Yeni dönemin komutanı belli oldu... İşte TSK'nin başına geçecek isim

Darbe girişiminin bastırılmasında büyük payı olan 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar’ın Genelkurmay İkinci Başkanlığı’na atanması, TSK’deki yeni yapılanmada önemli rol üstleneceği yorumlarına neden oldu. Dündar’ın yapacağı değişikliklerin ardından TSK’nin başına geçeceği değerlendirmesi yapılıyor.

Yayınlanma: 30.07.2016 - 21:11
Abone Ol google-news

Darbe girişiminin ardından Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) yeniden yapılandırılması yönündeki yoğun beklentinin ilk adımı Yüksek Askeri Şûra’da atıldı. TSK’de yeniden yapılandırmayı yönetecek kişi olarak da Birinci Ordu’dan Genelkurmay İkinci Başkanlığı’na atanan Orgeneral Ümit Dündar görülüyor. Dündar’ın Genelkurmay karargâhında yapacağı yenileşmenin ardından TSK’nin başına geçeceği, sivil iktidar ve askeri yapı arasındaki sürecin başında olacağı değerlendiriliyor.

Darbe girişiminin ardından TSK’den darbe unsurlarının temizlenmesi gündeme geldi. Bu kapsamda askeri okullardan TSK’nin komuta yapısına kadar tartışmalar uzadı. Darbe girişiminde televizyonlar aracılığıyla darbe karşıtı açıklamalar yapan Birinci Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, yeni komuta kademesinin oluşturulmasında dikkat çekici bir göreve atandı. Dündar’ın Genelkurmay 2. Başkanlığı’na atanması, TSK’nin yeniden yapılanmasında önemli rol üstleneceği yorumlarına neden oldu.

Dündar’ın AKP iktidarı döneminde Milli Savunma Bakanlığı Müsteşarlığı’ndan orgeneralliğe yükseliş sürecinde sivil-asker ilişkilerindeki tutumunun yeni dönemde rol üstlenmesini sağladığı değerlendiriliyor. Dündar’ın yeni dönemde Genelkurmay karargâhını yapılandıracağı, 2. Başkanlık görevinin bu açıdan seçildiği belirtilirken, önümüzdeki yıllarda Genelkurmay Başkanlığı için de önünün açıldığına dikkat çekiliyor.

Darbe girişiminde Genelkurmay Karargâhı’nda görevli 4’ü korgeneral toplam 11 general TSK’den ihraç edildi. Cemaatçi generallerin karargâha bu düzeyde sızmasının sorunun en ciddi boyutunu oluşturduğu değerlendiriliyor. Bazı askeri kaynaklar, Dündar’ın rolüne ilişkin, “Silahlı Kuvvetler mensuplarıyla olumlu bir ilişkisi var. Aynı şekilde siyasi otorite ile de bunu sağladığı görülüyor. İkinci başkanlıkta yeniden yapılanma çalışmalarını tamamlar, sonra da yeni yapının başına geçer” yorumunu yapıyor.

 

Askeri okullar kapansın mı?

TSK’nin yeniden yapılandırılması çerçevesinde askeri liselerin hatta harp okullarının kapatılması tartışılıyor. Bazı emekli generaller, Türkiye’nin ciddi bir askerlik geleneği olduğunu, bozulan işleyişin düzeltilmesi düşüncesine herkesin katıldığını belirtiliyor. Emekli generallerin dikkat çektikleri noktalar ise şöyle:

- Kurulan her yapıya dışarıdan sızma olabilir. Asıl bu sızmalara önlem alınmalı, sistemde aksama varsa düzeltilmeli. Gelenek yok edilmemeli.

- Askeri liselerin kapatılması TSK’nin subay kaynağını ciddi şekilde olumsuz yönde etkiler. Askeri liselere başvurular 100 binleri buluyor, harp okullarına başvurular en fazla 5 bin düzeyinde kalıyor.

- Subay, kurmay subay kısa süreli kurslarla yetiştirilebilecek bir şey değil. Her ülke önündeki birkaç on yıldaki ihtiyaçlarını planlayarak personel yetiştirir. Son yıllarda TSK’yi hedef alan saldırılar her yönüyle yoğunlaştı. Askerlik mesleğine ilgi çok azalmış durumda. Askerlikte gelecek göremeyenler farklı alanlara yöneliyor.

- Türkiye’nin çevresindeki ve içindeki gelişmeler düşünüldüğünde önümüzdeki on yıllarda güvenlik alanının güçlendirilmesi gereği ortada. Anlık, duygusal tepkiler yerine kurumlar özlerine dönmeli yapıları güçlendirilmeli. Türkiye’nin varlığı için güçlü askeri yapı kaçınılmaz.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler