Darbe girişimi 'sembol' komutanı ifade verdi: Olayı anlayınca...

Mersin'de tutuklanan Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan ifadesinde, 'FETÖ/PDY' oluşumunda yer almadığını, vali ve kaymakamların gözaltına alınma talimatını Genelkurmay'dan gelen emir üzerine verdiğini söyledi.

Yayınlanma: 26.07.2016 - 16:22
Abone Ol google-news

Darbe girişimi sırasında Mersin Valisi Özdemir Çakacak ile kaymakamların gözaltına alınması emri veren ve teslim olmak için 4 saat direndikten sonra 200 polisin operasyona hazırlandığı sırada tıraş olduktan sonra teslim olan Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan'ın ifadelerinin detayları ortaya çıktı. Demirhan, kendisine polislere anons yapması için telsiz getiren 3'ncü Sınıf Emniyet Müdürü Hasan Basri Dağdelen'i o gece tanıdığını ileri sürdü. Tuğamiral Demirhan, 15 Temmuz'da Genelkurmay'dan gelen mesajın kendi sistemleri içerisinde geçerli elektronik sistem üzerinden geldiğini, gönderiliş şeklinin komutanlıktan olduğunu savunarak şunları söyledi:

"Emrim altındaki diğer şahıslara emri deklare ettiğim doğrudur. Ancak, benim sivil vatandaşlara veya karşıt grupta olan polis memurlarına karşı mukavemet gösterilmesi halinde ateş edilmesi yolunda bir talimatım olmadı. Hasan Basri Dağdelen'i tanımam. Ancak olay gecesi, hatırlayamadığım bir zaman diliminde bu şahıs, sivil olarak birliğimize geldi. Polis olduğunu söylemesi üzerine birliğe girmesinde bir sakınca görmedim. Bana gelen mesaj içeriğiyle ilgili kendisiyle görüşme ihtiyacı hissettim. Bu nedenle de telsizi kullandım. Darbe girişimiyle bir ilgim yoktur. Ben kendi birliğimi korumak üzere bir kısım tedbirler aldım. Benim terör örgütüyle herhangi bir bağlantım yoktur. Darbe başarılı olsaydı, kimin ne şekilde görevlendirileceğine dair listeyi, gelen mesajın ekinde gördüğümden dolayı muttali oldum. Eğer Genelkurmay Başkanlığı'nın emri tam anlamıyla yerine gelmiş olsaydı benim görevim Mersin sıkıyönetim komutanı şeklinde olduğu yazıda belirtilmişti."

"TELSİZİ BEN VERDİM"

Darbe girişimi gecesi liman içinde yakalanıp tutuklanan 3'ncü Sınıf Emniyet Müdürü Hasan Basri Dağdelen de, ifadesinde paralel devlet yapılanması ile bir ilgisinin olmadığını, Tuğamiral Demirhan ile daha önceden bir bağlantısının bulunmadığını öne sürerek ifadesinde şunları söyledi:

"Darbe girişimini evde televizyon izlerken öğrendim. Darbe yapıldığını ve sıkıyönetim ilan edildiğini görünce görevim gereği Akdeniz Bölge Komutanı olan Nejat Atilla Demirhan ile irtibat kurmam gerektiğini düşündüm. Bu sebeple de irtibat numarasını bularak, durumdan haberi olamayan bir polis arkadaşla, araçla birliğe gittim. O arkadaş dışarıda kaldı. İçeri gittikten sonra görevim gereği üzerimde bulunan telsizimi sıkıyönetim komutanı olduğunu ilan eden Nejat Atilla Demirhan'a vererek diğer birimler ile irtibat kurmasına yardımcı oldum. O gece birliğin etrafında sivil polisler vardı. Daha sonra işin rengi değişince, polis memurlarına kimsenin zarar görmemesi yolunda telkinlerde bulundum. Önce emniyet daha sonra jandarmaya faks çekildi. Bu süreç zarfında Ankara ile sürekli bir görüşme trafiği vardı. İşler tersine dönüp darbe olduğunu anlayınca da kaçmak zorunda kaldım."

15 Temmuz gecesi Akdeniz Bölge Komutanlığı'nda kendisine zimmetli polis telsizini darbeci generale kullandırdıktan sonra kaçmaya çalışan Dağdelen, Mersin Limanı içerisindeki bir mescitte namaz kılarken yakalanmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler