Mobbing mağduru da ‘cemaat torbası’na atıldı

15 Temmuz darbe girişiminin ardından kamuda başlatılan soruşturmalar kapsamında üniversitelerden çok sayıda akademisyen görevden uzaklaştırıldı. Yüzlerce profesör ve doçent öğretim üyesi gözaltına alındı.

Yayınlanma: 26.07.2016 - 22:08
Abone Ol google-news

Sakarya Üniversitesi Rektörlüğü, Fizyoloji Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi olan Yrd. Doç. Dr. Gönül Gürol Çiftçi’nin de aralarında bulunduğu beş akademisyeni ‘FTÖ/PYD ile bağı kuvvetle muhtemel’ diyerek açığa aldı. Uzun bir süredir mobbinge karşı hukuk mücadelesi veren Çiftçi, bu yıpratıcı ve ağır sürecin sonunda ‘cemaatçi torbasına’ atıldı.

Çiftçi’nin yaşadığı mobbing süreci, 2015 yılı Şubat ayında başladı. Fizyoloji Anabilim Dalı Başkanı’ydı. Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Demir, bir süre sonra, Anabilim Dalı Başkanlığı’na vekâleten kendisini atadı. Çiftçi uygulamaya itiraz edince, yaşadığı baskılar iyice arttı. Demir, 2015 yılı Temmuz ayında, Çiftçi’yi tıp hocalarının kurduğu WhatsApp grubundan da çıkardı. Ders vermesi engellendi. Sağlığı giderek bozulan Çiftçi’ye İstanbul Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Başkanlığı’nda, “major depresif bozukluk” tanısı konuldu. Raporda, “Çiftçi’nin aktardığı öykü ve tespit edilen bulguların, işyerinde psikolojik taciz ve yıldırma (mobbing) davranışı ile uyumlu olduğu” bildirildi. Çiftçi, yaşadıklarını rektörlüğe defalarca dilekçe yazarak bildirse de hiçbir önlem alınmadı. Defalarca soruşturma geçiren Çiftçi, dekan Ramazan Demir ve Fizyoloji Bölümü Başkanı Derya Güzel hakkında suç duyurusunda bulundu. Çiftçi’nin avukatı Metin İriz, Aralık 2015’te savcılığa sunduğu dilekçede, müvekkilinin yaşadığı psikolojik tacizin raporlarla tespit edildiğini belirterek, sorumluların yargılanmasını istedi.

Çiftçi, Sakarya İdare Mahkemesi’nde 76 bin TL’lik maddi ve manevi tazminat davası açtı. Çiftçi, dava dilekçesinde üniversitede yaşadıklarını şöyle anlattı: “Belgeye dökemediğim çok sayıda sistematik psikolojik tacize maruz kaldım. İşe gelme isteğim azaldı. İnsanlara güvenim azaldı. Çalışma arkadaşlarım benden uzaklaştı. Bana selam vermekten bile çekinir hale geldiler. ‘Bu aralar birlikte görünmeyelim’ diyenler de oldu. Yollarını değiştirenler oldu. Geceleri uyuyamaz oldum.”

Çiftçi, tedavisi sürerken suç duyurusuna ilişkin henüz bir karar verilmemişken,Gülen cemaati bağlantısı olduğu iddiasıyla açığa alındı. Çiftçi, iddianın kesinlikle gerçek dışı olduğunu söylüyor: “Böyle bir suçlama beklemiyordum. Fethullah Gülen’le hiçbir alakamız yok. Okullarında okumadık, yurtlarında kalmadık. Tamamen iftira.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler