Necmiye Alpay’ın tutukluluğuna itiraz edildi

Kapatılan Özgür Gündem gazetesi hakkında başlatılan soruşturma kapsamında örgüt üyeliği iddiasıyla tutuklanan dilbilimci, yazar Necmiye Alpay’ın tutukluluğuna itiraz edildi. İtiraz dilekçesinde Alpay’ın kişiliği ve siyasal duruşu itibariyle terör örgütü ile bağlantısı olamayacağı vurgulandı.

Yayınlanma: 01.09.2016 - 15:58
Abone Ol google-news

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu savcılarından Umut Tepe’nin Özgür Gündem gazetesi hakkında başlattığı soruşturma kapsamında dilbilimci, yazar Necmiye Alpay önceki gün kendi rızasıyla savcılğa giderek ifade vermişti. Savcı Tepe, Alpay’ı ifadesinin ardından tutuklama istemiyle İstanbul nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne sevketmiş, İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği de ileride yapılacak yargılama sonunda verilebilecek muhtemel ceza miktarını göz önünde bulundurduğunu savunarak Alpay’ın serbest kalması halinde kaçacağını ileri sürmüştü. Delil toplama işleminin sürdüğünü kaydeden hakimlik, Alpay’ın delilleri karartabileceğini, soruşturmaya konu eylemleri yeniden gerçekleştirebileceğini savundu.

Delil yok

Alpay’ın avukatı Cemal Polat dün Alpay hakkında tutuklama kararını veren İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği’ne tutukluluğa itiraz başvurusunda bulundu. Avukat Polat, tutuklama gerekçesi olarak ileri sürülen “silahlı terör örgütünün propagandasını yapmak ve üye olma” iddiasına ilişkin dosyada hiçbir delilin ve maddi vakanın olmadığını belirtti. Avukat Polat, Alpay’a sorgu sırasında bu suçlamaya ilişkin bir soru yöneltilmediğine vurgu yaparak, tutuklanmasına gazetenin Yayın Danışma Kurulu üyesi olmasının yeterli görüldüğünü kaydetti. Avukat Polat, Alpay’ın kişiliği ve siyasal duruşu itibariyle terör örgütü ile bağlantısı olamayacağına işaret ederek, “Gazetede isminin yer alması dışında gazete ile bir ilişkisinin olmadığını belirtmiştir. Müvekkil, Özgür Gündem gazetesinin yazarı değildir. Yıllar önce gazete yazarı arkadaşları, gazete ile dayanışmak amacıyla Yayın Danışma Kurulu oluşturmak istediklerini ve kendisinin de bu sembolik, hiçbir işlevi olmayan organda yer alması için öneride bulunmuşlardır. Müvekkil de yaklaşık 10 yıl önce yapılan bu teklifi kabul etmiş ve dayanışma kuruluna adı yazılmıştır” dedi. Avukat Polat, Yayın Danışma Kurulu’nun gazetenin yayın politikasına, yayınlanacak haber ve yorumlara, gazetede çalışacak olanların belirlenmesine, gazete ile ilgili maddi meselelere müdahale etmediği ve böyle bir yetkisi olmadığı vurgulandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler