Meclis'teki uzlaşmaya AKP çalımı... Görevden alınan kamu görevlilerinin listesi

672, 673 ve 674 sayılı KHK(Kanun Hükmünde Kararnameler) Resmi Gazete'de yayımlandı... Yeni KHK'ye göre, askeriyede, emniyette, eğitimde, sağlıkta ve diyanette binlerce kişi ihraç edildi. Hakim ve savcılıktan kendi isteğiyle emekli olanlar, 2 ay içinde başvurmaları halinde mesleğe dönebilecek. "Terör ve şiddet" gerekçesiyle belediyelerin mallarına el konulabilecek. Yeni kayyım ise TMSF.

Yayınlanma: 02.09.2016 - 07:58
Abone Ol google-news

 

Torba yasayla gündeme gelen Hakkâri ve Şırnak’ın il olmaktan çıkarılması, belediyelere kayyım ve özel bütçeli idarelerin özelleştirilmesine yönelik düzenlemeler TBMM tatile girmeden önce yoğun mesai yapan Genel Kurul’da büyük tartışmalara neden olmuştu.

Muhalefetin tepkisinin ardından dört partinin ortak önergesiyle TBMM’den geri çekilen düzenleme yeni KHK ile yok edildi.

İşte kararnamelerin tam metni:

Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname

Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname

Resmi Gazete'de yer alan 672 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'de "Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olan, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve kamu kurumlarındaki çok sayıda kişi, kamudaki görevlerinden çıkarıldı" denildi.Bu kararname ile 7669 Emniyet Müdürlüğü çalışanı, 323 Jandarma Genel Komutanlığı mensubu ihraç edildi. Diyanet İşleri Başkanlığı'nda 1519 kişi, Sağlık Bakanlığı'nda 2018 kişi ihraç edildi.

Yayımlanan 673 numaralı KHK ile, kendi isteğiyle emekli olan hakim ve savcılar KHK'nın yayımlandığı tarihten itibaren 2 ay içinde başvurmaları halinde mesleğe dönebilecekler.

673 numaralı KHK ile, ceza infaz kurumları ve tutukevleri izleme kurullarının başkan ve üyelerinin görevleri de 10 gün içinde sona erecek.

Yurtdışındaki 'FETÖ' okullarının diplomaları iptal edildi.

OHAL süresince iflas erteleme talep edilemeyecek.

Yeni kararnameye göre, 'FETÖ'den aranan kişilerin eşlerinin de pasaportları iptal edilebilecek. Ayrıca Kayyım atanan şirketler TMSF'ye devredildi.
 
İşte bugün yayınlanan kararnamenin ayrıntıları
 
Kendi isteği ile emekli olan hakim ve savcılar mesleğe dönebilecek

Yayımlanan 673 numaralı KHK ile, ceza infaz kurumları ve tutukevleri izleme kurullarının başkan ve üyelerinin görevleri sona 10 gün içinde sona erecek. Ayrıca, değiştirilen kanunla, yurt dışındaki FETÖ okullarının denklikleri iptal edildi. 

Resmi Gazete'de yer alan 672 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile terör örgütleri lehine faaliyette bulunduğuna karar verilen çok sayıda kişi görevden alındı.

Buna göre, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve kamu kurumlarındaki çok sayıda kişi görevlerinden alındı. Kamudan çıkarılanlar arasında 7 bin 669 emniyet, 323 jandarma ve 2 Sahil Güvenlik Komutanlığı personeli ve 24 merkez valisi yer alıyor.

Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yer alan kararnamenin, Anayasanın 121'inci maddesi ile Olağanüstü Hal Kanununun 4'üncü maddesi uyarınca, Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu'nca 15 Ağustos 2016'da kararlaştırıldığı belirtildi.

Terör örgütleri lehine veya Milli Güvenlik Kurulunca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veyahut bunlarla irtibatı olan Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan çok sayıda şahıs, başka işlem olmaksızın görevden uzaklaştırıldı.

24 MERKEZ VALİSİ DE YER ALIYOR

Söz konusu şahıslarda mahkumiyet kararı aranmaksızın, rütbe ve/veya memuriyetlerinin ellerinden alındığı ve bu kişilerin görev yaptıkları teşkilata yeniden kabul edilmeyecekleri, bir daha kamu hizmetinde istihdam edilemeyecekleri, bunların her türlü mütevelli heyet, kurul, komisyon, yönetim kurulu, denetim kurulu, tasfiye kurulu üyeliği ve sair görevleri de sona ermiş sayılacağı bildirildi. Silah ruhsatları, gemi adamlığına ilişkin belgelerinin ve pilot lisanslarının iptal edileceği ve bu kişilerin oturdukları kamu konutlarının 15 gün içinde tahliye edileceği ifade edildi. Belirtilen görevden almalar arasında 24 merkez valisinin de yer aldığı öğrenildi. Ayrıca, değiştirilen kanunla, yurt dışındaki FETÖ okullarının denklikleri iptal edildi.

KENDİ İSTEĞİYLE EMEKLİ OLAN HAKİM VE SAVCILAR MESLEĞE DÖNEBİLECEK

Resmi Gazete'de yayımlanan 673 sayılı KHK ile hakimlik ve savcılık mesleğinden kendi istekleriyle emekli olan veya tekrar mesleğe dönmek isteyenler, 2 ay içinde başvuruda bulunmaları ve mesleğe kabulde aranan nitelikleri kaybetmemiş olmaları şartıyla mesleklerine dönebilecek.

CEZA İNFAZ KURUMLARINDA YENİDEN SEÇİM

KHK ile ceza infaz kurumları ve tutukevleri izleme kurullarının başkan ve üyelerinin üyeliklerinin sona erdiği ve 10 gün içinde 14/6/2001 tarihli ve 4681 sayılı Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri İzleme Kurulları Kanunu'nda belirlenen usule göre yeniden seçim yapılacağı kaydedildi.
 
 

 
Belediyelere OHAL darbesi
 

Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanan 674 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile belediye ve bağlı idare imkanlarının terör veya şiddet olaylarına dolaylı ya da doğrudan destek sağlamak amacıyla yararlanıldığının valilik tarafından belirlenmesi durumunda, terör ve şiddet olaylarına destek olmak amacıyla kullanılan belediye veya bağlı idare taşınırlarına mahallin en büyük mülki idare amiri tarafından el konulacak.

Söz konusu kararnameye göre, 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 57. maddesine şu ifadeler eklendi:

"Ancak belediye veya bağlı idarelerde; hizmetlerin aksatılmasının terör veya şiddet olaylarıyla mücadeleyi olumsuz etkilediğinin veya etkileyeceğinin valilik tarafından belirlenmesi halinde, valilik söz konusu hizmeti Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, il özel idaresi veya kamu kurum ve kuruluşları aracılığıyla yapar veya yaptırır. Valiliğin talebi üzerine, yapılan veya yapılacak harcamalar karşılığı tutarlar, Maliye Bakanlığı veya İller Bankası Anonim Şirketince ilgili idare payından kesilerek ilgili kurum ve kuruluşa gönderilir. Merkezi yönetim bütçesi kapsamındaki kamu idarelerine aktarılan tutarlar bu idarelerin bütçeleriyle ilişkilendirilir. Bu fıkra kapsamındaki ihtiyaçlar; parasal ve bütçe sınırlamasına tabi olmaksızın 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun 22'nci maddesinde belirtilen usule göre temin edilir.

VALİ VEKAYMAKAM EL KOYACAK

Belediye ve bağlı idare imkanlarının terör veya şiddet olaylarına dolaylı ya da doğrudan destek sağlamak amacıyla kullanıldığının valilik tarafından belirlenmesi durumunda, terör ve şiddet olaylarına destek olmak amacıyla kullanılan belediye veya bağlı idare taşınırlarına mahallin en büyük mülki idare amiri tarafından el konulur. Bu fıkra kapsamında sorumluluğu tespit edilen belediye veya bağlı idare personelinin vali veya kaymakam tarafından görevden uzaklaştırılması halinde göreve iade işlemi ancak uzaklaştırma işlemini yapan makam tarafından yapılır."

YENi KAYYIM: TMSF

Söz konusu KHK'da, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce terör örgütlerine aidiyeti, iltisakı veya irtibatı nedeniyle 4 Aralık 2004 tarihli ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 133'üncü maddesi uyarınca ve devirle kayyımların görevleri sona erdi.

Satış ve tasfiye işlemlerinin Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından yapılacağı belirtilen maddede, şunlar kaydedildi:

"Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten sonra ve olağanüstü halin devamı süresince terör örgütlerine aidiyeti, iltisakı veya irtibatı nedeniyle Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 133'üncü maddesi uyarınca şirketlere ve bu Kanun Hükmünde Kararnamenin 13'üncü maddesi uyarınca varlıklara kayyım atanmasına karar verildiği takdirde, kayyım olarak Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu atanır.

20/7/2016 tarihli ve 2016/9064 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla ülke genelinde ilan edilen olağanüstü hal kapsamında yürürlüğe konulan kanun hükmünde kararnameler gereğince kapatılan ve Vakıflar Genel Müdürlüğüne veya Hazineye devredilen şirketler hariç olmak üzere; birinci ve ikinci fıkra kapsamındaki şirketlerin mali durumu, ortaklık yapısı, diğer sorunları veya piyasa koşulları nedeniyle mevcut halin sürdürülebilir olmadığının Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından tespit edilmesi durumunda, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu şirketin yahut varlıklarının veya bu Kanun Hükmünde Kararnamenin 13'üncü maddesinde belirtilen varlıkların satılmasına veya feshi ile tasfiyesine karar verebilir. Satış ve tasfiye işlemleri Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından yerine getirilir."

HDP'li Baluken'den KHK tepkisi: 2 Eylül de darbe girişimi olarak tarihe not edilecektir


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler