CHP’ye YaSaK

AKP’lilerin ‘paralel üyeler var’ diye suçladığı YSK’nin kararları AKP’ye yaradı. CHP, MHP ve BDP’nin sürekli reddedildiği YSK’nin kapısının AKP’ye nasıl açıldığını rakamlar da somut biçimde ortaya koyuyor. CHP’nin ilçe ve il seçim kurulları ile YSK’ye yaptığı yaklaşık 60 başvurudan 50’si reddedildi. AKP’nin ise 55 civarındaki başvurusundan 40’ı kabul edildi.

Yayınlanma: 10.04.2014 - 20:17
Abone Ol google-news

Belediye başkanlıklarının belirlenmesi için sandıkların kurulduğu 30 Mart tarihinin üzerinden yaklaşık 2 hafta geçmesine karşın tartışmalar bitmiyor. Tüm siyasi partiler, kaybettikleri bölgeler için şaibe olduğu iddiasıyla itiraz etti. İlçe ve il seçim kurullarının itirazlar karşısındaki tutumu AKP’nin tepkisini çekti. AKP yöneticileri, CHP’nin başta Ankara olmak üzere seçim itirazları karşısında YSK’ye “Paralel” suçlamasında bulundular. Ancak kesin kararlar ortaya çıkmaya başladıkça tablonun farklı olduğu görüldü. CHP’nin yaklaşık 60 başvurusundan 50’si reddedildi. AKP’nin ise yaklaşık 55 başvurusundan 40’ı kabul edildi. Ankara’daki tartışmalı seçim YSK’nin itirazları reddetmesiyle AKP’de kalırken, CHP’nin kazandığı Yalova’da seçim sonuçlarının belirsizliği YSK kararı ile sürüyor. “Paralel kuşkuların” dile getirildiği Muğla’nın Dalaman ilçesinde sonuçlar, AKP’nin başvurusu üzerine YSK kararı ile yeniden incelenecek.

30 Mart’ta açıklanan sandık sonuçlarına siyasi partilerin itirazları sürüyor. İlk haftalarda ilçe ve il seçim kurullarına yapılan itirazlar, YSK’ya taşındı. İtirazlar sonucu seçim kurullarından çıkan kararlarda AKP kazançlı çıktı. Oysa daha ilçe ve il seçim kurullarına itiraz aşamasında AKP yöneticileri YSK’ye tepki göstermişlerdi. AKP Genel Başkan Yardımcıları Mustafa Şentop ve Süleyman Soylu, YSK’nin CHP yanlısı kararlar vereceklerini söyleyip cemaatte “paralel” üyeler bulunduğunu iddia etmişlerdi. Rakamlar ve örnek olaylar CHP, MHP ve BDP’nin nasıl YSK’nın kapısından döndüğünü, aynı kapıların AKP’ye na kadar açık olduğunu gösteriyor.

YSK CHP’ye ‘YaSaK’

Adayların açıklamaları ve itirazlara karşı verilen kararlara göre, CHP’nin ilçe ve il seçim kurulların ile YSK’ya yaptığı yaklaşık 60 başvurudan yaklaşık 50’si reddedildi. İstanbul Üsküdar adayı İhsan Özkes, ilçe ve il seçim kurullarından sonuç alamadı. YSK’nın kapısını çaldı, kararı bekliyor. Ankara’da ise ilçe ve il seçim kurulları 25 ilçeye yönelik itirazları kabul etmezken, YSK da seçimlerin iptal edilmesine ilişkin itirazları da reddedildi. Ankara’da kazanan AKP oldu. Antalya da Ankara ile aynı kaderi paylaştı. Hem 25 ilçe hem Antalya Büyükşehir sonuçları YSK’ya taşındı. YSK reddedince Antalya’da zafer AKP’nin oldu.

Kabul edilse de değişmeyen sonuçlar

Ardahan, Eskişehir Çifteler, Niğde Ulukışla, Artvin Hopa, İzmir Menderes, Muğla Köyceğiz, Adana Kozan ve İmamoğlu’nda CHP’nin itirazları kabul edildi, oylar tekrar sayıldı ama sonuç değişmedi. Hatta bazı ilçelerde AKP’nin ilk sayımlara göre daha yüksek oyla kazandığı görüldü. Muş’un Serinova ilçe seçimleri ise CHP’nin itirazı üzerine seçimlerin iptal edilmesi kararı alındı.

YSK’nin kapıları AKP’ye açık

AKP’nin ise yaklaşık 55 başvurusundan yaklaşık 40’ı kabul edildi. İlk akla gelen il Yalova. CHP’li adayın kazandığı Yalova merkez seçim sonuçları AKP tarafından YSK’ye taşındı. YSK itiraz üzerine il seçim kuruluna, oy kullanma ehliyeti olmadığı halde oy verenlerin tespit edilmesi talimatını verdi. Kararı verecek olan İl Seçim Kurulu, daha önce, AKP’nin itirazlarını reddetmişti. Kocaeli’de MHP ve CHP’nin itirazları reddedilirken AKP’nin itirazı kabul edildi. MHP’nin kazandığı Niğde Keçikalesi seçimleri AKP’nin başvurusu ile iptal edildi. Şanlıurfa ve Kırıkkale’de kaybeden AKP’nin itirazı ile oylar yeniden sayıldı, sonuç değişmedi.

AKP’ye ve ‘paralel teorilerine’ onay

AKP az da olsa bazı yerlerde itirazlarından olumlu sonuç alamadı. Örneğin Zonguldak, Kırklareli il seçim sonuçlarına itiraz eden AKP, il seçim kurulunca geri çevrildi. Tekirdağ, İzmir, İstanbul, Mersin gibi büyük illerin bazı ilçelerinde de AKP’nin itirazları reddedildi. Muğla’nın Dalaman, Datça ve Yatağan ilçelerinde de AKP, il seçim kurullarında istediği sonucu alamadı. AKP’nin YSK’ye taşıdığı Dalaman’da ise YSK, il seçim kurulunun “ehliyeti olmayanların oy kullandığı” iddiasının doğru olup olmadığının tespit edilmesini istedi.

MHP’den nokta atışlar

YSK, Bayburt’un Aydıntepe ilçesindeki seçimleri MHP’nin itirazı üzerine iptal etti. Konya’nın Beyşehir ilçesine 30 Mart AKP’nin zafer günüydü. Ancak MHP sonuçlara itiraz etti. İlçe seçim kurulu itirazı kabul etti. Kurul, AKP’nin başvurusu üzerine sayımı durdurdu. Bu kez de YSK, MHP’nin başvurusu üzerine yeniden sayıma devam edilmesi kararı aldı. Sonuçta Beyşehir’i yine AKP kazandı. Kastamonu’da da MHP’nin itirazı YSK tarafından kabul edildi. YSK il seçim kurulundan iddiaların incelenmesini istedi.

BDP’nin Ağrı’sı

Ağrı’da seçimler, BDP’nin itirazı üzerine il seçim kurulunun kararı ile iptal edildi. Ayrıca Bitlis’in Güroymak ilçesindeki seçimler için de AKP’nin itirazı ile iptal kararı alındı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler