. Zayıf da olsa intikam duygusu ile yenilmişlik hissi ile harekete geçmeye çalışan çılgınlar olabilir. Zaman zaman sosyal medyada tezviratlar yapılıyor. Muhtemelen insanları korkuya paniğe sevk edip, kalkışma planları yapmak için fırsat kollayanlar olabilir. İtimat edilecek olan resmi görevlilerin açıklamalarıdır. Herhangi bir kışkırtmaya imkân vermeyelim.

Yabancı basın tek taraflı: Türk medyası fevkalade büyük bir başarı ile bu sınavdan geçti. Darbecilerin işine gelecek hiçbir habere yer vermedi. Ama yabancı basın maalesef her zamanki gibi tek taraflı, haşhaşi örgütün etkisi altında kalarak aktarmaya devam ediyor. Ne yaparsa yapsınlar. Cümle âlem biliyor ki bu alçakça bir darbe teşebbüsüdür.

Eşimizden dostumuzdan öğrendik: (İstihbarat zafiyeti sorusu üzerine) Darbe girişiminin başladığını 15 dakika sonra öğrendik. Kimden öğrendik? Yakın korumalarımızdan, vatandaştan, eşimizden dostumuzdan öğrendik. Ondan önce tehdidin boyutu, neler olduğu, herhangi bir bilgi gelmiş değil. Madem kamuoyuna bu kadar açık hale geldi. Ben de açık söyleyeyim. Ama bunların şu an önemi yok.

Kişisel zafiyetlere bakılacak: Önceliğimiz, en ufak bir tereddüt kalmadan, halkın huzurunu, güvenini tesis edecek tedbirleri almak. En ufak bir zafiyet olmayacak şekilde kurumları yeni baştan elden geçirmek, kontrol etmek. Bu olayın yaşanmasında meydana gelen kişisel zafiyetler varsa tabii ki bakılacak. Çalışmalar yapılıyor.

Vatandaş anladı: (Hakan Fidan ile ilgili tasarruf sorusu üzerine) Bunların hepsi konuşuldu. Vatandaş nasıl okunması lazım geldiğini anladı.

Masum vatandaşlar söz konusu değil: İnce, titiz çalışmalarla bu yapı içinde yer almış, devlete karşı suç işlemiş olanlar hedefimizdir. Masum vatandaşlarımızın böyle bir muameleye tabi olması söz konusu değil.

Saray’da sürpriz görüşme

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, darbe girişimi ile ilgili ilk bilgiyi eniştesinden öğrendiğini söylemesi ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan’a ulaşamadığını açıklamasının ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda kritik bir görüşme gerçekleşti. Fidan, dün akşam saatlerinde, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na giderek Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştü. Görüşmenin haftalık olağan görüşme kapsamında olduğu ileri sürüldü. Fidan ile Erdoğan devlet günü kapsamında son görüşmelerini 30 Haziran’da gerçekleştirmişlerdi. Kulislerde görüşmede Fidan’ın istifasını sunmuş olabileceği, ileriki günlerde görev değişikliğinin beklendiği konuşuluyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler