Planlı YSK kampanyası

AKP’nin, YSK’den istediği sonuçları çıkarmak için seçim kurullarına baskı yaptığına dikkat çeken Tezcan, il ve ilçe seçim kurullarından AKP lehine kararlar gelmeye başladığına dikkat çekti.

Yayınlanma: 07.04.2014 - 22:28
Abone Ol google-news

Seçim sonuçlarına itirazlar nedeniyle gözlerin çevrildiği Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) kararlarını etkilemeye dönük AKP’den gelen açıklamalara anamuhalefet partisi CHP isyan etti. CHP’nin Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, AKP’nin kurulu manevi baskı altına alarak “planlı bir manipülasyon” süreci yürüttüğünü belirterek “Yargıçları baskı altına alıp AKP aleyhine çıkacak sonuçları önlemeye çalışıyorlar” dedi.

CHP’nin, 6 bin 240 tutanakta hatalı işlem ve usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle Ankara’daki seçimlerin iptali için yaptığı başvuruyu görüşecek olan YSK’nin kararı öncesinde, AKP yöneticilerinin kurulu hedef alan açıklamaları sürüyor. AKP Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu’nun, bir başkan ve 6 asil üyeden oluşan YSK’de “3 paralel üye olduğu” yönündeki açıklamasının ardından dün de Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin’in, YSK’nin il seçim kurulu kararına uyarak CHP’nin başvurusunu reddedeceğini ileri sürmesi dikkat çekti. AKP kanadından gelen YSK’yi etki altına almaya yönelik açıklamalara ise kritik Ankara kararını bekleyen CHP’den tepki geldi. CHP’nin hukuk işlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, YSK’nin Ankara ile ilgili başvurularını en geç 15 gün içinde sonuçlandırmasını beklediklerini ifade etti. Seçim kurullarına yaptıkları başvuruların ardından AKP’den YSK’yi baskı altına almaya dönük arka arkaya açıklamalar geldiğine dikkat çeken Tezcan, “AKP’nin yapmaya çalıştığı hukuku çalıştırmaz hale getirmek, yargıçları manevi baskı altına alıp aleyhlerine karar çıkmasını önlemek” dedi.

AKP’nin birçok yerde il ve ilçe seçim kurullarına müdahale ederek kendi lehine sonuçlar çıkardığına dikkat çeken Tezcan, şimdi de itiraz başvurularını nihai karara bağlayacak olan YSK’nin baskı altına alınmaya çalışıldığını ifade etti. AKP’nin “planlı bir manipülasyon”la kurulu etkilemeye çalıştığını ifade eden Tezcan, “AKP’nin yaptığı yargıdan çıkabilecek hukuka uygun kararları, manevi baskıyla kendi lehine çıkartmak. Bunun da sonuçlarını birçok yerde görmeye başladık. Mesela Muş’un bir beldesinde sonuçlar bu şekilde değişti” dedi. Başta Ağrı’daki seçimler olmak üzere AKP’nin istediği sonucu alana kadar oyları saydırdığı ya da itirazlarını sürdürdüğüne dikkat çeken Tezcan, Soylu ve arkasından Mehmet Ali Şahin’in arka arkaya yaptığı açıklamaların YSK’yi “kontrol etme ve yönlendirme” amacı taşıdığını ifade etti. AKP’nin istediği kararları vermeyen kurumları hedef haline getirip itibarsızlaşma taktiği izlediğine işaret eden Tezcan, “Bunun son örneğini Twitter kararı nedeniyle Anayasa Mahkemesi’nin hedef alınmasında gördük. Başbakan ‘saygı duymuyoruz’ dedi. Şimdi benzer bir tavır YSK’ye karşı yürütülüyor, yargıçlar bu şekilde baskı altına alınıyor” görüşünü dile getirdi.

 

İtirazlar sürüyor

Bülent Tezcan, AKP’nin tüm baskılarına karşın itiraz haklarını sonuna kadar kullanacaklarını belirterek, il seçim kurulunun itirazını reddettiği Üsküdar dahil, oyların yeniden sayılması ya da seçimlerin yenilenmesi taleplerini içeren itirazlarını YSK’ye iletmeye devam ettiklerini bildirdi.

 

YSK Başkanı: Yargı görevi yapıyoruz

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven, CHP’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimiyle ilgili iptal başvurusunun sorulması üzerine, anayasanın YSK’ye birkaç görev verdiğini, bunlardan birisinin seçimlerin yönetimi, diğerinin ise yargı görevi olduğunu söyledi. YSK’nin seçimlerin yapıldığı akşama kadar idari görevlerini tamamladığını anlatan Güven, şunları söyledi: “Bu dönemde seçime katılımın artırılması için yapılacak işlerle ilgili eğitim konularında gerekli düzenlemeler, çalışmalar yapılmıştır. O dönemde neler yapıldığını çok fazla bir şekilde kamuoyuna duyurduk. Ancak seçimlerden sonra şu anda yapılan iş yargı görevidir. Takdir edersiniz ki tüm mahkemeler, yüksek yargı bakmış olduğu davalarla ilgili çıkarak açıklama yapmaz. Sayın basın bizden yargıyla, başvurularla ilgili açıklama bekliyorsa şu aşamada beklemesin. Çünkü her dosyanın bir tarafı var. Onlardan öğrenebilirler.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler