ABD’den Kürtlere ‘Fırat’ın batısı’ uyarısı

Ankara’da bulunan ABD Başkan Yardımcısı Biden, “YPG, Fırat’ın doğusunda kalmazsa desteğimizi kaybedecek” açıklaması yaptı. Operasyonu değerlendiren uzmanlar ise IŞİD’in bölgedeki askeri varlığının bir süredir çok zayıf olduğuna dikkat çekerek, asıl mesajın IŞİD’e değil PYD’ye verildiğini belirtti.

Yayınlanma: 24.08.2016 - 16:30
Abone Ol google-news

<video:590116>

 

15 Temmuz kalkışmasının ardından Türkiye’nin Batı’dan beklediği en üst düzey ziyaret dün gerçekleşti. ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, 40 gün sonra Türkiye’ye geldi. Birleşik Suriye’den ödün vermeyeceklerini belirten Biden, “Hem Cerablus’ta ayarlamalarımız var; ayrıca Mınbiç’le ilgili kararlarımız var. YPG ve Suriye kuvvetleri Fırat’ın öbür tarafına geçmemelidir, geçerlerse buna bağlı kalmadıkları için hiçbir şekilde ABD tarafından desteklenmeyecekler” dedi. Biden’in Yılıdırım’la görüşmesi ardından yaptığı açıklamaların ana başlıkları şöyle:

"Biz Türk halkının müttefiki olarak şunu söylemek istiyorum biz ABD olarak Türkiye'yi tam olarak desteklemektedir. Türkiye halkı ve hükümeti herhangi bir şekilde yardım isterse biz bunu sağlamaya devam edeceğiz. Obama, Türk hükümetine desteğini bildiren ilk başkanlardan biriydi.

Biz olaylar olurken, bunun gerçek olup olmadığını veya bir internet oyunu olup olmadığını anlayamadık. Bu son derece şaşırtıcıydı. Biz şundan dolayı üzgünüz ki ben sizin parlamentodaki yerinizi, başbakanın dairesini ziyaret ettiğimizde, beton parçalarını gördüm, çelik boruları, kırılmış camları, delinmiş tavanları gördüm. Hatta sizin ofisinize kadar yürüdüm çok şükür siz orada değildiniz çünkü harabeye dönmüştü. Bu bombalar Türkiye demorkasisin kalbine düşmüştü. Onlar birkaç metre uzağa düşmüş olsaydı, kim bilir kaç kişi ölmüş olacaktı. Sizin yardımınızda, sizi parlamentoda bulunmakta ısrar etmeniz ve milletvekillerini saldırı devam ederken orada bulunmalarını istemeniz sizin kararlılığınızı gösterir. Bu ihanet neticesinde sadece parlamento binası değil aynı zamanda Türk halkının güvenlik hisleri zedelenmiş oldu. Bütün dünya bunu seyrederken, onlar Cumhurbaşkanının başkente geldiğini ve bu cesareti gösterdiğini gördüler. Cep telefonuyla yapılan kaydı gördük. Cumhurbaşkanının çağrısından sonra Türk halkı sokaklara döküldü."


"Türk halkının cesaretine hayran kaldık. Onlar tankların üzerine çıktılar. Demokrasiye siper oldular. Siz bu bölgede onlara şehit diyorsunuz. Biz onlara büyük kahramanlar ve vatanseverler diyoruz. Ben tekrar sayın Başbakan Türkiye'nin bütün halkına hayatlarını kaybedenlerin ve yaralananların ailelerine ve sevdiklerine başsağlığı dilemek istiyoruz. Sadece onların kahramanlıklarını alkışlamakla kalmıyoruz, demokrasiyle olan bağlılıklarını alkışlıyoruz. Ülkelerinin güçlü, canlı ve demokratik kalması için hayatlarını verdiler. Onların fedakarlıklarını hiçbir zaman unutmayacağız. Türk tarihinde hiçbir zaman unutulmayacaklar."

"ÖNCEDEN BİR BİLGİMİZ YOKTU"

"Amerikalılar bu konuda bilgisi vardı veya işbirliği yaptı gibi söylentileri işitiyorum. ABD asla bu hadiseden önceden haberdar olmamıştır. ABD halkı olan bitenden son derece üzgündür ve nefretle karşılamaktadır. Hiçbir şekilde bu hareketi desteklemeyiz. Bu korkakça hareketi hiçbir zaman hoş görmeyiz. Önceden bir bilgimiz yoktu, bu hareketi desteklemedik. Darbe teşebbüsünden önce olduğu gibi Türkiye halkıyla omuz omuzayız. Türkiye halkının ABD'den daha iyi dostu yoktur. Bizden, ABD'den daha iyi arkadaşı yoktur Türk milletinin. Biz her zaman ortak değerlerimiz ve ortak güvenliğimiz için birlikteyiz. Bizim her iki cemiyetimizin temeli olan yasalar vardır. Ben özel olarak başbakana da söylediğim gibi Gülen, Sayın Başbakan, anlıyorum sizin bu yoğun hükümetinizin ve türk halkının hisler vardır. Biz işbirliği yapıyoruz. Türk yetkililer işbirliği yapyıoruz. Uzmanlarımız şuanda Türk meslektaşlarıyla birlikte çalışyorlar. Delilleri ve belgeleri inceliyorlar. ABD mahkemelerine teslim edilmesi lazım. Anlaşmaya göre bu belgelerin hazırlanması lazımdı bu şekilde Gülen'i teslim edebiliriz. Hiçbir şekilde herhangi bir kişiyi korumak, özellikle müttefikimize zarar veren kişiyi koruma niyetimiz yoktur.

"ABD'DE HİÇBİR BAŞKANIN KENDİ YETKİLERİNİN DIŞINA ÇIKMA YETKİSİ YOKTUR"

ABD yasalarına göre ABD'nin hiçbir başkanının kendi gücünün yetkisinin dışına çıkma yetkisi yoktur. Sadece Amerikan mahkemesi yapabilir. Eğer ABD Başkanı böyle birşey yaparsa görevinden atılması için bir neden olur. Biz bütün delilleri göz önünde bulundurarak Amerikan mahkemesine başvuracağız. Bu her zaman zaman alır. Adalet bu şekilde çalışıyor.

Adalet bilerek bu durumu halletmeye çalışıyor. Türk mileltinin kızgın olduğunu anlıyorum ama bundan şüpheniz olmasın ki süreç devam edecek. Türk hükümetiyle işbirliği yapacağız. Hiçbir ülke böyle bir şeye tolerans gösteremez."

Türk halkı da Amerikan halkı gibi terör tehdidi konusunda kararından dönmeyecektir. Biz birlikte duracağız ve seçilmiş hükümete zarar verenlere karşı birlikte duracağız. Suriye'ye muhalefet kuvvetlerinin eğitimlerine devam edeceğiz. Sayın Başbakan size ve hükümetinize teşekkür ediyorum. 3 milyon göçmene kucak açtığınız için teşekkür ediyorum.

Sokaklara dökülmenize hayran kaldık. Demokrasinize sahip çıkmaya çalıştınız.

"YPG VE SURİYE KUVVETLERİ NEHRİN ÖBÜR TARAFINA GEÇMEMELİDİR"

ABD Yardımcısı Joe Biden, "Kürt koridorunun oluşmasını nasıl değerlendiriyorsunuz? YPG ve PYD’ye destekleri biliniyor ABD’nin. Bu konuda ABD’nin görüşleri nedir?" sorusuna "YPG ve Suriye kuvvetleri nehrin öbür tarafına geçmemelidir" yanıtını verdi. Biden şunları söyledi:

Türkiye sınırlarında ve birleşik Suriye’den ödün vermeyeceğiz. Hem Cerablus’ta ayarlamalarımız var, menbiç ile ilgili kararlarımız var. Oradaki elementlere açıkça haber verdik. YPG ve Suriye kuvvetleri nehrin öbür tarafına geçmemelidir ve onlar hiçbir şekilde geçerlerse ve buna bağlı kalmadıkları takdirde, hiçbir zaman Amerika’dan desteklenmeyecekler.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler