Kritik YAŞ kararları açıklandı... Komuta kademesinde değişiklik yok

Kritik YAŞ kararları Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın tarafından açıklandı. Genelkurmay, Kara Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri ve Deniz Kuvvetleri komutanları görevlerinde değişiklik yaşanmadı. Böylelikle komuta kademesinde değişiklik yapılmamış oldu. Komuta kademesinde değişiklik olmaması akıllara, Erdoğan'ın Genelkurmay Başkanı hakkında daha önce söylediği 'dere geçerken at değiştirilmez' sözlerini getirdi.

Yayınlanma: 28.07.2016 - 17:21
Abone Ol google-news

<video:575959>

Darbe girişiminin ardından tüm dikkatlerin yöneldiği Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) toplantısında komuta kademesinde kısmi değişiklik gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın açıkladığı yeni komuta kademesinde dikkat çekici değişiklik 1. Ordu’da yaşandı. Darbe girişiminde televizyonlara çıkarak açıklama yapan ve kısa süreliğine Genelkurmay Vekili olarak atanan Orgeneral Ümit Dündar, Genelkurmay karargâhına atandı. Dündar, darbe girişiminde zaafın oluştuğu Genelkurmay’da 2. Başkan olarak görev yapacak.

Yapılan açıklamaya göre Kara Kuvvetleri kadrosundan üç korgeneral bugün itibarıyla orgeneral rütbesine atandı. Darbe girişiminde en çok konuşulan komutanlık olan Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda ise yalnızca Korgeneral Hasan Küçükakyüz orgeneralliğe terfi etti.

İşte kritik YAŞ sonrası komutanların durumu

Kuvvetlerde değişim yok

Darbe girişiminin ardından yaşanan zaafiyetlere dikkat çekmesine karşın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Dere geçerken at değiştirilmez” yönündeki sözü YAŞ sonrası atama kararlarına da yansıdı. Genelkurmay Başkanı olarak Orgeneral Hulusi Akar, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal yerlerini korudu. Kanun hükmünde kararname ile dün 32 amiralin ihraç edildiği Deniz Kuvvetleri’nde oramiralliğe yeni bir terfi gerçekleşmezken Bostanoğlu’nun görev süresi bir kez daha uzatıldı. Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele de makamında kaldı.

Havada tek terfi

Darbe girişimi sonrası, 30 generalin ve 300’e yakın pilotun ihraç edildiği Hava Kuvvetleri’nde tek korgeneral orgeneralliğe terfi etti. Bu kapsamda orgeneralliğe yarın itibarıyla terfi eden Hasan Küçükakyüz, Eskişehir’deki Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığı’na atandı. Küçükakyüz, Hava Kuvvetleri’nde dün ihraç edilen Akın Öztürk’ün boşalttığı kadroyu doldurmuş oldu.

Kara’da 3 yeni orgeneral

YAŞ kapsamında Kara Kuvvetleri’nde korgenerallikten orgenerallik rütbesine 3 komutan terfi etti. Bu kapsamda darbe soruşturması kapsamında önce tutuklanan ve dün TSK’den ihraç edilen Orgeneral Adem Huduti’nin makamına dün asalaten atanan Korgeneral İsmail Metin Temel, bu görevini orgeneral rütbesiyle sürdürecek. Yine dün açıklanan istifalar ile boşalan Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı görevine orgeneralliğe terfi eden Harp Akademiler Komutanı Korgeneral Tahir Bekiroğlu getirildi. Kara Kuvvetleri’nde üçüncü olarak orgeneralliğe terfi eden İkinci Kolordu Komutanı Korgeneral Musa Avsever ise Birinci Ordu Komutanlığı’na atandı. Ayrıca Orgeneral İhsan Uyar’ın istifası ile boşalan Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı görevine bir orgeneral atanmadı. Bu makamın bu yıl korgeneral düzeyinde olması bekleniyor.

Karargâha Dündar

Darbe girişimi sırasında zaafiyetin yaşandığı Genelkurmay karargâhı’na 2. Başkan olarak 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar getirildi. Dündar’ın Akar’la birlikte karargâhtaki yapılanmayı yeniden düzenlemesi ve oluşan zafiyet görüntüsünü ortadan kaldırmaya çalışacağı değerlendiriliyor.

Yine orgeneral

Darbe girişimi sonrasında dikkatlerin yöneldiği Jandarma Genel Komutanlığı’nda ise beklenen değişiklikler gerçekleşmedi. Bu kapsamda kanun hükmünde kararnamede yapılan değişiklikle Jandarma’ya korgeneral düzeyinde bir komutanın atanmasının yolu açılmıştı. Ancak hükümetin yaptığı değerlendirmeler, kendi yaptığı yasal değişiklik doğrultusunda gerçekleşmedi. Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, bugün yürürlüğe girecek olan YAŞ kararları doğrultusunda yeni Jandarma Genel Komutanı oldu.

YAŞ kararlarının ardından Erzincan’daki 3. Ordu Komutanlığı görevinde bir değişim olmadı. Orgeneral İsmail Serdar Savaş, bu görevini bu yıl da sürdürecek. Değişimin yaşanmadığı diğer komutanlık ise Ege Ordu Komutanlığı oldu. Orgeneral Abdullah Recep de buradaki görevine bir yıl daha devam edecek.

İki yıl üst üste terfi

YAŞ kararlarıyla 2. Ordu Komutanlığı’na atanan İsmail Metin Temel, TSK tarihinde az rastlanır bir ilki gerçekleştirdi. Temel, iki yıl üst üste yapılan iki YAŞ toplantılarında iki kere terfi etti. Temel geçen yıl yapılan YAŞ’ta 6. sıradan Korgeneralliğe yükselmişti. Darbe girişiminin ardından Orgeneral Adem Huduti’nin yerine önce vekâleten, ardından asaleten atanan Temel, bu YAŞ toplantısında korgeneral rütbesinde bir yılını doldurmadan orgeneralliğe yükseltildi. Temel’in geçen yıl birlikte terfi ettiği devreleri de dikkat çekiyor. Temel’le geçen yıl korgeneralliğe birinci sıradan yükselen ve Genelkurmay Harekât Başkanlığı yapan Satı Bahadır Köse ile dördüncü sıradan yükselerek Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı yapan Mustafa Özsoy, önceki gün kararname ile TSK’den ihraç edilmişti.

 

"Dereyi geçerken at değiştirilmez"

France24 kanalına verdiği söyleşide Erdoğan'a Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın görevden alınıp alınmayacağı sorusu yöneltilmişti.

Erdoğan bu soruya "Bizim gerek MİT müsteşarımız gerek Genelkurmay veyahut diğer kuvvet komutanlarımızla ilgili buna benzer verdiğimiz herhangi bir karar söz konusu değil. Biz bu kararları verirken veya verecek olursak, bunları Sayın Başbakanı'mla beraber yaparız. Bundan sonra son kararı veririz. Bizde bir deyiş var. Dereyi geçerken at değiştirilmez. Biz bu sürecin içerisinde de arkadaşlarımızla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Şunu çok açık ve net söylememiz lazım; bir istihbarat zaafı söz konusudur." diye cevap vermişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler