Hakkari'yi sarsan kararın ardından çarpıcı açıklama: 30 bin kişi...

Hakkari’nin il statüsünden çıkarılıp, yerine Yüksekova’nın il olması için Meclis'e sunulan tasarı, kent merkezi ve Yüksekova’da büyük yankı uyandırdı. Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Taş, yasanın geçmesi halinde kentin büyük zarar göreceğini belirterek 30 bin kişinin göç edeceği uyarısında bulundu.

Yayınlanma: 02.08.2016 - 17:39
Abone Ol google-news


Yıl başında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu tarafından gündeme gelen Hakkari’nin il statüsünden çıkarılarak, Yüksekova’nın il yapılması konusu yasa tasarısı olarak TBMM’ye sunuldu. Bu gelişme Hakkari’de hayal kırıklığı ve şok etkisi yarattı. Bugüne kadar kararın yeniden gözden geçirilmesi için çaba harcayan Hakkari’deki bir çok STK temsilcisi, verilen karara tepki gösterdi. Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Taş, yasanın geçmesi halinde kentin büyük zarar göreceğini belirterek uygulamadan vazgeçilmesini istedi. Taş, şöyle konuştu:

'30 BİN İNSAN GÖÇ EDER'

"5.5 aydır Hakkari’nin idari yapısının Yüksekova’ya taşınması gündemdeydi. Bu süre zarfında 2 defa Sayın Cumhurbaşkanı, 1 defa da Hükümet yetkilileri ile görüştük. Hakkari, Yüksekova’ya 85 kilometre uzaklıkta. Bu Sayın Başbakanımızın memleketi Kemaliye’yi, Erzincan’a taşıyalım, ya da Sayın Cumhurbaşkanımızın memleketi Rize’nin idari yapısını Fındıklı’ya taşıyalım gibi bir şey. Hakkari çok köklü ve kadim bir kent, 1936’dan beri il. Bu düşünce, bu çalışma Hakkari’de yaşayan 100 bin insana sana zarar verecek. Hakkari’de 40 bine yakın yoksul insan yaşıyor. 15 bin gencimiz işsiz. Bunun dışında devlette çalışan kurumlar ve işyerleri var. Bu da yaklaşık 7 bin kamu personelinin taşınması ve dolayısıyla yaklaşık 30 bin insanın göç etmesi demektir. Bu da Hakkari’nin bitmesi anlamına gelir. İşsizler ordusuna bir işsizler ordusu daha eklenecek demektir. insanlarımız işsiz kalacak. Bu da insanlar üzerinede büyük travmalara ve kötü sonuçlara neden olacaktır. Biz buradan tekrar sayın Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza, hükümet yetkililerine sesleniyoruz. Hakkari, bir Bitlis ve ilçesi Tatvan, Mersin İçel veya Kocaeli İzmit gibi değildir. Altını çizerek söylemek istiyorum Hakkari Yüksekova’ya 85 kilometre uzaklıkta bir kenttir. Aramızda akarsular, dağlar, vadiler var. biz Yüksekova’nın il olmasına karşı değiliz. Ama Hakkari il olarak kalmaya devam etsin ve bu karardan vazgeçilsin."

'CUMHURBAŞKANIMIZIN KARARDAN VAZGEÇMESİNİ İSTİYORUZ'

Kentte oturanlar gelişmeleri televizyonlardan izleyerek ve çok üzüldüklerini söyledi. 85 yıllık bir hakkın ellerinden alınmasının büyük haksızlık olduğunu anlatan Hakkarililer, "İl statüsünden çıkarılmamız, Hakkari’nin köy görünümüne dönüşmesine neden olacak. Darbeye karşı Hakkari halkı büyük bir direniş gösterdi ve halen meydanlardayız nöbet tutuyoruz, ayaktayız. Cumhurbaşkanımızın, Başbakanın bu durumu görmesini ve bu karardan vazgeçmesini istiyoruz" diye konuştu.

Yasa tasarısını meclise sunulması Yüksekova’da ise memnunlukla karşılandı. Yüksekovalılar, alınan bu kararın Yüksekova’nün büyümesine, gelişmesine büyük yarar sağlayacağını söyledi. Yüksekova Ziraat Odası Başkanı Atman Onay, Yüksekova’nın il olmasının kendilerini mutlu ettiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Yapılması gereken buydu. Önceden verilmesi ve beklenen bir karardı. Geç de olsa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve emeği geçen bürokratlara teşekkür ediyoruz. Gönül isterdi ki Hakkari de il kalsın."

Esnaf Nezir Er ise, il olması için uygun yerleşim birimi olan Yüksekova için hazırlanan yasa tasarısının yerinde olduğunu belirterek "İnşallah il olmamızla birlikte barış, huzur, kardeşlik gelir. Acılarımızı unuttuk. Heyecandan ne yaptığımızı bilmiyoruz. İl olmanın keyfini yaşıyoruz" dedi. Yüksekova’da oturanlar il olmanın kendileri için işsizliğin son bulması anlamına geldiğini belirterek, "Artık gençlerimiz iş bulmak için inşallah batı illerine gitmeyecek. Biz yıllardır bunun beklentisi içindeydik. Hayırlı olsun. Çok heyecanlı ve mutluyuz" dedi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon