Siyasi risk vuracak

Fitch: Türkiye’nin siyasi riski yüksek; kredi notu negatif etkilenebilir.

Yayınlanma: 05.04.2014 - 00:05
Abone Ol google-news

Türkiye’nin BBBolan kredi notunu durağan görünüm ile koruyan kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, kamu maliyesi ve bankacılık sektörünün
Türkiye’nin dış şoklara karşı dayanıklılığını desteklediğini ancak yaklaşan iki seçim öncesinde siyasi hareketliliğin ekonomik görünümü gölgeleyebileceğini belirtti.

Fitch, Türkiye ekonomisinin “yüksek düzeyde volatil” bir seyir izlemeye devam ettiğini belirterek, Türkiye’de ekonomiye yönelik politikaların diğer gelişmekte olan ülkelere kıyasla “tutarlılık ve öngörülebilirliğinin daha zayıf olduğu” değerlendirmesinde bulundu. Fitch, Türkiye’nin kredi notuna dair temel bilinmeyenin ise siyasi risk olduğuna dikkat çekerek, “Türkiye bu alanda uzun süredir iyi performans göstermiyor. Son seçimlerde AKP beklentileri aşarak yüzde 45’in üzerinde oy almış ve Başbakan Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı umutlarını canlı tutmuş olsa da, yaklaşan iki seçim öncesinde siyasi hareketliliğin sürmesini ve dönemsel olarak ekonomik görünümü gölgelemesini bekliyoruz” denildi.

Kuruluş siyasi riskin kredi notu üzerinde aşağı yönlü baskı yaratacağını da dikkat çekerek, “Siyasi volatiliteye ekonomi politikalarında beklenmedik adımlarla karşılık verilmesi veya hükümetin etkinliğinin azalması veya iş ortamının zayıflaması kredi notunu negatif etkileyebilir” dedi. Ekonomiye dair gerçekleşmelerin şu ana kadar kredi notunu desteklediğini belirten Fitch, büyüme tahminini bu yıl için yüzde 3.2’den yüzde 2.5’e, 2015 için ise yüzde 3.8’den yüzde 3.2’ye düşürdü.

Fitch, buna karşılık Türkiye’nin sermaye akışlarında keskin gerilemeler dahil olmak üzere dış şoklara karşı dayanıklılığının gözardı edilmemesi gerektiğini vurguladı. TL’nin aralık ve ocakta hem Fed’in para politikasındaki belirsizliğin yarattığı küresel riskten kaçış hem de iç siyasi ve sosyal gerilimin artması nedeniyle baskıaltında kaldığı dikkat çeken Fitch, “Bu iki şok TL üzerinde güçlü baskı yaratarak, yetkililerin uluslararası likiditeyi korurken aynı zamanda TL’yi savunma becerisinin sınırlarını belli etti” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler