Gaziantep saldırısında patlatılan bombanın türü belli oldu

Gaziantep'te sokakta yapılan kına gecesinde, 54 kişinin yaşamını yitirdiği 66 kişinin yaralandığı 'canlı bomba', demir parçaları ve yakıcı özelliği bulunan gliserin ile desteklenmiş C-4 patlayıcının kullanıldığı saptandı. Güvenlik güçleri, 'canlı bomba' olarak kendisini patlatan ve 12-14 yaşlarında olduğu belirtilen ancak 16-17 yaşlarında olabileceği olasılığı gündeme gelen saldırganı kına gecesin

Yayınlanma: 22.08.2016 - 16:22
Abone Ol google-news

Siirt'in Pervari İlçesi'nden, 20 yıl önce Gaziantep'e taşınan birbirine akraba Akdoğan ailesi fertleri, çoğunluğu Van'dan gelenlerin oturduğu merkez Şahinbey İlçesi'nin kenar semtlerinden Beybahçe Mahallesi'ne yerleşti. Çoğunluğu fabrikalarda işçi olarak çalışan ya da mahallede bakkal, berber gibi işyeri açan Akdoğan ailesinin çocuklarından Besna ve Nurettin Akdoğan için hafta sonu düğün yapılması kararlaştırıldı. Dünya evine girecek genç çiftin düğünleri öncesi cumartesi akşamı damat Nurettin Akdoğan'ın ailesinin oturduğu 91007 Sokak'ta kına gecesi yapıldı. Saat 19.00'dan itibaren davetlilerin geldiği sokakta halay çekildi ve çiftin mutlu günlerine ortak olundu.

Eğlencenin sonlarına doğru saatler 22.40'ı gösterdiğinde sokağa gelen 'canlı bomba' üzerindeki intihar yeleğindeki patlayıcıları infilak ettirdi. Ortalığın savaş alanına döndüğü patlamada son açıklamaya göre 54 kişi öldü, 14'ü ağır 66 kişi de yaralandı.

7 KİŞİNİN KİMLİĞİ SAPTANAMADI

Patlamada ölenlerden 29'unun 18 yaşından küçük olduğu saldırıda 7 kişinin kimliği henüz saptanamadı. Patlamada vücut bütünlüğü bozulduğu için kimliği saptanamayan cenazeler için yakınlarından DNA örnekleri alınarak eşleştirme için İstanbul Adli Tıp Kurumu'na gönderildi.
Gelecek rapor doğrultusunda cenazelerin kime ait olduğunun belirleneceği öğrenilirken, böylelikle canlı bombanın cesedi de diğerlerinden ayrılacak.

C-4 PATLAYICI, DEMİR VE GLİSERİN İLE GÜÇLENDİRİLMİŞ

Patlama ardından olay yerinde 2'si başsavcı vekili 6 savcı ve polis inceleme yaptı, kanıt topladı. Sokaktaki incelemede parçalanmış bir de intihar yeleği bulundu. İntihar yeleği, ve olay yerindeki kanıtlar ile yaşamını yitirenlerin otopsisinin ardından patlamada kullanılan bombanın türü de belirlendi.

Güvenlik güçlerinin incelemesinde ağırlığı belirlenemeyen miktarda C-4 patlayıcı kullanıldığı, etkisini artırmak için 2-3 santim büyüklüğünde kesilmiş demir parçaları, çiviler ve patlama sırasında alevlerin daha geniş bir alana yayılması için gliserin kullanıldığı saptandı. Güvenlik güçleri, bomba türünün daha önce terör örgütlerinin Türkiye'de gerçekleştirdiği 'canlı bomba' saldırılarıyla benzerlik gösterdiğini kaydetti.

TERÖR ÖRGÜTÜ IŞİD, TERÖRİST BELLİ DEĞİL

Güvenlik güçleri yaptığı incelemede eylem tarzının ve yönteminin IŞİD'i işaret ettiğini saptadı.

Saldırıyı yapan örgütün belli olduğunu, ancak kendini patlatan canlı bombanın kimliğinin ise henüz netleşmediği ifade edildi. Saldırıyı yapan ve yaşının 12-14 olduğu belirtilen canlı bombanın yaşının ise 16-17 yaşlarında olabileceği kaydedildi.

TÜM GÖRÜNTÜLER İNCELENİYOR

54 kişinin hayatına mal olan ve ölü sayısının artmasından endişe edilen 'canlı bomba' saldırısının her yönüyle aydınlatılması için  terör ve istihbarat uzmanlarından oluşan özel bir ekip kuruldu.
Saldırıyı gerçekleştiren 'canlı bomba' ve irtibatlı olduğu kişileri saptamaya çalışan ekip, bölgedeki işyerlerine ait tüm güvenlik kameraları ile ulaşabildikleri kına gecesinde bulunanların cep telefonları ile çekilen görüntüleri incelemeye aldı. Olay yerine en yakın mobese kamerasının yaklaşık 1-1.5 kilometre uzaklıkta olması ise polislerin çalışmasında 'canlı bomba' teröristin kına gecesine nasıl geldiğinin saptanmasını güçleştirdiği belirtildi.

OTOMOBİL MERCEK ALTINA ALINDI

Kına gecesinde bulunan ve patlamadan kurtulanların ifadesinde ise 'canlı bomba' teröristin bir otomobille geldiği bilgisini vermelerinin ardından, ulaşılan görüntülerde patlamadan kısa süre önce bölgeye gelen bir otomobil güvenlik güçlerinin dikkatini çekti. Güvenlik güçleri, kendisini patlatan teröristin sokağa otomobille getirilmiş olabileceğini düşünerek bu otomobili mercek altına aldı.
İnceleme doğrultusunda bazı bilgilere ulaşıldığı belirtilirken şu ana kadar bu konuda alınan mesafeye ilişkin ise bilgi verilmedi.

43 KİŞİ TOPRAĞA VERİLDİ

'Canlı bomba' saldırısında yaşamını yitiren 54 kişiden 39'u Gaziantep'teki Yeşilkent Mezarlığı, 2'si Siirt, 1'i Van ve 1'i Adıyaman'da toprağa verildi. Saldırıda yaşamını yitiren diğer 11 kişiden 7'sinin kimliği henüz saptanamazken, 4 kişinin ise işlemlerinin tamamlanmasıyla bugün daha önce 39 kişinin toprağa verildiği Yeşilkent Mezarlığı'na defnedileceği bildirildi.

MENBİÇ MİSİLLEMESİ İDDİASI

Bazı kaynaklar, saldırıyı yapan IŞİD terör örgütünün, Kürt vatandaşların yaşadığı mahalle ve düğünü bilinçli olarak seçtiğini ve bunun sebebinin de IŞİD'in Gaziantep sınırına yakın olan Menbiç'i, PKK'nin Suriye kolu olan PYD'nin silahlı kanadı YPG öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçleri'ne bırakmak zorunda kalmaları olarak yorumladı.

Gaziantep'in özellikle birçok kenar semtinde her hafta sonu düğün, kına gecesi ve nişan töreninin sokak aralarında yapıldığı ve Beybahçe Mahallesi ile Doğu illerinden göç etmiş olan Kürt kökenli ailenin kına gecesinin özellikle hedef alındığı kaydedildi.
Terör örgütünün, Kürt kökenlilere yönelik saldırıyı Gaziantep'te yapmasının sebebi ise polisin özellikle son 1 yıllık süreçte IŞİD'e yönelik bu kentte yaptığı operasyonlarda ağır darbeler vermesi olarak yorumlandı.

IŞİD'İN DÜĞÜNDE EYLEM PLANI

Öte yandan geçen 19 Mayıs'ta polisin operasyonunda üzerindeki intihar yeleğini infilak ettirerek yaşamına son veren IŞİD'in sözde emiri Yunus Durmaz'ın bilgisayarında ele geçirilen ve Ankara Garı saldırısı iddianamesinde yer alan bir yazışmada da kına gecesindeki saldırı planının bulunduğu saptandı.

Yunus Durmaz'ın 'Şeyhim' diyerek hitap ettiği kişiye yönelik yazdığı ve 'Amel' adını verdikleri düğünde eylem yapma için izin istediği mektupta; "PKK'lılar düğün yapıyorlar. Bu düğüne sadece akraba olduğu için gelenler de var ama geneli PKK'lı ve düğünlerde PKK bayrağı açılıyor, PKK şarkıları söyleniyor. Böyle bir yere amel yapalım mı diye soruyorum. Bugünlerde düğün var. Tamam derseniz amel yapacaz inş" diye yazıldığı görüldü.
Yunus Durmaz'ın bilgisayarında ele geçirilen dokümanlarda ise yine Beybahçe Mahallesi'nde bir kişiyi takip ettikleri ve hakkında toplanan istihbarat bilgilerinin yazılı olduğu görüldü.

GAZİANTEP VALİSİ İNCELEME YAPTI

Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, yanında Ak Parti Milletvekili Canan Candemir Çelik, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu ile birlikte 54 kişinin yaşamını yitirmesinin ardından Pervarililer Derneği'ni ziyaret ederek buradaki ailelere taziyelerini iletti.

Burada yaptığı konuşmada Türk- Kürt kardeşliğinin yeniden bir sınavdan geçtiğini vurgulayan Yerlikaya, "Siirt Pervarililer Derneği'ndeyiz. Çok büyük bir saldırıyla bu kardeşliğimiz tekrar bir imtihandan geçiyor. Bu içinde bulunduğumuz derneğin hemşerileri 28 civarı delikanlıyı toprak altına verdik. Onlar şehit oldular. Vahşice, zalimce öldürüldüler. Ama mükafat olarak Allah onları bu toprağın altındaki bütün şehitlerin kucağına yanlarına verdi. Hepimizin başı sağ olsun" dedi.
Taziye ziyareti ardından Vali Yerlikaya ile yanındakiler patlamanın olduğu sokağa gitti. Sokakta inceleme yapan Yerlikaya, insanların en mutlu günlerini matem gününe dönüştüren zihniyeti lanetleyerek, şöyle konuştu:

"Cumartesi gecesi tam bu yerde Nurettin ve Besna kardeşimizin nikahlarında hayatlarının en önemli günde zalimce, vahşice bir terör saldırısıyla sadece bu sokakta değil tüm yurdumuzda büyük bir acı yaşadık. 54 şehit olan hemşerilerimi Cenab-ı Allah'tan rahmet diliyorum. Onların şefaatleri bizim üzerimize olsun diye dua ediyorum. 17 ağır yaralımız vardı onlardan ikisini daha şehit verdik. Acımız büyük. Yaralılarımıza şehrimize başsağlığı diliyorum. Terörü lanetliyorum. Terörün dini ırkı etiketi ne olursa olsun politik araç olarak kullanılmasını lanetliyorum. Kına yapılırken onların arasına girip o bombayı patlatanların dinle diyanetle, ideologla ne alakası olduğunu sizlere sormak istiyorum. Ben cevabını vereyim. Bunun hiçbir anlamı yok. Hepimiz insanız ama onlar insan değil, hayvan da değil, hayvandan dahi daha aşağı yaratıklar olduğunu biliyoruz."

Olay yeri incelemelerinden alınan somut delillerin incelendiğini aktaran Yerlikaya, Terörle Mücadele

Kanunu kapsamında yaraların sarılacağını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yaralılarımıza, şehit yakınlarına aile ve sosyal politikalar İl Müdürlüğü psikolojik tedavi, rehabilitasyon, maddi yardımlar, bu mekanda 5233 Terörle Mücadele Kanunu kapsamında bütün hasar tespitlerini yapıyoruz. Bu ailelerin acılarını hafifletmek onlara bir daha bu acıyı yaşatmamak üzere her şeyi yapıyoruz. Allah bizlere bir daha bu acıları yaşatmasın. Bu acıları da reva görenleri Allah kahretsin. Olay yeri incelemenin aldığı maddi deliller çok yönlü olarak inceleniyor. Gelen tüm istihbarat bilgileri tüm birimlerimizce inceleniyor. Zamanı geldiğinde tüm milletimize sizler aracılığı ile
ulaştıracağız."

Provokasyonlara yer verilmemesi uyarısında bulunan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de Türk ve Kürt vatandaşların kardeş olduğunu bir arada yaşadığını ve yapılmak istenen oyuna gelinmeyeceğini söyledi.

MİLLETVEKİLİ ERDOĞAN: 14 AĞUSTOS İLE KASIT BU SALDIRIYMIŞ

AKP Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan ise 54 kişinin yaşamını yitirdiği saldırıya ilişkin ilginç açıklama yaptı. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından 14 Ağustos tarihinin sık gündeme getirildiğini hatırlatan Mehmet Erdoğan, "14 Ağustos ile amaç Gaziantep'te bu saldırıyı yapmakmış. O tarihlerde kuruluş yıldönümü olan PKK'nın saldırılarından dolayı tarih gecikmiş olmalı. Bunu FETÖ biliyor ama biz bilmiyormuşuz. O tarihlerde PKK'yı kullananlar bu kez hedef şaşırtmak için IŞİD'i devreye koydular" dedi.

Erdoğan, saldırıda yaşamını yitirenlerin büyük bölümünün Ak Parti taraftarı, geri kalanların ise Hüda-Par ve az bölümünün HDP yanlısı olduğunu ancak HDP'lilerin cenazeleri sahiplendiğini ve şehir dışından gelen bazı kişilerin de mezarlıkta Ak Parti milletvekili, belediye başkanı ve polislere yönelik protestoları ile provokasyon amaçladığını ifade etti. Mezarlıkta yaşananlar üzerine gruba engel olunması için görüştüğü HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın kendilerine 'insanlar deşarj oluyor' karşılığı verdiğini kaydeden Erdoğan, yaşananlar ve Yüksekdağ'ın söyleminin ardından dün kente gelen Demirtaş'ın tüm partilerin ortak olarak taziyeye katılma fikrini de benzer durumla karşılaşacakları için kabul etmediklerini aktardı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler