Ahmet Şahbaz duruşmaya zorla getirilecek

Ethem Sarısülük davasında sanık polis Ahmet Şahbaz bu kez görev yaptığı Şanlıurfa’dan dahi telekonferans sistemiyle duruşmaya bağlanmadı. Mahkeme Ahmet Şahbaz'ın duruşmaya zorla getirilmesi kararını verdi.

Yayınlanma: 07.04.2014 - 09:02
Abone Ol google-news

Gezi Parkı eyleminde polis Ahmet Şahbaz’ın Ethem Sarısülük’ü başından tek kurşunla vurarak öldürmesine ilişkin Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın bugün 4. duruşması yapılıyor. Dava nedeniyle adliye çevresinde “dört aşamalı barikat sistemi” kuruldu.

Son duruşması 4 ay önce yapılan Ethem Sarısülük davası için Ankara Adliyesi çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Adliye çevresi demir bariyerlerle çevrildi. Yurttaşların giriş yaptığı adliyenin C kapısının bulunduğu cadde belli aralıklarla üç farklı bariyer kuruldu ve arama noktası oluşturuldu. Adliye çevresinde 6 TOMA güvenlik gerekçesiyle hazır bekletilirken, binden fazla polis görev yaptı.

Sanık duruşmaya gelmedi

Saat 10:30’da başlayan davaya sanık polis Ahmet Şahbaz duruşmaya da gelmedi bu kez görev yaptığı Şanlıurfa’dan dahi telekonferans sistemiyle bağlanmadı. Duruşmayı CHP İzmir Milletvekili, gazetemiz yazarı Mustafa Balbay, Sezgin Tanrıkulu, Aylin Nazlıaka, Hüseyin Aygün, İlhan Cihaner, sanatçı Pınar Aydınlar da izliyor. Duruşma salonu ağzına kadar izleyicilerle doldu. Salonun içinde ve dışında güvenliği robocop giyimli jandarmalar sağladı.

Sarısülük ailesinin yaklaşık 150 avukat savundu. Bu avukatlar arasında geçen haftalarda tahliye olan ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı da yer aldı. Boş olan sanık sandalyesine müşteki avukatları oturdu.

Sarısülük ailesinin avukatı Murat Yılmaz, sanığın duruşmaya katılmamasına tepki gösterirken, “2 Aralık’taki duruşma yarım kaldı. Sanığın sorgusu da yarım kaldı. Bu yüzden sanığın sorgusunun tamamlanması, avukatların sorular sorması için sanığın duruşmaya katılması gerekiyor. Sanığın savunması ve sorgusu bitmeden, ortaya esaslı olarak ortaya bir savunma alınmadan siz karar alamazsınız. Ahmet Şahbaz’ın duruşmaya neden gelmediğiyle ilgili bir ara karar vermenizi istiyorum” dedi.


Bir diğer avukat Ömer Kavili, yüzyüzelik ilkesi gereğince sanığın salonu getirilmesi gerektiğini ifade etti. Mahkemeden hukuku ve yasayı uygulamasını, bunlara uymasını isteyen Kavili, “Adaleti sağlamak zorundasınız” dedi.

Uyuyan savcı gelmedi

Duruşma mahkeme başkanı Afak İlleez’in uyarılarıyla başlarken, 2 Aralık’taki duruşmada uyumasıyla gündeme gelen cumhuriyet savcısı Mustafa Şahin, bu duruşmaya katılmadı. Yerine başka bir savcı duruşmaya girdi.  

Mahkeme Başkanı, usul itirazı ve sanığın savunmasının segbisle mi yoksa duruşmaya getirtilerek mi alınması konusunda savcıdan görüşünü sormak istedi. Avukat Kavili ise savcıdan görüş istenmesine tepki gösterirken, mahkemenin direkt ara kararını açıklamasını istedi. Cumhuriyet savcısı, olay tutanağının altındaki imzanın sanığa ait olup olmadığının tespitini istedi, sanığın savunmasının segbisle mi yoksa mahkemeye getirtilerek mi alınacağı konusunun mahkemenin takdirinde olduğunu söyledi.

 

Ahmet Şahbaz kararı

Mahkeme, avukatların talebi üzerine sanık Ahmet Şahbaz'ın gelecek duruşmada hazır olması için ihtar yapılmasına ve tebligat gönderilmesine karar verdi. Sanık, gelecek duruşmada gelmezse zorla getirtilerek.

Şahbaz tutuklansın talebi 
 
Avukat Murat Yılmaz, sanığın tutuklanmasını talep etti. Söz alan sanığın avukatı, müvekkilinin terör örgütlerinin hedefinde olduğunu belirterek, "Tehdit olup olmadığı emniyete sorulsun, yeterli güvenlik alınsın" dedi. Sarısülük ailesinin avukatlarından Kazım Bayraktar, "Sanık eğer terör örgütlerinin hedefindeyse en güvenli yer cezaevidir, buyursun. Mahkeme sanığı tutuklamalı" dedi. Bu söz, salonda büyük alkış aldı.

 

Ethem Sarısülük Davası'nın 4. duruşmasına yurttaşlar akın etti


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler