‘Aslı Erdoğan içerideyse hiçbirimiz dışarıda değiliz'

Karakarga dergisi, Özgür Gündem Gazetesi Yayın Danışma Kurulu üyesi ve edebiyatçı Aslı Erdoğan’ın tutuklanmasını protesto için Twitter üzerinden kampanya başlattı. Zülfü Livaneli, Menderes Samancılar, Teoman, Ece Temelkuran, Nebil Özgentürk, Sezgin Tanrıkulu gibi isimler “Aslı Erdoğan içerideyse hiçbirimiz dışarıda değiliz” yazılı dövizlerle çektirdikleri fotoğrafları sosyal medyada paylaştı.

Yayınlanma: 26.08.2016 - 04:38
Abone Ol google-news

Aslı Erdoğan, aylık edebiyat ve mizah dergisi Karakarga’nın ilk sayılarından itibaren yazıyor. Gözaltına alınışından bu yana Erdoğan’la dayanışma içerisinde olan Ayşegül Tözeren ile derginin çizer ve yayın yönetmeni M.K. Perker, ortaklaşa geliştirdikleri bir kampanya başlattı. Yazar ve sanatçıların destek mesajı verdiği fotoğraflar, dergide yer almayacak. Sadece Karakarga Dergi’nin sosyal medya hesapları üzerinden yürütülen bir kampanya olacak. Buna göre, dergi yazarları, sanatçı ve aktivistler “Aslı içeride ise, hiçbirimiz dışarıda değiliz” sloganıyla destek mesajı veriyorlar.

Devam eden dayanışma kampanyasında katılan isimlerden bazıları: Teoman, Ece Temelkuran, Yıldırım Türker, M.K. Perker, Murat Uyurkulak, Murat Menteş, Sezgin Tanrıkulu, Edip Yüksel, Mehveş Evin, Irmak Zileli, Menderes Samancılar, Nebil Özgentürk, Aslı E. Perker, Nermin Yıldırım, Zülfü Livaneli, Ahmet Mümtaz Taylan ve Doğu Yücel.

Öte yandan, yazar için başlatılan “Yazı Nöbeti” çeşitli sosyal medya ve yazılı basın unsurlarında sürerken, Erdoğan’ın tutuklu bulunduğu Bakırköy Kadın ve Çocuk Ceza İnfaz Kurumu önündeki Özgürlük Nöbeti de, bugün 16.00 ve 18.00 arası devam edecek. Bu kapsamda yazar Buket Uzuner Erdoğan’la dayanışma amacıyla bir yazı kaleme aldı. Senarist, şair ve müzisyen Bilgesu Erenus da, TBMM’ye hitaben bir mektup yayımladı.

‘Su işkencesi’ CHP ile TBMM gündeminde

CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise, TBMM’ye sunduğu soru önergesinde, “Yazar Aslı Erdoğan’a, sağlık sorunları sabit olduğu halde neden ilaçları verilmemektedir? Neden havalandırmaya çıkarılmamaktadır” diye sordu. Erdoğan’ın sağlık sorunlarına dikkat çeken ve yazarın kendi kaleminden aktardığı ‘su verilmediğine dair’ sözlerini hatırlatan Tanrıkulu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, “Yazar Aslı Erdoğan’a, sağlık sorunları sabit olduğu halde neden ilaçları verilmemektedir” diye sordu. Tanrıkulu, Adalet Bakanlığı’ndan Erdoğan’ı Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde ziyaret etmek için izin aldı. 27 ya da 29 Ağustos tarihlerinde Aslı Erdoğan’la görüşecek Tanrıkulu, Adalet Bakanı Bozdağ’a yönelttiği sorular için gazetemizde dün Seyhan Avşar imzası ile yayımlanan özel röportajı kaynak gösterdi ve şunları aktardı:

-Erdoğan’a, sağlık sorunları sabit olduğu halde neden ilaçları verilmemektedir ve havalandırmaya çıkarılmamaktadır?

-Tutulduğu koğuştaki hijyen koşulları neden düzenlenmemektedir?

-Yapılan cezalandırıcı muameleden ne zaman vazgeçilecektir?

-Sağlık sorunlarının derinleşmemesi için gerekli tıbbi tetkikler yapılacak mıdır?

-Erdoğan’ın başta sağlık durumu olmak üzere koşulları hakkında kamuoyu bilgilendirilecek midir?

Avrupa’dan dayanışma

Ünlü Alman gazeteci Günter Wallraff ve Köln merkezli Kültür Forum çok sayıda Avrupalı kültür kuruluşu ve yazarla birlikte Türkiye’de tutuklanan Aslı Erdoğan’la dayanışma içinde olduklarını belirten bir açık mektup yayımladılar. Aslı Erdoğan’ın derhal serbest bırakılması istenen açıklamada, “Aslı Erdoğan’ı geri istiyoruz. Graz’da, Viyana’da, Genevre’de, Zürih’te, Almanya’nın ve dünyanın her yerinde onun özgür bir kişi olarak gezebileceği, okunabileceği ve konuşabileceği koşullarda geri istiyoruz. Bizler Aslı Erdoğan’ın yazdıklarını okumak, söylediklerini bilmek istiyoruz” denildi.

BİLGESU ERENUS’TAN İKTİDARI VE MUHALEFETİYLE TBMM’YE MEKTUP

Bilim ve Sanat insanları, iktidarı ve muhalefetiyle TBMM’ye yolladıkları uyarı mesajlarını yazar Aslı Erdoğan’ın annesi Mine Aydoslu’yu evinde ziyaret ederek, sevgileriyle birlikte sunarken, “kızınız gibi siz de yalnız değilsiniz” diye selamlayacaklar.

İktidarı ve muhalefetiyle, TBMM:

Belli aralıklarla çıkar gruplarının kanlı kansız değişimi için tekrarlanan darbelerin siyaset olarak dayatılmasına alıştırılan ülkemizde, siyasete bulaşmayıp sanat ve bilimde ısrar eden bizler, artık hapishanelerinizi ve mahkemelerinizi kale almadığımızı duyurmak üzere seslenirken, bizim muhatabımızın “Kızımla övünüyorum, o her zaman mağdurların yanında yer almak istedi” diyen bir anne olduğunu sevinçle bildiriyoruz; yazar Aslı Erdoğan’ın annesi Mine Aydostlu, evet!

Çocuklarıyla övünç tanımı, tecrit katliamlarıyla hâlâ hapishanelerde unutturmaya çalıştığınız devrimci gençlerimizin; yoksul, emekçi analarına aittir ve o günden bu güne de sürüp gelmekte... Aslı Erdoğan’ın annesinin seslenişinde ise meclisteki yarı boş koltuklarınızda oturup kalkarken sizleri uzun uzun düşündürmesi gereken bir farklılık var; mağdurların yanında durmak isteyen çocuk kolej mezunudur, Boğaziçi Üniversitesi’nde Bilgisayar Mühendisliği okumuş, Avrupa, Amerika görmüş, yazarlığının yanı sıra, yüksek lisanslı bir fizikçidir; yanında yöresinde yer almak istedikleri gibi, yokluk yoksulluk çekmemiştir hiç. Dikkat; Aydostlu anne, böylesi durumlarda sizler gibi, ne istedin de vermedik, ya da neyin eksikti demiyor, mağdurun, hakkı yenenin yanında durmanın bir övünç kaynağı olduğunu işaret ettikten sonra, üstelik “Kızımın yalnız olmadığını anladım” diyerek, kaygılarıyla birlikte, çocuğuna hasretini, bir ölçüde dindirmeye çalışıyor. İktidarı ve muhalefetiyle, TBMM:

Varsıl ya da yoksul bu analar artık sanıldığından da çok.

Bizlerden uyarması, geçiciydiniz, geçici oluşunuz hız kazanıyor.

Kalıcı olan bilim ve sanatın inadıyla, çocuklar, gençler ve emekçilerdir.

Size yazdığımız ve sizden hiç bir şey beklemeyip ummayan bu satırları Aslı Erdoğan’ın annesiyle tüm annelere geleceği muştulamak üzere kotardığımızı bildirirken, bu toprağın insanlarını ana yol ve kavşaklara astığınız imlası hatalı bezlerle “milletimizi yedirmeyiz” diye avutmanızın giderek güçleştiğinin artık sizler de farkında olmalısınız.

İktidarı ve muhalefetiyle, TBMM:

Mine Aydostlu’nun kızıyla övündüğü sözleri yayımlayan siteye erişimi, çok mümkün ki bu nedenle kesmiş olmalısınız, devam edin...

Biz dışarıdakiler, yazar Aslı Erdoğan’ın sağlığı konusunda endişe duyarken, artık duymuyoruz çünkü; dışarıdayken bunca çözümsüzlüğün hasta ettiği meslektaşımızın hapishane deneyiminden sağlığına kavuşmuş olarak çıkacağı kesin: çünkü mağdurların yaşadıklarına ortak olmak, onların yanında durma çabasından çok daha şifa verici. Sizler caydırıcı olacağını düşünüyorsanız yine yanıldınız işte!

Adalet Bakanlığı'ndan Aslı Erdoğan açıklaması

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler