Gezi soruşturmasında cadı avı soruları

Cumhuriyet gazetesi, Gezi Parkı protestoları nedeniyle soruşturma geçiren, bazıları sürgünle cezalandırılan okul müdürlerinin Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü müfettişlerince hazırlanan soruşturma raporlarına ulaştı.

Yayınlanma: 03.11.2013 - 11:48
Abone Ol google-news

Müfettişlerin müdürlere ve öğretmenlere, Emniyet’in hazırlayıp İl Milli Eğitim’e gönderdiği rapor çerçevesinde “Eylemi desteklemek için öğrencileri tek tip kıyafet giymeye zorladılar mı”, “Eylemcilerin lojistik ihtiyaçları karşılandı mı”, “Lojistik ihtiyaçlar, eylemcilere öğretmenler tarafından dağıtıldı mı” gibi sorular sorduğu öğrenildi. Lojistik ihtiyacın, gaz maskesi ve Talcid gibi malzemelere işaret ettiği öğrenildi. Soruşturma kapsamında Ankara Anadolu Lisesi’nde bir öğretmene “Okul koridorunda öğrencilere ‘Ne duruyorsunuz çapulcular, Kızılay’a gidin, direnişe devam edin’ dediniz mi” sorusunun sorulması ise dikkat çekti.

Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün açtığı soruşturma ile başkentteki okul müdür ve müdür yardımcılarının “Gezi Parkı protestolarına katılan öğrencilere neden ceza vermedikleri” iddiasıyla soruşturma geçirdiği ve bazı yöneticilerin bunun için sürgün cezası ile karşılaştığı, bazılarının ise öğretmen olarak meslek hayatına devam etmek zorunda bırakıldığı ortaya çıkmıştı. Cumhuriyet, bu soruşturmalar sonucunda Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan soruşturma raporuna ulaştı.

Sorular talimatla Emniyet’ten!

“Eyleme katılan personel” konu başlıklı 16 Ağustos 2013 tarihinde oluşturulan soruşturma raporu, olaylarda polis şiddeti nedeniyle yaralanan Reşatbey Ortaokulu’nda görevli öğretmen Sıddıka Feray Bozoklar için hazırlandı. Rapora göre Bozoklar’ın, “eyleme aktif olarak katıldığı, öğrenci ve mesai arkadaşlarını teşvik ettiği” iddiası ile ilgili okulda görevli öğretmenlere ve okul müdürüne sorular soruldu. Ancak rapordaki “Ankara İl Emniyet Müdürlüğü’nün Genel Değerlendirme Raporu ile ilgili olarak” ifadesinden, müfettişlerin sorularını Emniyet’ten gelen rapor dikkate alınarak hazırladığı anlaşıldı.

Sırtındaki morluğu gösterdiği için sürgün


Soruşturma geçiren öğretmen Bozoklar, Gezi Parkı eylemleri sırasında polisten gördüğü şiddeti öğretmenler odasında öğretmenlere, okulda öğrencilere ve velilere anlattığı ve öğrencilere sırtındaki morlukları göstererek “Sakın polis olmayın” dediği için “Hizmet içinde devlet memurunun itibar ve güven duygusunu sarsacak nitelikte davranışta bulunmak” suçundan il içinde başka bir okula sürüldü.

Öğrencileri tek tip kıyafete zorladın mı?


Emniyet, Eğitim Denetmenleri Başkanlığı’na bağlı müfettişlerden öğretmenlere ve okul yöneticilerine yaklaşık 7 soru sorulmasını istedi. Bu sorular “Eylemlere aktif olarak katılıp katılmadığı”, “Öğrenci ve mesai arkadaşlarını teşvik edip etmedikleri”, “Eylem hazırlıklarını okulda yapıp yapmadıkları”, “Eylem için sınavları erteleyip ertelemedikleri”, “Eylemi desteklemek için öğrencileri tek tip kıyafet giymeye zorlayıp zorlamadıkları”, “Eyleme katılmak için rapor veya sevk alıp almadıkları” şeklinde sıralandı.

Gaz maskesi, Talcid dağıttın mı?

Soruşturmalarda öğretmen ve yöneticilere, “Eylemcilerin lojistik ihtiyaçları karşılandı mı? Lojistik ihtiyaçlar, eylemcilere öğretmenler tarafından dağıtıldı mı” sorusunun sorulması ise dikkat çekti. Eğitim Sen Ankara 2 No’lu Şube yetkililerinin sorudaki “lojistik ihtiyaç” kavramının “yemek, su, gaz maskesi, gazdan etkilenenler için Talcid ve otomobile” işaret ettiğini aktardı.

Müdür: Eylemle ilgili konuşmayı yasakladım

Rapordan, soruşturulan okul müdürlerinin birçoğunun suçlamaların tamamını reddettiği anlaşıldı. Ancak bir müdürün, soruları yanıtlarken “Eyleme katılan öğretmenlerin eylem hazırlıklarını okulda yapmaları söz konusu değildir. Eylemle ilgili konuşmaları kendim bizzat okulda yasaklamıştım” ifadelerini kullanması dikkat çekti.

“Çapulcular Kızılay’a” dedin mi?

Öte yandan Ankara Atatürk Lisesi’nde görevli bir öğretmenin bir ihbar üzerine “Okul koridorunda öğrencilere ‘Ne duruyorsunuz çapulcular, Kızılay’a gidin, direnişe devam edin’ dediği” iddiasıyla soruşturma geçirdiği öğrenildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler