Polisten muhabire tecavüz tehdidi

Özgür Gündem gazetesinin kapatılmasının ardından gazete merkezine yapılan baskında gözaltına alınan ve dün akşam saatlerinde serbest bırakılan Günak Aksoy, gözaltı esnasında “Otobüste çevik kuvvet bize ‘Abdülhamit’in torunları kazandı, Lenin’in torunları kaybetti’ dedi" açıklamasını yaptı. Canlı yayında gözaltına alınan İMC TV muhabiri Gülfem Karataş ise tecavüzle tehdit edildiğini, dayağa maruz kaldığını söyledi.

Yayınlanma: 18.08.2016 - 18:45
Abone Ol google-news

<video:585509>

Özgür Gündem gazetesine yapılan polis baskınında gözaltına alınan 25 gazeteciden 22’si sevk edildikleri savcılık tarafından ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. Darp edilerek gözaltına alınan gazeteciler Basın Savcılığı’nda “polise mukavemet” iddiasıyla ifade verdi. Üç gündür gözaltında tutulan gazetenin yazarlarından Aslı Erdoğan rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı. Gözaltına alınırken çığlıkları canlı yayında duyulan IMC TV muhabiri Gülfem Karataş, işkence izlerinin doktor raporunda yer aldığını belirterek, tecavüzle tehdit edildiğini, dayağa ve hakarete maruz kaldığını söyledi.

Mukavemet olmadı

Emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından savcılıkta ifade veren gazeteci Ender Öndeş, Özgür Gündem gazetesinde ekonomi sayfasında bazen yazılar yazdığını kaydederek, “16 Ağustos 2016 günü saat 16.30- 17.00 sıralarında kalaşnikoflu güvenlik güçleri gazeteye girdi ve arama yapacaklarını söylediler. Bu sırada avukatlarla görüşme halindeydiler. Ufak çaplı bir iki tartışma haricinde herhangi bir sıkıntı yaşanmadı. Kesinlikle güvenlik güçlerine mukavemette bulunmadık” dedi. Öndeş, neden gözaltına alındığımı anlamadığını aktararak, “Gazetenin ikinci katından aşağıya indirilirken beni ittiler, yere düştüm. Otobüse bindirilip nezarete alınıncaya kadar tahminime göre 34 saatlik zaman diliminde sürekli darba ve hakarete maruz kaldım. Kesinlikle üzerime atılı suçlamaları kabul etmem. Hiçbir sebep yokken beni gözaltına alan beni darp eden ve hakaret eden polis memurlarından şikâyetçiyim” dedi.

Hakaret ettiler

IMC TV muhabiri Gülfem Karataş, polislerin kendisini tecavüzle tehdit ettiğini ifade ederek, şunları söyledi: “Kırmızı tişörtlü bir polis merdivenlerden indiğimiz sırada sırtıma zincirle vurduğu için yaralandım. Bu sırada gözlüğüm kırıldı. Ayrıca burada beni ters kelepçelediler. Yedi saat kelepçeyle bekletildim. Bu yüzden bileklerim hâlâ yaralı. Polis aracına bindirildiğimde yüzüme vurularak darp edildim. Bunların hepsini doktor raporunda bulabilirsiniz. Bize ‘vatan haini, Ermeni dölü, Yahudi dölü’ gibi sözler söylendi. Üç hilal bilekliği olan bir polis bunu bize göstererek ‘bunun anlamını biliyor musunuz, o...., k.....’ diyerek hakaret etti.”

Eliyle çıkarmaya çalıştı

Gazeteci Sinan Balık da “Otobüse bindirildiğimizde gözümdeki lensi polislerden biri elleri ile çıkarmaya çalıştı. Silahın dipçiği ile darp edildim. Şikâyetçiyim” dedi.

“Bunlarla ne işiniz var”

“Güvenlik güçlerine mukavemette bulunulmadı” dedi. Paksoy, gözaltına alındıktan sonraki süreçte hakaret ve darba maruz kaldığını belirterek, “Ayrıca Kürt kökenli olmayan ve gözaltına alınan şahıslara ‘sizin bunlarla ne işiniz var’ denilerek hakaret edildi. Kadınlara kötü muamelede bulunuldu” diye konuştu.

Günak Aksoy ise serbest bırakıldıktan sonra “Otobüste çevik kuvvet bize ‘Abdülhamit’in torunları kazandı, Lenin’in torunları kaybetti’ dedi” açıklamasını yaptı.

Aslı Erdoğan rahatsızlandı

Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Zana Kaya, Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya ve yazar Aslı Erdoğan’ın ise İl Emniyet Müdürlüğü TEM Şube’deki sorguları sürüyor. Özgür Gündem’in kapatılmasının ardından evine baskın yapılarak gözaltına alınan gazetenin Yayın Danışma Kurulu üyesi ve yazarlarından Aslı Erdoğan, tutulduğu nezarethaneden rahatsızlanması üzerine hastaneye kaldırıldı. Avukatlarının savcılıktan aldığı bilgiye göre, Erdoğan hastanede tedavisi yapılmasının ardından tekrar nezarethaneye gönderildi.

Kapatma ve gözaltı itirazı

Özgür Gündem gazetesinin kapatılmasına ve gözaltılara itiraz edildi. İtiraz dilekçesinde kararın “Hukuki ve yasal gerekçeden yoksun”, süresinin belirsiz olması olmasının ise “sansür” niteliği taşıdığı, usul ve yasaya, anayasa, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve temel hukuk kurallarına aykırı olması nedeniyle kaldırılması talep edildi.

Özgür Gündem gazetesinden gözaltına alınan 22 kişi serbest bırakıldı

Polisten muhabire 'tecavüz tehditine' yandaş yazardan mide bulandıran yorum

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler