Ergenekon hâkimi Şengün'den çarpıcı açıklamalar: Kurgu belgelerle insanları yargıladık

Ergenekon davasına bakan emekli hâkim Köksal Şengün, “Biz tamamen, sözüm ona hazırlanmış, kurgulanmış belgelerle insanları yargıladık. O belgeler boştu. Hiçbir zaman altı doldurulamadı” dedi.

Yayınlanma: 05.08.2016 - 06:18
Abone Ol google-news

Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi başkanıyken görevden uzaklaştırılan emekli hâkim Köksal Şengün, davanın darbenin başka bir türü olduğunu belirterek “Biz tamamen, sözüm ona hazırlanmış, kurgulanmış belgelerle insanları yargıladık. O belgeler boştu. Hiçbir zaman altı doldurulamadı” dedi.

Cemaatin yapılanmasına ilişkin o dönem konuşulan şeyler olduğunu ancak şimdi ortaya çıkan yapılar gibi bir tespitin o dönemde yapılmasının zor olduğunu ifade eden Şengün, “Şimdi ortaya çıkan şekil korkunç bir şey. O zaman o kadar ağırını düşünemiyorduk. O zaman da vardır bir şeyler ama şu anda içerde olan meslektaşlarım hakkında çok fazla şey konuşmak istemem” dedi. Görev yaptığı dönemde yargı bağımsızlığına uymayan birçok durumla karşılaştığını anlatan Şengün, yasaların ve kurulların yapısının değiştirildiğini belirterek, “Bu kişilerin bir yerlere gelmeleri yönünde ortam hazırlandı. Onlar geldi, ondan sonra bazı şeyler patlak verdi. Olaylar tamamen tersine döndü. Ama sonuçta yapılan şeyleri de gördük, yaşadık” diye konuştu.

Ergenekon davası sırasında tutuklu kişilerin tahliyeleri yönünde oy kullandığını, bugün tutuklu olan üye hâkim Hasan Hüseyin Özese ile firari hâkim Sedat Sami Haşıloğlu’nun ise tutuklulukların devamı yönünde oy verdiklerinin hatırlatılması üzerine Şengün, “Biz tamamen, sözüm ona hazırlanmış, kurgulanmış belgelerle insanları yargıladık. O belgeler boştu. Hiçbir zaman altı doldurulamadı. O zaman ben, ‘Yargılama yapalım ama tutuksuz yargılama yapalım, bu insanların ve ailelerin hayatı perişan olmasın’ diyordum. Sonuçta yeni belgeler ortaya çıkar, yeni delillerle insanları ileride de cezalandırabiliriz. Ama şimdi değil. ‘Şu anda yaptığımız yanlıştır’ diyordum. Ama olmadı. Deliller somut olsa böyle bir şey söylemezdim. Bu darbenin başka bir türü idi. Suçlamalar darbenin bir türünü oluşturuyordu. Darbenin bir ayağı da bu davaydı” dedi.

Kanser oldum

40 yıl süren hâkimlik mesleğinin ardından emekliye ayrıldığını anlatan Şengün, şunları söyledi: “Vicdanen çok rahatım. Çocuklar ve torunlarımla vakit geçiriyorum. Bunlar beni akciğer kanseri yaptı. Bu teşhis beni gönderdikleri Bolu’da anlaşıldı. Bolu’nun bana tek iyiliği budur. Bir hastane açılışına katılmıştım. Orada yapılan muayenede şüphelendiler. O zaman hastalığım ortaya çıktı. O ana kadar bir rahatsızlığım da yoktu. Tamamen üzüntüden kaynaklanan bir olay. Bana, ‘bundan sonra rahat olacaksın’ diyorlar. İş işten geçti şimdi. Rahat olsan ne olur? Zaten mikrobu almışım.”

Şengün, geçmişte görevden uzaklaştırılmasına karar verenlerin bugün cezaevlerine konulduğunu hatırlatarak sözlerini noktaladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler