AKP alana kadar: Tam 15 kez sayım

Ankara ve Antalya’da yeniden sayıma karşı çıkanlar, Ağrı’da 15. sayımı yaptırıyor.

Yayınlanma: 05.04.2014 - 00:02
Abone Ol google-news

Ağrı İl Seçim Kurulu, belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeliği seçimine ilişkin kullanılan tüm oy pusulalarının 15. kez sayılmasına karar verirken; BDP, daha önce sayım talebine “ret” kararı veren hâkimin “aniden” izne çıkarıldığını açıkladı. Ağrı’da belediye başkanı seçilen BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık “Kazandığımızı sindiremiyorlar. Kazandığımız seçimler, demokrasiden uzak hilelerle bizden alınmak isteniyor” sözleriyle isyan etti. BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ise seçimin AKP lehine sonuçlanması için her türlü zeminin hazırlandığını açıkladı. Ağrı Belediye Başkanlığı seçimlerini BDP’li Sırrı Sakık kazandı. Sırrı Sakık 20 bin 600, AKP adayı Hasan Arslan ise 20 bin 590 oy aldı. AKP’nin itirazları nedeniyle 14 kez oylar yeniden sayılırken, dün il seçim kurulu bir kez daha oyların sayılmasına karar verdi. Sırrı Sakık ilk tepkisini Twitter’dan “AKP’nin bu kaçıncı itirazı... Sayısını unuttuk! Ağrı İl Seçim Kurulu itiraz yolu kapalı olmak üzere oyların tekrar sayılması kararını verdi. Bu da bize gösteriyor ki kazandığımız seçimler demokrasiden uzak hilelerle bizden alınmak isteniyor. Kazandığımız bir seçimi içinize sindiremiyor musunuz? Sayın Başbakan’a çağrımdır! Başbakan Yrd. veya bakanlardan birini Ağrı’ya gönderin, aday yapın, istediğiniz bir tarihte seçimi yenileyelim ve yarışalım. Hodri meydan!” diye gösterdi.

Sakık yaptığı açıklamada, halkın iradesinin hiçe sayılıp “gasp edildiği” bir anlayış sergilendiğini söyledi. Halkın iradesiyle seçimi kazandıklarını, ancak iktidarın bunu “içine sindiremediğini” belirten Sakık, “Bütün oyunlara başvuruyorlar” görüşünü dile getirdi. Sakık, her yapılan sayımda oylarının düşürüldüğünü ve AKP ile aralarındaki farkın 10’a düştüğüne işaret etti. Sırrı Sakık, Ağrı’nın adeta “kuşatma altında” olduğunu belirterek “Her tarafta polis ve güvenlik birimleri var. Bir karargâh kurdular. Halkın kazandığı seçimleri elimizden almaya çalışıyorlar. Seçim kuruluna yeni bir hâkim atanacak. AKP talebi doğrultusunda karar verecek. Bu artık bir seçim değil, halkın iradesini yok saymadır” görüşünü dile getirdi. Ankara’ya gelerek bu konuda İçişleri Bakanlığı ile de görüştüğünü söyleyen Sakık, seçim sonuçlarının değiştirilmek istendiğini ifade etti. Sakık, “Despotluk yapıyorlar. Ağrı üzerinde büyük hesapları var” dedi.

‘AKP kazansın’ çabası

BDP Eşbaşkanı Demirtaş da yaptığı açıklamada, il seçim kurulunda itirazları reddeden hâkimin aniden “izne ayrıldığına” dikkat çekerek seçim sonuçlarının AKP lehine sonuçlandırılması için her türlü zeminin hazırlandığını söyledi. BDP seçmenini Ağrı halkıyla dayanışmaya çağıran BDP Eşbaşkanı Demirtaş, “Bütün hazırlıklardan anlaşıldığı üzere il seçim kurulu seçimi AKP lehine çevirmek üzere bir plan içine girmiş, Emniyet ve valilik de olası halk tepkisini sert bir şekilde bastırmak üzere kentte sıkıyönetim hazırlığı yapmıştır. Halkın iradesini hileler yoluyla hiçe sayma geleneği Ağrı’da ilk defa gerçekleşmiyor. 2009 seçimleri de aynı şekilde hırsızlıkla AKP lehine çevrilmişti” diye konuştu.

‘Olağanüstü hal yaşanıyor’

BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, AKP’nin Ağrı konusunda “siyasi” bir karar alarak bu ili “vermeme” hesabı yaptığını belirterek “AKP sömürge hukuku uyguluyor. Şu anda Ağrı’da bir olağanüstü hal yaşanıyor. Her taraf panzerlerle, polislerle, askerlerle bir barikat kurulmuş, kimse sokağa çıkamıyor” dedi. Ağrı CHP İl Başkanı Birol Öztürk de, “Şehir abluka altına alınmış durumda, sıkıyönetim var gibi. Çevre illerden, uçaklarla İstanbul’dan polisler geldi. Şehre giriş çıkışlar kontrollü. Ana cadde tamamen kapalı durumda. Ben avukatım, adliyeye girmekte zorlanıyorum. Görülmemiş bir olay. BDP seçimleri kazandı ama BDP’den alınıp AKP’ye verilecek, onun hazırlığı var gibi” ifadelerini kullandı.

Ankara’da CHP’ye ret

Ankara İl Seçim Kurulu, CHP’nin Büyükşehir Belediyesi seçim pusulalarının yeniden sayımına ilişkin başvurusunu reddetti. Kurul, ilçe seçim  kurullarından reddedilmesi nedeniyle otomatik olarak kendisine gelen itirazları da aynı kapsamda değerlendirdi. CHP ise Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) yapacağı başvuruya hazırlanıyor.

CHP Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, kararın ardından Twitter’dan “İlçe ve il seçim kurullarına itiraz süreci tamamlanmıştır. Hakkımızı YSK nezdinde arayacağız. Süreç devam ediyor” açıklamasını yaptı. İtirazların görüşülmesinin tamamlanması durumunda AKP adayı Melih Gökçek’e mazbatasının her an verilebileceğine dikkat çekiliyor. Ankara İl Seçim Kurulu, CHP’nin önceki gün yaptığı başvuruları dün yaptığı toplantıda değerlendirdi. Kurul, CHP’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na ilişkin seçim pusulalarının yeniden sayımı istemi ile ilçe seçim kurullarında reddedildiği için otomatik olarak kendisine yansıyan itirazları da görüştü. İl seçim kurulu, incelemelerini dün öğlenden sonra saat 16.30’da tamamladı. CHP Ankara İl Başkanı Zeki Alçın’a telefonla sonuç bildirildi. Alçın, itiraz ettikleri tüm konuların reddedildiği yönünde kendilerine bilgi verildiğini söyledi. YSK’ye başvuru İl seçim kurulunun başvuruları reddetmesinin ardından sürecin nasıl sürdürüleceği konusu CHP Seçim Koordinasyon Başkanı Bülent Kuşoğlu başkanlığında yeniden ele alındı. Kuşoğlu, il seçim kuruluna bir itiraz olanağının kalıp kalmadığına ilişkin değerlendirme yapıldığını, buna göre hem il seçim kuruluna hem de YSK’ye itiraz haklarını kullanacaklarını dile getirdi. Kuşoğlu, YSK’ye en geç bugün başvuracaklarını söyledi.

GÜROYMAK’TA SEÇİME İPTAL

Bitlis’in Güroymak ilçesinde BDP’li aday Mehmet Emin Özkan’ın belediye başkanlığını kazandığı seçimler, sandıkta mühürsüz zarf kullanıldığı gerekçesiyle iptal edildi. Bitlis’in Güroymak ilçesinde BDP’li Mehmet Emin Özkan 44 sandıktan 4 bin 522 oy alarak AKP adayı Hüseyin Mutlu’nun önünde 32 oy farkla seçimi kazandı. Ancak AKP seçim sonucuna itiraz ederek sandıkların yeniden sayılmasını istedi. 4 kez sayılmasına rağmen seçim sonucu değişmeyince ve bir sandıkta mühürsüz zarfta oy kullanıldığı belirtilince, il seçim kurulu AKP’nin itirazını kabul ederek
seçimleri iptal etti. İl seçim kurulu, seçimlerin 1 Haziran 2014’te yeniden yapılmasını karara bağladı. BDP Bitlis Milletvekili Hüsamattin Zenderlioğlu, komplo ve hırsızlık ile seçimlerin iptal edildiğini söyledi. Zenderlioğlu, “Güroymak’ın Yeşilova Mahallesi’nde 250 seçmenin oy kullanacağı bir sandıkta, sandık başkanı zarfların arkasına mühür vurmayarak seçimin iptal olmasına neden olmuştur. Biz bununla ilgili gerekli itirazımızı yaptık. Bu sandıkta güçlü olduğumuzu bilen güçler, bunun böyle olmasını istemişler” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler