Şiddeti meşru görüyorlar

Doktora şiddet uygulayan hasta yakınları ilk kez sosyologlara konuştu...

Yayınlanma: 03.11.2013 - 15:35
Abone Ol google-news

Doktora şiddet uygulayan hasta yakınları, ilk kez neden şiddet uyguladıklarını anlattılar. Ankara Üniversitesi’nin “Hekime Yönelik Şiddet Araştırması”nda doktora şiddet uygulayan hasta yakınlarının anlatımlarına yer verildi. Acil servis doktorunu, hastasına bakmadığı için yumruklayıp, yerde tekmelediğini söyleyen bir hasta yakını, “Pişman değilim, yine aynı durumla karşı karşıya gelsem şiddet uygularım” derken, bir başka hasta yakını, “Hakkımı savundum, hakaret ettikten sonra doktor geri adım attı” diye konuştu.
Ankara Üniversitesi Sosyoloji Bölümü “Sağlık Çalışanlarına Yönelik Şiddet” araştırması gerçekleştirdi. Araştırma kapsamında toplam 18 doktor ile yüz yüze görüşülürken, bir ilk olarak doktora şiddet uygulayan hasta yakınlarıyla da konuşuldu. Hasta yakınlarından hiçbirinin sisteme dair olumlu ifadelerinin bulunmaması dikkat çekti. Araştırma, hasta yakınlarının uyguladıkları şiddeti “meşru” gördüğünü, “şiddetin ardından doktorların hastaları ile ilgilenmeye başladıklarını düşündüklerini” ortaya çıkardı.

‘Hakkımı savundum’

Hasta yakınlarından biri uyguladığı şiddeti “Hakkımı savundum” ve “Hakaret ettikten sonra doktor geri adım attı” sözleriyle savundu. Sağlık sistemi için de “Şimdi her şey paralı, aylar sonrasına randevu veriliyor, performans yüzünden doktor hastayla ilgilenmiyor, hasta sayısı önemseniyor, hastalık hakkında bilgi verilmiyor, doktor bakar bakmaz ‘ameliyat’ diyor, doktorlar ne yapılması gerektiğini söylemiyor, doktora olan güvenimiz sarsıldı” ifadelerini kullandı.

‘Güvenlik bile müdahale etmedi’

Hastasını bıçaklandığı için acil servise götüren ve doktorun kanamalı hastasıyla ilgilenmediğini söyleyen hasta yakını olayı, “Arkadaşım bıçaklanmıştı, bir devlet hastanesine götürdüm, çocuk kan revan içinde acil servise girdiğinde doktora ‘İlgilenir misiniz’ dedim. Fakat kendisi, gribal enfeksiyon geçiren bir bayanla ilgilendiği için yaralı arkadaşımla o an ilgilenmedi ve ben de bu duruma çok sinirlenip kendisine fiziki müdahalede bulundum” diye anlattı. Doktora yumruk atıp, yere düştüğünde de tekmelediğini söyleyen hasta yakını, olay anında güvenlik görevlilerinin geldiğini belirterek, “Doktor güvenlik görevlilerine bana saldırmalarını söyledi. Fakat kimse saldırmadı. Çünkü oradaki insanlar da az çok benim haklı olduğumun farkındaydılar. Beni sakinleştirmeye çalıştılar” dedi.

‘Dava takipsizlikle sonuçlandı’

Doktorun kendisini mahkemeye verdiğini, davanın takipsizlik sonucu düştüğünü söyleyen hasta yakını, şiddetin bir anlık sinirle ortaya çıktığını ancak olaydan pişman olmadığını kaydetti. Hasta yakını, “Şiddet uyguladığımda orada olan insanlar da bana hak verdi, yine aynı durumla karşı karşıya gelsem şiddet uygularım” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler