Elazığ Emniyet Müdürlüğü'ne bomba yüklü araçla saldırı... 5 şehit, 217 yaralı

Malatya yolu üzerindeki, Sürsürü Mahallesi Çayda Çıra Kavşağı'nda bulunan Elazığ Emniyet Müdürlüğü'ne saat 09.14'te bombalı araçla saldırı düzenlendi.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan saldırıda 5 kişinin şehit olduğunu, 217 kişinin yaralandığını açıkladı. Patlama sonucu Elazığ Emniyet Müdürlüğü bahçe duvarının dışında yaklaşık 2 metre derinliğinde ve 5 metre çapında çukur oluştu.

Yayınlanma: 18.08.2016 - 09:24
Abone Ol google-news

<video:586498>

Elazığ, tarihinin en büyük terör saldırısın yaşadı. İl Emniyet Müdürlüğü’ne saat 09.14’te PKK mensupları tarafından bomba yüklü araçla saldırı düzenlendi. Patlamanın şiddetiyle bahçede bulunan Emniyet Müdürlüğü'ne ait araçlar alev alarak yanmaya başladı. Patlamayla birlikte Emniyet Müdürlüğü binasının kapı, pencere ve duvarları yıkılırken, içeride de büyük tahribat oldu.

Bölgeye sevk edilen ambulanslarla kent merkezindeki kamu hastaneleri ile özel hastanelere götürülen yaralılar tedavi altına alındı. Patlamanın etkisiyle Malatya karayolunda ve seyir halindeki onlarca araçlarda büyük tahribatlar oluşurken, orta refüjdeki ağaçların da kökünden söküldüğü gözlendi. Bölgede yanan araçlar söndürülürken polis, olay yerini güvenlik şeridiyle koruma altına aldı.

Saldırıya ilişkin bir kişi gözaltına alındı

 Muş Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Elazığ İl Emniyet Müdürlüğü'ne düzenlenen saldırıyla ilgili başlattığı çalışma kapsamında, K.B'yi gözaltına aldı.
 
BOMBA YÜKLÜ MİNİBÜSLE İNTİHAR EYLEMİ

İntihar saldırısının, bomba yüklü minibüsle gerçekleştirildiği saptandı. Yapılan ilk incelemede ulaşılan bilgilere göre Malatya yönünden Elazığ'a gelen bomba yüklü kapalı kasa minibüs, Çayda Çıra Kavşağı'na ana yoldan saparak, 25 metre uzaklıktaki Emniyet Müdürlüğü bahçesine girmek istedi. Yayaların kullandığı kaldırım yolunda bir kaç metre ilerleyen bomba yüklü araçtaki intihar eylemcisi, duvar seviyesi ile hemen hemen eşit olan bahçeye girip burada bombayı patlatmaya çalıştı, ancak aracın duvar ve korkuluklara çarpmasıyla birlikte bahçeye giremeden duvarın dış tarafında patlayıcı yüklü minibüsü infilak ettirdi.

Patlamanın olduğu yerde yaklaşık 5 metre derinliğinde ve 10 metre çapında bir çukur oluştu. Patlamanın şiddetiyle Emniyet Müdürlüğü'nün ön cephesi ve yaklaşık 1 kilometre uzaklığa kadar binalarda hasar oluştu. Patlamayla birlikte bahçedeki bazı araçlar yanarken, hem çevrede park halinde olan hem de Malatya yolunda seyir halindeki 100'den fazla araç hasar gördü.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: 5 ŞEHİT, 217 YARALI 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İslam Sivil Toplum Kuruluşları toplantısında yaptığı konuşmada 5 kişinin şehit olduğunu 217 kişinin de yaralandığını açıkladı. Erdoğan'ın konuşmasının satırbaşları şöyle:

"Türkiye adları farklı da olsa aynı saiklerle hareket eden ve birbirirleriyle yakın ilişki içinde olan terör örgütlerinin ortak saldırısı altındandır. 15 Temmuz'da FETÖ milletimize saldırdı. Bu hain yapı başarılı olamayınca nöbeti diğerleri devraldı. Bölücü terör örgütü PKK tarafından 15 Temmuz'dan bu yana yapılan saldırılarda çok sayıda vatandaşımız şehit oldu. Son olarak Diyarbakır'da 7 şehidimiz, Van'da 3 şehidimiz, Elazığ'da bugün itibarıyla 5 şehidimiz ve 217 yaralımız var. Son olarak da Bitlis'te mayın patlaması sonucu 5 askerimiz ve 1 korucumuz şehit oldu."

VALİLİK SALDIRIDA KULLANILAN ARAÇ TİPİNİ AÇIKLADI 

Elazığ Valiliği, Emniyet Müdürlüğü önünde meydana gelen patlama yazılı açıklama yaptı. Valilik açıklamasında şunlar yer aldı:

"18 Ağustos 2016 tarihinde saat 09.15’te transit minibüs tipi bombalı bir araçla Elazığ İl Emniyet Müdürlüğümüze saldırı düzenlenmiştir. Bomba yüklü araç, Emniyet Müdürlüğünün çevre duvarının dışında patlatılmıştır. Saldırı neticesinde, 3 emniyet mensubu şehit olmuş, 14’ü ağır 170 kişi de yaralanmıştır. Yaralıların tedavileri ilimizdeki değişik hastanelerde devam etmektedir. Olayla ilgili soruşturma tüm yönleriyle sürdürülmektedir."

Elazığ Belediye Başkan Yardımcısı Mahmur Varol da saldırının bomba yüklü araçla şehir merkezine 6 kilometre uzaklıkta bulunan 4 katlı Emniyet Müdürlüğü'nün hemen yanındaki otoparka giden yolda meydana geldiğini ifade etti. Varol, aracın emniyete girmeden önce patlatıldığını kaydetti.

<video:586342>

YAYIN YASAĞI

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Başbakanlığın yazısıyla, Elazığ Emniyet Müdürlüğü'ne bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıya ilişkin geçici yayın yasağı getirildiğini duyurdu.

BİNA SİYAH BEZLE KAPATILDI, TÜRK BAYRAĞI ASILDI

Bombalı araçla saldırının yapıldığı büyük hasar gören Emniyet Müdürlüğü binasına siyah bez ve üzerine Türk bayrağı asıldı. Binanın önünde toplanan vatandaşlar ise 'Şehitler ölmez, vatan bölünmez' sloganları atarak PKK'yı kınadı.

Emniyet Müdürlüğü binası önündeki patlamayla ilgili olay yeri inceleme ekipleri çalışmalarını sürdürürken, olayla ilgisi olduğu düşünülen 4 kişinin ise arandığı öğrenildi.

BAŞBAKAN YILDIRIM: 3 ŞEHİT, 217 YARALI 

Başbakan Binali Yıldırım, Elazığ'da terör saldırısının olduğu yerde incelemelerde bulundu. Yıldırım, "Emniyet binasının tam karşısında ana yolun kenarında bomba yüklü bir aracın infilakı sonucu, ilk anda 3 polisimiz şehit. Toplam 217 yaralımız hastanelere intikal ettirildi. Son durum yaralılardan 72 tanesi taburcu edildi. 145 tanesi de 5 hastanede tedavileri devam ediyor. Yaralılarımızın 85 tanesi polis, 60 tanesi sivil vatandaşlarımızdan oluşuyor. Yaralar arasında durumu ağır olanların sayısı 20. Bunların içinde 2 tane polisimizin yarası biraz daha ağır. Toplam 14 yaralının durumu diğerlerine göre biraz daha ağır" diye konuştu.

"FETÖ İDDİASINI YİTİRMİŞ GÖREVİ BÖLÜCÜ TERÖR ÖRGÜTÜNE DEVİR ETMİŞTİR"

Yıldırım, "Aynı şekilde öğlen saatlerinde yine hain terör örgütü devriye görevini yapmakta olan askeri araca el yapımı patlayıcı ile yoldan geçerken bir saldırı düzenledi. 4 askerimiz şehit 5 yaralımız var. Yaralılar tedavi altına alındı. Gördüğümüz gibi terör örgütleri adeta omuz omuza işbirliği içerisindeler. 15 Temmuz'da yaşana başarısız darbe teşebbüsünden sonra FETÖ terör örgütü artık iddiasını yitirmiş ve görevi bölücü terör örgütüne devir etmiştir. Baştan beri söylediğimiz şey; bu terör örgütlerinin başında onları yöneten akıl aynı akıl. İhtiyaca göre birine görev veriyor. O virüsü tükenince diğerine görevi aktarıyor" ifadelerini kullandı.

"BU YOLA BAŞ KOYDUK HİÇBİR TERÖR ÖRGÜTÜ TÜRKİYE İLE BİLEK GÜREŞİNE GİREMEYECEK"

Yıldırım, "Olay yerinden milletimize şunu söylemek istiyorum; bu yola baş koyduk. Hiçbir terör örgütü Türkiye ile bilek güreşine giremeyecek. Bu milleti asla ve asla hiçbir terör örgütü teslim alamayacak. Bunların çılgınlaşmasının artmasının arkasında operasyonlardaki polisimizin, askerimizin aratan bir kararlılık ile takibi var. Bu ve buna benzer olayları yine bekleyebiliriz. Ama bu bizi asla terör ile mücadelede yıldıramaz, yolumuzdan geri koyamaz" dedi.

"BUNLARIN ÇILGINLAŞMASININ ARKASINDA OPERASYONLAR KONUSUNDAKİ KARARLILIK VAR"

Yıldırım, "Esasen bunların çılgınlaşmasının arkasında operasyonlar konusundaki askerimizin, polisimizin, jandarmamızın artan bir kararlılıkla takibi vardır" dedi.

HİÇ BİR GEVŞEME OLMAYACAK, İŞİN SONU NEREYE VARIRSA VARSIN YA İSTİKLAL YA ÖLÜM

Yıldırım, "Milletimizin duygularını anlıyoruz. Hepimizin canı yanıyor. Bağrımızda büyük acılar taşıyoruz. Şehitlerimiz, yaralılarımız var. Hepimiz bağrımızda büyük acılar taşıyoruz, şehitlerimiz, yaralılarımız var ama bir başka gerçek daha var, o da Türkiye'nin geleceği, bekası, aydınlık yarınlarıdır. Bu konuda gerek içten gerek dıştan her kim hangi şekilde gelirse gelsin, Allah'ın izniyle, 79 milyon vatan evladının 15 Temmuz'da gösterdiği o asil duruş, o yılmaz istiklal mücadelesi bundan sonra da bölücü terör örgütünü bu ülke topraklarından yok edinceye kadar devam edecektir. Bu konuda hiç ama hiç bir gevşeme olmayacak, işin sonu nereye varırsa varsın ya istiklal ya ölüm diye yolumuza devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

"BUNLARIN YERLİ VE MİLLİ BİR TARAFLARI YOK"
Yıldırım, "Bunların yerli ve milli bir tarafları yok. Ne doğuyu, güneydoğu, Kürtleri ... diye bir sorunları yok. bölgedeki insanların büyük sorunu bölücü terör örgütü. Bu örgütü bölge insanları ile el ele aramızdan çıkaracağız" dedi.

"TERÖR ÖRGÜTÜ ARTIK EMİR KOMUTA EMİR KOMUTAYI KAYBETMİŞ DURUMDA"
Yıldırım, "Terör örgütü artık emir komuta Emir komutayı kaybetmiş durumda. İçeride bulunan unsurlar, gelişigüzel nerede imkan bulurlarsa oraya adeta intihar saldırıları yapıyorlar. Bunu biliyor takibini de yapıyoruz. Elazığ bu saldırı ile yıkılacak değil" dedi.

"BÜTÜN BİRİMLERİMİZ, HERKES ALARM DURUMUNDA"

Bütün birimlerin alarm durumunda olduğunu vurgulayan Yıldırım, "Ne Elazığ'da ne başka bir yerde bu hain terör örgütü yaşam hakkı bulamayacak. Bunun için canla başla çalışıyoruz. Bütün birimlerimiz, herkes alarm durumunda. Herkes, her an, her türlü tehdide karşı gereken çalışmayı, hassasiyeti gösteriyor. Bundan sonra da alarm durumunu bir üst düzeye çıkarmış bulunuyoruz" diye konuştu.

BİNALİ YILDIRIM SALDIRIYI GERÇEKLEŞTİREN ÖRGÜTÜ AÇIKLADI - VİDEO 

<video:586569>

 

EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ İÇİNDEN DEHŞET GÖRÜNTÜLERİ - VİDEO 

<video:586390>

YARALILAR İÇİN KAN ANONSU YAPILDI 

Hastanelere kaldırılan yaralılar için camiler de dahil olmak üzere kan anonsları yapıldı. Patlama sonrası, Fırat Üniversitesi Hastanesi'ne 25'i aşkın yaralının getirildiği bildirildi. 

GÖRGÜ TANIĞI: YANLIŞ BİLGİ VERİYORLAR ÖLÜ ÇOK 

CNN Türk yayınına bağlanan Mustafa Çelik isimli görgü tanığı, Elazığ'da 4 gündür bombalı araç istihbaratı olduğunu ve arandığını söyledi. Çelik, saldırıda çok sayıda kişinin yaşamını yitirdiğini belirterek "Yanlış bilgi veriyorlar ölü çok" dedi. 

DHA ELAZIĞ MUHABİRİ: ORTALIK SAVAŞ ALANI GİBİ

Büyük bir patlama sesi duyuldu. Emniyet Müdürlüğü'ne yapılan anonslarda çok sayıda sağlık görevlisi istendi, bütün ambulanslar Emniyet Müdürlüğü'ne yönlendirildi. Çok sayıda yaralı ambulanslarla hastanelere sevk ediliyor. Bina harap olmuş durumda, ortalık savaş alanı gibi. Bütün araçlar tahrip olmuş vaziyette.

YEREL GAZETECİ: HERKES YERE YUVARLANDI

Görgü şahidi yerel gazeteci Erol Kara, "Çocuğumu kursa bıraktım iki yüz metre mesafedeyken Emniyet Müdürlüğü’ne patlama oldu. Çok büyük patlamaydı herkes yere yuvarlandı. Şu an emniyetin yanındayım binada çok büyük hasar var. Yaralı çok fazla, ambulanslar taşıyorlar. Yaşamını yitirenlerin de olduğunu sanıyorum" diye konuştu.

OLAY YERİNDEN İLK KARELER 

DHA MUHABİRİ: DEPREM OLMUŞ GİBİ

DHA muhabiri Şah İsmail Gezici, CNN Türk canlı yayınında "Patlama sesi şehrin birçok noktasından duyuldu. Siyah dumanların yükseldiğini gördük. Çok sayıda yaralı var. Bina harap olmuş durumda, deprem olmuş gibi. Ortalık savaş alanı gibi" dedi. 

“ÖNCEKİ PATLAMALARA BENZEMİYOR”

Elazığ’da bulunan gazeteci Rıdvan Kaya ise NTV yayınına bağlanarak şunları söyledi:

“İlk önce gidenlerden birisiyim. Emniyet’le bizim aramızda yaklaşık 1 km var. O hali görünce dizlerimizin bağı kırıldı. Emniye Müdürlüğü’nün bir bölümü kullanılamaz haldeydi, sokakta olan araçların tamamı paramparça, bir kısmı yanıyordu. Çok değişik ve korkunç bir patlamaydı. Evlerde deprem etkisi yaptı. Aşağı yukarı 2 km’den itibaren dükkanların camları kırılmış durumda. Önceki patlamalara hiç benzemiyor.”

ELAZIĞ BELEDİYE BAŞKAN YARDIMCISI: BOMBALI ARAÇ 

Elazığ Belediye Başkan Yardımcısı Mahmut Varol, HABERTÜRK TV'ye yaptığı açıklamada, "Ölü ve yaralı konusunda bir bilgi yok. Bombalı aracın patlamasıyla emniyet müdürlüğü önünde bekleyen araçlar yanmış. Bombanın şiddetiyle belediyeye atıldı zannettik, arada 5 kilometre mesafe var. Patlama emniyet müdürlüğünün bahçesinde meydana geldi" dedi.  

HÜKÜMETTEN İLK AÇIKLAMA 

Anadolu Ajansı Editör Masası'na konuk olan Milli Savunma Bakanı Fikri Işık saldırıyla ilgili şunları söyledi: ''PKK'nın ne kadar kanlı bir örgüt olduğunu gerektiğinde kendi adına mücadele ettiğini iddia ettiği sözde insanları bile öldürürken gözünü kırpmadığını 23 Temmuz'dan sonraki süreçte birkez daha gördük. PKK, bölge halkının dertleriyle değil, küresel güçlerin istekleriyle hareket ediyor. En azından TSK'nın içerisine sızmış hainleri kendi içerisinden çok büyük oranda temizlemiştir ve PKK'nın içeriden destek alma ihtimali ortadan kalkmıştır. Bundan sonrasını PKK düşünsün, PKK'nın yöneticileri düşünsün.


YARALILAR AMBULANSLA HASTANEYE TAŞINDI - VİDEO 

<video:586348>



PATLAMA SONRASI YAŞANANLAR KAMERADA - VİDEO 

<video:586355>

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler