Pilotlar geri dönüyor

Bakanlar Kurulu toplantısından, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası yapılan gözaltı ve tutuklamalarla TSK’de oluşan pilot açığının daha önce ordudan atılan pilotların geri alınmasıyla kapatılması kararı çıktı.

Yayınlanma: 15.08.2016 - 23:01
Abone Ol google-news

Saray’da toplanan Bakanlar Kurulu’na Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan da katıldı. Kurulda kuvvet komutanlıklarının Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanmasını öngören KHK’nin yeniden düzenlenmesinin görüşüldüğü ancak net kararın alınmadığı öğrenildi.

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, “Kuvvet komutanlıklarının harekât-planlama ve istihbarat yönünden Genelkurmay Başkanlığı’na, personel ve lojistik yönünden ise Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanmasına” üzerindeki çalışmaların devam ettiğini belirtti. Kurtulmuş, iki ayrı KHK’nin daha Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayının ardından yürürlüğe gireceğini belirtti. Kurtulmuş KHK’lerle TİB’in BTK’ye bağlanacağını, Dışişleri, İçişleri, Sahip Güvenlik, TSK’den yeni ihraçların olacağını ve KPSS 2010’da soruları çalarak memur olanların ihraç edileceğini açıkladı.

Akar’dan sunum

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, OHAL döneminde 3. kez Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısının ardından soruları yanıtladı. Genelkurmay Başkanı Akar’ın ordunun yapısını değiştiren son Kanun Hükmünde Kararname üzerinde yapılması düşünülen değişiklikler ile ilgili sunum yaptığı öğrenildi.

Kurtulmuş’un açıklamaları şöyle:

TSK yapılandırması devam ediyor: (Kuvvet komutanlıklarının durumu) TSK’nin yeniden yapılandırılmasıyla ilgili çalışma devam ediyor. Kuvvet Komutanlıklarının Savunma Bakanlığı’na bağlanması bundan sonraki yapılandırmanın ana kurallarından birisidir. Tabii ki askeri nitelik bakımından bunların başka bağlantı içinde olması kaçınılmazdır. Kuvvet komutanlıkları MSM’ye, jandarma ve sahil güvenliğin İçişleri bağlanması önemli adımlardır.

Sadece ihraç değil: İki KHK gündeme geldi. Dışişleri, İçişleri, Sahil Güvenlik ve TSK’den gelen ihraç listesi yürürlüğe girecek. İsmi geçenler memur olma vasfını kaybedecek.

Mülklere tahsis yolu: FETÖ irtibatlı oldukları için kapatılan kurum ve kuruluşların hakları, alacakları, yükümlülükleri ve taşınmazlarının ne olacağı Maliye Bakanlığı’na bırakıldı.

KPSS yaptırımı: 2010 KPSS sınavı ile ilgili düzenleme. Soruları çaldıkları ve memur oldukları tespit edilenler ihraç edilecek. KPSS ile giren soruşturmalar sonucunda hakkı ile girdiği tespit edilenlere hiçbir şey olmayacak.

SGK borçları silinecek: 15 Temmuz şehit yakınları ve gazilerinin SGK borçları silinecek. 

Askeri hastaneler: GATA ve askeri hastaneler Sağlık Bakanlığı’na devredilmesi düzenlendi. Kapatılan askeri okullarda sözleşmelerin feshi kararlaştırıldı. 

Emeklilik yaşı yükseldi: YÖK’ün talebi çerçevesinde 2016 sonrası kurulan 41 üniversitemizdeki öğretim üyeleriinin emeklilik yaşı yükseltilmişti. Emeklilik yaşını 75’e çıkarıyoruz. Yeni kurulan üniversitelerin, ayrılan ve uzaklaştırılanların açığı gözönünde bulundurulursa, öğretim elemanı bulmak konusunda zorluklarının giderilmesi için bu düzenleme yapılması ihtiyacı doğdu.

Pilot açığı kapatılacak: TSK’nin pilot açığının kapatılması için yeni pilot alımı, eskiden pilot olup da ayrılanların yeniden TSKye kazandırılması ile ilgili düzenleme yapıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler