Bir kereden bir şey olmaz!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendisine yönelik davaları 'bir defaya mahsus' affettiğini açıklaması, 'Cumhurbaşkanına hakaret' düzenlemesinin kaldırılması gerektiğini ortaya koyuyor.

Yayınlanma: 31.07.2016 - 10:22
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın “Şahsıma yönelik hakaret edenleri bir defaya mahsus affediyorum” sözleri, “cumhurbaşkanına hakaretin” suç olmaktan çıkarılması için yasa değişikliği yapılması gereğini bir kez daha ortaya koydu. Hukukçular, cumhurbaşkanına yönelik eleştirilerin “özel bir suç” olmaktan çıkarılıp “kamu görevlisine hakaret” kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini vurguluyor.

Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar'a Silivri'de tutuklu olduğu dönemde gönderdiği mektupla anımsanan Hakim Murat Aydın, daha sonra mahkemesine açılan bir davayı Anayasa Mahkemesi'ne götürerek “Cumhurbaşkanı'na hakaret” suçunun kaldırılmasını istemişti. Bu başvurunun ardından “sürülen” Aydın, AYM'nin gündeminde bekleyen başvurusunda düzenlemenin Anayasa'nın 2, 10 ve 39. maddelerine aykırı olduğunu vurgulamış. 7 Nisan'da başvuruyu görüşen yüksek mahkeme, konuyu gündemine almıştı. 15 Temmuz'un ardından oluşan siyasi ortamın rüzgârıyla konuşan Erdoğan, önceki gün yaptığı konuşmada “Şahsıma yönelik hakeret edenleri bir defaya mahsus affediyorum” dedi. Hukukçular, bu sözlerin tam da “Cumhurbaşkanı'na hakaret düzenlemesinin kaldırılma nedeni” olarak değerlendirerek, şu görüşleri dile getirdi:

“Bu şikayete bağlı bir suç değil. Soruşturulup kovuşturulması Adalet Bakanlığı'nın iznine bağlı. O şikayetten vazgeçtiği zaman bu davalar, verilmiş cezalar ortadan kalkmaz. Geçmişte Başbakan'a hakaret, Bakanlar Kurulu üyelerine hakaret de ayrı bir suçtu, bu kaldırıldı. Cumhurbaşkanı konusunda aynısı uygulanmalı” görüşünü dile getiriyor.

ERDOĞAN MAHKUM EDİYOR!

“Bir kerelik af yetmez, yasal düzenleme gerekli” diyen hukukçulardan Avukat Arif Ali Cangı, “Cumhurbaşkanı'nın yaptığı açıklama, aslında sorunun ikrarıdır. Erdoğan bile affetme ihtiyacı duyduğuna göre bu uygulamada ciddi bir sorun var demektir. Bu davalar, her türlü eleştiri, protesto ve kınama sözleri de kapsam içine alınarak savcılar tarafından açılıyor. Ama onun müdahil olduğu davalarda nedense hep mahkumiyet kararı veriliyor. Bu madde kaldırılmalı ve Cumhurbaşkanı kamu görevlisi kapsamında değerlendirilmeli. Zaten küfürün, hakaretin cezalandırılması için cumhurbaşkanına hakaret diye bir suç olmasına gerek yok ki. Kaldı ki, cumhuruyla davalaşan cumhurbaşkanı olur mu?” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler