Emekçilerden OHAL tepkisi: Cadı avına son verilsin

Ankara’da DİSK Ankara Bölge Temsilciliği, KESK Ankara Şubeler Platformu, TMMOB İKK ve Ankara Tabip Odası; darbe girişimi soruşturması kapsamında başlatılan kamuda açığa almaların cadı avına dönüşmesine tepki gösterdi.

Yayınlanma: 17.08.2016 - 18:03
Abone Ol google-news

Ankara’da DİSK Ankara Bölge Temsilciliği, KESK Ankara Şubeler Platformu, TMMOB İKK ve Ankara Tabip Odası “OHAL derhal kaldırılsın, cadı avına son verilsin” diyerek Yüksel Caddesi’nde toplandı. Bir araya gelen emekçiler “Ne darbe ne OHAL demokrasi derhal”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “OHAL derhal kaldırılsın” sloganları attı. Basın açıklamasını KESK dönem sözcüsü İsmet Meydan okudu. Meydan açıklamada 15 Temmuz’un ardından kamuda açığa almaların kapsamının genişletilğini belirterek şunları söyledi:

15 Temmuz darbe girişimi sonrasında kamuda başlatılan ve darbecilere yönelik olduğu açıklanan kapsamlı “açığa alma” uygulamaları giderek yaygınlaşmış, darbe girişimi ile hiç ilgisi olmayanlara doğru genişletilmiştir.

Darbe girişimi soruşturması kapsamında kamuda açığa alınanların sayısı 70 bini aşmıştır. Kısa süre içinde bu kadar geniş bir kitlenin açığa alınması, darbe girişimi öncesinde “siyasi fişleme” üzerinden kapsamlı bir hazırlık yapıldığını göstermektedir. Diğer taraftan açığa alma süreçlerinde, sosyal medya eleştirisi ya da banka işlemleri gibi darbeci olmakla ilişkilendirilemeyecek ve aralarında üyelerimizin de olduğu çok sayıda kamu emekçisi açığa alınmıştır.

Hangi siyasi görüşten ya da düşünceden olursa olsun, kamuda yürütülen darbe soruşturmalarının hukuk kuralları içinde titizlikle yapılmasına dikkat edilmeli, yargı bağımsızlığı sağlanarak hukuk kuralları içerisinde darbe girişimi ile somut bağlantısı olmayan kamu personelinin en kısa sürede görevlerine başlamaları sağlanmalıdır.

“Sözlü sınav siyasal kadrolaşmanın önünü açar”

Meydan birçok bakanlıkta merkezi sınavlara ek olarak uygulanan sözlü sınav (mülakat) şartı getirildiğini ve bunun da siyasal kadrolaşmanın önünü açacağını belirterek “Türkiye’de sözlü sınava dayalı tüm uygulamaların “siyasal kadrolaşma”nın önünü açarak sayısız haksızlığa neden olduğu, aldıkları puanlara bakılmaksızın iktidarın dünya görüşüne uygun olanlar sürekli başarılı olurken, iktidarın dünya görüşüne yakın olmayanların taraflı ve kasıtlı değerlendirmeler üzerinden elendiği ya da “saf dışı” bırakıldığı çok iyi bilinmektedir. Benzer bir tespiti yüksek yargı da yapmış, kamuda sadece sözlü sınav ile yapılan atamaların büyük bölümünü iptal etmiştir. 14 yıllık AKP iktidarı döneminde “torpil” kelimesi ile eş anlamlı hale gelen ve yüksek yargı tarafından “objektif olmama”, “taraflılık” gibi gerekçelerle defalarca iptal edilen “sözlü sınav” uygulamasının kamunun istihdamında ısrarla uygulanmak istenmesi kabul edilemez. Türkiye’de her zaman büyük bir kuşku ile yaklaşılan sözlü sınavlarda, sözlü sınav sorularını hazırlayan/hazırlatan ve sözlü sınavı gerçekleştiren komisyonun, sözlü sınavlara yapılacak itirazları da değerlendirip karar bağlayacak olması, kamu personeli alımında torpil mekanizmasının sözlü sınav üzerinden daha güçlü bir şekilde işletileceğine yönelik kaygıları arttırmaktadır” dedi.

Basın açıklamasının ardından ise emekçiler acil demokrasi için taleplerini sıraladı. Talepler şöyle:

OHAL derhal kaldırılmalıdır.

Darbeciler yargılanmalı, bu yargılama evrensel hukuk ve insan haklarına bağlı kalarak gerçekleştirilmelidir. İşkence yasağı mutlaktır ve buna uyulmalıdır.
Sendikal hak ve özgürlükleri, toplantı, gösteri ve yürüyüş haklarını ortadan kaldıran uygulamalardan vazgeçilmelidir.

Kamuda, üniversitelerde ve yüksek yargıda hiçbir hukuki gerekçe öne sürülmeden başlatılan görevden almalar, şeffaflıktan yoksun uygulamalar nedeniyle tüm kamunun AKP’lileştirilmesi kaygısını doğurmakta, muhaliflerin tasfiyesinin hızlandırıldığını göstermektedir. Bu adımlardan derhal vazgeçilmeli, hukuka uygun davranılmalıdır.

Acil Demokrasi adımları atılmalıdır. Atılacak tüm adımlar ve çıkarılacak yasalar TBMM ve tüm toplum kesimleriyle paylaşılarak atılmalı, KHK’lara başvurulmamalıdır.
Bizler bu Acil Demokrasi taleplerimiz doğrultusunda her koşulda mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Emeğin haklarını, laikliği, gerçek demokrasiyi ve barışı savunmaya devam edeceğiz.

Basın açıklamasında kapatılan ve binası polis tarafından basılan Özgür Gündem Gazetesi de unutulmadı. Basın açıklaması süresince Özgür Gündem taşınırken akşam saat 18.00’da Yüksel Caddesi’nde Özgür Gündem için yapılacak olan basın açıklamasına da çağrı yapıldı.

(Kaynak: Sendika.org)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler